Ako ušetriť čas pri varení? Týchto 7 trikov potrebuješ poznať!

Ako ušetriť čas pri varení? Týchto 7 trikov potrebuješ poznať!

Varenie môže predstavovať poriadne zdĺhavú záležitosť. Prípravou jedál minieme počas týždňa skutočne veľa času. Bez varenia sa však zároveň viac-menej nezaobídeme, teda za predpokladu, že sa neplánujeme stravovať len v reštauráciách a iných stravovacích zariadeniach, alebo si nevystačíme len s namasteným chlebom či instantnými jedlami. Poctivej domácej strave sa však nič nevyrovná. Ako teda zariadiť, aby sme v kuchyni strávili čo najmenej času a naše varenie bolo rýchle a efektívne? V nasledujúcom článku máme pre vás zopár užitočných tipov a trikov, ktoré pomôžu ušetriť čas pri príprave jedál.

Zásoby základných potravín

Aby vám príprava chutných domácich pokrmov išla vždy od ruky, je potrebné mať kuchyňu v prvom rade dobre zásobovanú. Zásoby surovín nemusia byť veľké, ale mali by zahŕňať všetky základné potraviny, ktoré pri varení používate najčastejšie. Malo by ísť o cestoviny, ryžu aj zemiaky, v mrazničke je vhodné mať poruke nejaké mäso aj mrazenú zeleninu. Nezabudnite na cibuľu, cesnak a olej, hodia sa tiež nejaké konzervy, napríklad so strukovinami či lúpanými paradajkami. Vďaka základným zásobám budete môcť vždy rýchlo a ľahko pripraviť nejaké jedlo a nebudete musieť strácať čas vymýšľaním plánu B v prípade chýbajúcich surovín. 

Odporúčame: TOP ingrediencie šéfkuchárov: Je TOTO tajný recept na dokonalé jedlo?

poriadok v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Poriadok v kuchyni

V kuchyni by ste mali mať nielen dostatok potrebných surovín, ale taktiež poriadok. Všetky pomôcky i suroviny by mali mať vždy svoje pevné miesto. Urobte si systém v koreninách aj konzervách. Aj umiestnenie ďalších potravín by malo byť prehľadné. Uloženie hrncov a riadov by malo byť hlavne praktické. Keď viete presne, kde čo je a máte na kuchynskej linke čisto a dostatok priestoru, i varenie vám pôjde oveľa rýchlejšie. Pred samotným varením si nezabudnite všetky potrebné suroviny aj pomôcky vopred pripraviť, môžete ich napríklad poukladať na kuchynský stôl. Takto ich budete mať počas varenia poruke.

Priebežné umývanie riadu

Pri varení môžete veľa času ušetriť tak, že budete viacero vecí robiť naraz. Ak napríklad varíte omáčku, nezabudnite počas toho nechať i zovrieť vodu na cestoviny. To je úplne pochopiteľné. Počas varenia je však veľmi efektívne aj priebežné umývanie špinavého riadu. Ak práve čakáte, kým sa napríklad cibuľka osmaží alebo polievka chvíľu povarí, zbavte sa špinavého riadu, ktorý už nebudete potrebovať. Tým sa vyhnete neporiadku v kuchyni a rovnako ušetríte čas pri finálnom upratovaní kuchyne po dovarení.

Plánovanie

S ušetrením času pri varení skvelo pomôže aj plánovanie. Je dobré vedieť, čo budete počas týždňa variť a z akých surovín. Nezabúdajte variť vždy aspoň na dva či tri dni. Každodenné varenie skrátka zaberie obrovské množstvo času. Ak však v kuchyni chcete stráviť skutočne čo najmenej času, ale nechcete sa vzdať domácej stravy, môžete vyskúšať takzvaný meal prep. Je to spôsob plánovania a prípravy jedál na niekoľko dní dopredu, pokojne aj celý týždeň. Varíte len raz a všetky porcie jedál si umiestnite v samostatných nádobkách. Jedlo si tak potom stačí už len zohriať. Dôležité je však pri tomto systéme dobre kombinovať jednotlivé suroviny a potraviny, aby strava nebola príliš rovnaká a jednotvárna.

recepty z jedného hrnca

Zdroj: Shutterstock®

Recepty z jedného hrnca

So šetrením času pri príprave jedál vám pomôže nielen poriadok v kuchyni a plánovanie, ale aj tie správne recepty. Pre prípady, kedy skrátka nie je čas vrtieť sa okolo sporáka celé hodiny, majte vždy v zálohe recepty na jedlá z jedného hrnca, respektíve panvice. Takéto recepty sú spravidla nenáročné na prípravu a hotové za pár desiatok minút. Prakticky v jednom hrnci sa dajú pripraviť rôzne omáčky aj s cestovinami, rizoto, prípadne i chutné strukovinové pokrmy. Podobne to platí aj pri pečení. V jednom pekáči sa dajú pripraviť zemiaky, mäso aj zelenina. So správnymi receptami strávite v kuchyni oveľa menej času.

Tlakový hrniec

Skutočne obrovské množstvo času vám pri varení ušetrí tlakový hrniec. Varenie v tlakovom hrnci dokáže výrazne skrátiť čas prípravy jedla, a to pokojne o polovicu až dve tretiny, s čím súvisí tiež úspora energie. V tlakovom hrnci uvaríte za pár chvíľ napríklad i takú sviečkovú či chutný guláš aj fazuľovú polievku s údeným mäsom. Čas v kuchyni však šetria aj mnohí iní kuchynskí pomocníci, najmä rôzne multifunkčné kuchynské roboty, pomôcky na sekanie a krájanie a podobne.

Odporúčame: Orechové cookies s kúskami čokolády: Neodoláš im ani na Vianoce!

efektívne varenie

Zdroj: Shutterstock®

Šikovná práca s potravinami

Ak varíte menšiu porciu ryže či cestovín, pokojne nechajte vopred zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici. Bude to rýchlejšie, ako ohrievať vodu v hrnci s pokrievkou. I to ušetrí nejaký čas. Tiež sa naučte šikovne manipulovať s potravinami. Napríklad niektoré suroviny, ako párky, jarnú cibuľku či mrkvu, môžete krájať i po viacerých kusoch. S krájaním šampiňónov vám zase môže pomôcť krájať na vajíčka. Napríklad cibuľu rýchlejšie ošúpete, ak ju najskôr rozrežete. A niektoré potraviny nemusíte šúpať vôbec, čím ušetríte čas. Mnohé druhy zeleniny a ovocia majú jedlé šupky, ktoré sú navyše i zdravé. Napríklad takú mrkvu stačí skutočne len dôkladne umyť. Taktiež zemiaky môžete piecť so šupkou. Šúpať sa nemusí ani baklažán, uhorka, cuketa či Hokkaido tekvica. 

Odporúčame: Kreatívne vychytávky do kuchyne, ktoré by v nej nemali chýbať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Jana Komadová 06.12.20 11:50

JK
karma
100.00

Rada varím

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.12.20 06:43

ĽŠ
karma
100.00

Triky, ktoré zaručene čas ušetria.

  • 0
Odpovedať

Jana Petrášová 08.12.20 09:18

JP
karma
-1.00

mám málo času takže recepty jednoduché, rýchle a najlepšie z jedného hrnca, mám najradšej

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 08.12.20 23:11

karma
109.00

Tlakový hrniec využívam dosť často a ten naozaj skráti čas varenia.Aj ostatné rady ako plánovanie,varenie v jednom hrnci sú super.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.12.20 18:21

MC
karma
109.00

Zaujímavé tipy.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 25.03.21 09:22

karma
127.00

ja sa obávam, že ak by som umýval priebežne riad, niečo by mi vybehlo alebo prihorelo

  • 0
Odpovedať

Andrea Petrušková 30.03.21 13:21

AP
karma
104.00

Keďže dennodenne varím, prišli mi tieto rady vhod. Vždy sa je čím inšpirovať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní