Hormonálna nerovnováha – 7 tipov, ako proti nej zabojovať bez liekov

Hormonálna nerovnováha – 7 tipov, ako proti nej zabojovať bez liekov

Hormóny sú biologicky aktívne látky, ktoré ovplyvňujú činnosť rôznych orgánov. Taktiež plnia funkciu akýchsi prenášačov rozličných informácií vnútri celého tela. Hormonálna nerovnováha v organizme nastáva vtedy, keď je narušená činnosť alebo tvorba niektorého z hormónov.

Na tele to následne môžete spozorovať problémami s menštruáciou, priberaním či únavou. Prečítajte si, akými signálmi nám dáva telo najavo, že je organizmus v nerovnováhe. Máme pre vás aj tipy, ako bez liekov rovnováhu v tele opäť nastoliť.

Význam hormónov v ľudskom tele

Na produkciu hormónov slúži človeku endokrinná sústava. Ide o sústavu žliaz s vnútorným vylučovaním, medzi ktoré patria časti mozgu ako šuškovité teliesko či hypofýza, ďalej štítna žľaza, nadobličky aj pohlavné žľazy – semenníky a vaječníky. Všetky hormóny, ktoré sú produkované spomenutými žľazami, zabezpečujú v organizme stálosť vnútorného prostredia, čiže homeostázu.

Ovplyvňujú tiež mnohé telesné procesy, napríklad rast a vývoj, metabolizmus, reprodukciu a dokonca i náladu. Sú tvorené z tukov a cholesterolu, preto ich nedostatok v strave môže viesť k hormonálnym problémom. Telo totiž v takom prípade nemá na ich tvorbu potrebné stavebné prvky.

Odporúčame: Vodný melón – nielen chutné ovocie, ale aj zázrak pre telo

Hormonálna nerovnováha má rôzne príznaky

Zdroj: Shutterstock®

Možné príznaky hormonálnej nerovnováhy

Nesprávnu funkciu niektorého orgánu endokrinnej sústavy môžete veľmi ľahko spozorovať. Niektoré z hormónov môžu byť produkované menej, iné zase viac, môže sa spomaliť ich rozpad alebo znížiť počet buniek produkujúcich určité hormóny. To sa vždy prejaví na našom tele.

Problém s nadobličkami môže vyvolávať nadmernú únavu až vyčerpanosť, avšak aj problémy so spánkom. Príčinou sú stresové hormóny, ktoré sú v nadobličkách produkované.

Nesprávnu funkciu štítnej žľazy zase spozorujete, ak vás trápi stále priberanie, zápcha i lámavosť nechtov. Ide o príznaky hypotyreózy, teda zníženej funkcie štítnej žľazy. Jej zvýšená produkcia, čiže hypertyreóza, sa prejavuje chudnutím aj búšením srdca.

Množstvo hormónov produkujú práve pohlavné žľazy. U žien sa nesprávna funkcia tohto druhu hormónov prejavuje napríklad nepravidelnou menštruáciou a problémami s menopauzou. Nedostatok androgénnych hormónov, ktoré sú produkované semenníkmi a vaječníkmi, môže viesť k zníženiu libida. A to u žien i mužov.

Možné príčiny a rizikové faktory hormonálnej nerovnováhy:

  • poruchy funkcie endokrinných žliaz, 
  • iné chronické ochorenia,
  • genetické faktory / genetická predispozícia,
  • nezdravá strava,
  • nedostatok fyzickej aktivity,
  • fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu,
  • chronický stres,
  • vyšší vek,
  • hormonálne lieky,
  • toxíny v prostredí.

Odporúčame: Kedy začať používať očný krém?

Obmedzte kávu, rastlinné oleje a choďte si zaplávať

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporiť hormonálnu rovnováhu v tele?

1. Obmedzte kofeín

Príliš veľké dávky kofeínu môžu ľahko rozhádzať váš endokrinný systém. Ak sa k tomu navyše pridajú stresové hormóny, výskyt toxínov v tele alebo nerovnováha tukov, váš hormonálny systém to môže vyviesť z miery. Nahraďte kávu, čierny čaj a iné kofeínové nápoje radšej za minerálnu vodu a bylinné čaje.

2. Vyhýbajte sa omega-6 polynenasýteným tukom

Tieto tuky sú veľmi nestabilné a ľahko v tele oxidujú. V takom stave spôsobujú rôzne zápaly, v arteriálnych cievach môžu spôsobovať upchávanie. Ide predovšetkým o rastlinné oleje typu repkový či arašidový, taktiež rastlinné nátierky a margaríny. Vhodnejšie je siahnuť po olivovom a kokosovom oleji, masle i bravčovej masti. Ryby vám poskytnú cenné a telu prospešné omega-3 mastné kyseliny.

3. Cvičte, ale s mierou

Pohyb je pre človeka a telo dôležitý v každom veku. V prípade, že vás trápi hormonálna nerovnováha, by ste to s ním však rozhodne nemali preháňať. Namáhavé a vytrvalostné športy a spôsoby cvičenia by totiž mohli váš stav ešte zhoršiť. Vhodná je skôr rýchlejšia chôdza a plávanie.

Bude vás zaujímať: Čistenie make-up štetcov? Povieme vám, ako na to!

Doprajte si spánok a zbavte sa toxínov

Zdroj: Shutterstock®

4. Chráňte sa pred toxínmi

Toxíny, ktoré sa nachádzajú v pesticídoch, plastoch i domácich chemikáliách, môžu obsahovať látky narušujúce hormóny, prípadne zabraňovať ich tvorbe. Keď máte problémy s hormonálnou nerovnováhou, vyhýbajte sa takýmto toxínom. Obmedziť ich vyskúšajte aj v prípade, ak máte ťažkosti s otehotnením. Neuskladňujte jedlo v plastových nádobách, chemické čistiace prostriedky vymeňte za čistidlá na prírodnej báze.

5. Doprajte si spánok

Spánok je dôležitý aj pre úplne zdravého jedinca. Ak vás trápia hormóny, nemali by ste tento spôsob odpočinku podceňovať. Pri nedostatku spánku vaše hormóny stav rovnováhy nikdy nedosiahnu. Spánok navyše predlžuje život a znižuje riziko mnohých ochorení. Strávte preto v posteli vždy dostatočný počet hodín.

6. Zvoľte kokosový olej

Kokosový olej je úžasný produkt pre vaše zdravie. Má antibakteriálne vlastnosti, ale je hlavne zdrojom tukov potrebných na produkciu hormónov. Pri vážnejších hormonálnych poruchách konzumujte aj niekoľko polievkových lyžíc denne. Pokojne si ho môžete pridať aj do kávy či čaju. Nie práve najvhodnejšiu kávu tak aspoň obohatíte o cenné látky.

7. Obmedzte stres

Nadmerný a chronický stres môže mať nežiaduci vplyv na naše zdravie a môže zvyšovať riziko rozvoja mnohých zdravotných problémov. Významne môže ovplyvňovať aj hormonálnu rovnováhu a nie práve v pozitívnom smere. Nájdite si svoje najúčinnejšie techniky na zmiernenie stresu, ako je napríklad relax, meditácia, joga, iné cvičenie, dychové cvičenia, počúvanie hudby či pobyt v prírode. 

Aktualizovaný článok: 12.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Milka Damašková 09.07.17 16:08

MD
karma
132.00

Aj mne dáva zabrať..nie je to nič príjemné

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 11.08.17 13:51

SK
karma
86.00

že by sa to týkalo aj mna? Kto vie...... nejaké tie príznaky tam sú....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.12.17 14:42

SK
karma
114.00

tiež viem, o čom je reč...

  • 0
Odpovedať

Kates Svelova 15.07.23 13:44

KS
karma
-1.00

Ahojte. Ja som mávala tiež dosť veľké problémy s hormonálnou nerovnováhou. No a v mojom prípade ju vyvolal stres. Najskôr sa to začalo prejavovať úplne bežnými vecami ako je únava alebo aj lupiny vo vlasoch. Neskôr som však začala mávať problémy s pravidelnosťou menštruácie, stalo sa aj že mi neprišla a keď prišla tak trvala len dva až tri dni. Vtedy som si uvedomila, že asi mám problém. Keď som šla s tým ku gynekológovi, povedal mi, že všetko vyzerá byť v poriadku, bral mi aj krv a tak. Taktiež mi spomenul, že to môže byť aj hormonálnou nerovnováhou a preto mi odporučil vyskúšať nejaké prírodné výživové doplnky na túto oblasť. Ja som skôr zvolila bylinky ako sú napríklad Alchemilka, Kotvičník, doplnila som aj nejaké vitamíny a do jedla som si pridávala aj kurkumu. Samozrejme som sa snažila aj menej stresovať a nejako sa to naučiť ovládať a v tomto smere mi zas pomohli pravidelné meditácie a joga. Nakoniec mi našťastie doktor nemusel predpisovať žiadne lieky ani nasadzovať liečbu. Prajem ešte pekný deň

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní