Nevonia, no lieči! Ktorá bylina odstráni poruchy trávenia a odpudí hmyz?

Nevonia, no lieči! Ktorá bylina odstráni poruchy trávenia a odpudí hmyz?

Poznáte bylinku s ľudovým pomenovaním pazderničník? Ide o vratič obyčajný, ktorý je charakteristický nevábnou vôňou a aj tým, že ho radíme medzi jedovaté rastliny. I napriek tomu je považovaný za liečivú bylinku a našiel uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Na liečebné účely bol vratič využívaný údajne už v dobách starovekého Grécka. Uplatnenie našiel pritom najmä pri liečbe rozličných porúch trávenia. Dokonca je reč o účinnom prírodnom repelente. Zistite o tejto bylinke viac v nasledujúcom článku!

Poznáte vratič?

Vratič obyčajný, latinsky Tanacetum vulgare, je trváca aromatická rastlina z čeľade astrovité. Ide o liečivú a zároveň jedovatú bylinu. Jeho domovinu možno podľa predpokladov hľadať najmä na juhu Európy, respektíve v oblasti Stredomoria. Stadiaľ sa postupom času rozšíril prakticky do všetkých zákutí Európy, zavlečený bol aj do Severnej Ameriky či do oblastí mierneho a studeného pásma Ázie. Vratič nájdeme bežne rásť na lúkach či pasienkoch, popri cestách a železničných násypoch, na brehoch riek a potokov, v lesoch, lomoch aj záhradách. Táto bylinka nie je náročná na pôdu, obľubuje však dostatok slnka či polotieň a môže jej prekážať nadmerné zamokrenie. 

Vratič dorastá do výšky od 50 do 150 centimetrov. Z bohato rozkonáreného podzemku vyrastajú priame jednoduché stonky, ktoré nesú perovito strihané listy. Tie sú na rube svetlejšie a na lícnej strane zase tmavozelené. Rastlina je však charakteristická predovšetkým svojimi peknými zlatožltými kvetmi. Kvetné úbory sú malé, polguľovité a ploché, usporiadané vo vrcholíkovitom súkvetí. Objavujú sa zväčša od júla do septembra. Plodom rastliny sú nažky. Kvety a prakticky celé rastliny sú silne aromatické, a to najmä po usušení. Vratič skôr nepríjemne páchne a podľa mnohých má gáfrovú vôňu. 

Pozri aj: Prečo konzumovať morské plody? Tieto dary mora sú zdraviu prospešné!

účinky vratiča

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky tejto bylinky?

Z vratiča sa na liečebné účely počas obdobia kvitnutia rastliny zberá prevažne kvitnúca vňať, a to bez spodných hrubých častí stonky. Odrezávajú sa kvitnúce vŕšky, prípadne i mladé lístky. Časti rastliny je vhodné sušiť pri teplote do 30 °C. Hotovú drogu uschovávame v dobre uzatvárateľných nádobách a na suchom a tmavom mieste. Droga z vratiča obsahuje mnoho účinných látok, a to medzi inými aj horčiny, flavonoidy, organické kyseliny, terpény i triesloviny. Táto bylinka našla v rámci tradičnej ľudovej medicíny uplatnenie najmä pri liečbe porúch trávenia. Môže pomôcť pri ochoreniach látkovej premeny, vredoch žalúdka či dvanástorníka i zápche a nepravidelnom vyprázdňovaní, kolikách, plynatosti a podobne.

Okrem toho môže tiež pomôcť tlmiť bolesti žalúdka a kĺbov. Posilňuje žalúdok i vylučovanie žlče. Vratič obyčajný pôsobí antimikrobiálne a antisepticky. Spomaľuje srdcový rytmus. Spomínaná bylinka je však rovnako známym prírodným prostriedkom proti parazitom, vonkajším i vnútorným, a to u ľudí i zvierat. Už oddávna bol vratič využívaný ako antihelmintikum, teda liečivo proti črevným parazitom. Rastlina tiež vďaka svojmu prenikavému zápachu odpudzuje vši či blchy u zvierat, ako aj dotieravý hmyz. 

použitie vratiča

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný liek aj repelent

Vratič obyčajný je možné nazbierať v prírode a nasušiť do zásoby. Hotovú sušenú drogu však možno zohnať aj v lekárni, na internete či v predajni so zdravými potravinami a sušenými bylinami. Zo sušenej drogy možno pripraviť čaj, dostupné sú však i bylinné tinktúry. Kedže je vratič mierne jedovatý, ako sme už spomínali vyššie, pri jeho používaní je nevyhnutná opatrnosť. Dôležité je dodržiavať odporúčané dávkovanie a nikdy ho neprekračovať. Vratič môže spôsobovať ťažkosti najmä pri vnútornom užití väčších dávok. Bylina výrazne prekrvuje panvu a nie je vhodná pre tehotné ženy. Môže spôsobiť otravu, vyvolať hnačky či zvracanie, taktiež jej nadmerné užívanie môže viesť k poškodeniu obličiek či potratu.

Používanie bylinky v malom množstve je vhodné konzultovať s lekárom či odborníkom. Zvyčajne sa tiež odporúča aj kombinovanie vratiča s ďalšími bylinami. V súčasnej dobe sa častejšie využíva už len zvonka, dodnes sa však používa vo veterinárnom lekárstve. Táto bylinka je však stále skvelým repelentom a môže byť nápomocná i vtedy, keď ju neužívame zvnútra. Stonky s kvetmi a lístkami možno nazbierať, vysušiť a umiestniť vo váze v interiéri. Získate tak nielen peknú dekoráciu, ale aj pomocníka na odohnanie dotieravého hmyzu, vrátane komárov. Sušenú rastlinu je tiež možné zabaliť do vrecúška a umiestniť do psích pelechov v exteriéri na ochranu zvieraťa pred kliešťami a blchami, rovnako do skríň proti moliam.

Odporúčame: DIY kvapky proti stresu: Prírodné upokojenie len z 5 prísad!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 26.08.20 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Vratič som zatiaľ využívala iba ako sušený do dekorácií, o jeho ďalších účinkoch som netušila. Ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 26.08.20 07:24

MR
karma
104.00

veľa ho rastie okolo chodníkov kadiaľ chodievame na prechádzky, vonia silno a nie moc vábne :-). že je liečivý som netušila

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 26.08.20 08:54

KK
karma
105.00

chodím okolo neho skoro každý deň a netušila som, čo sa v ňom skrýva

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 26.08.20 22:32

karma
109.00

Túto rastlinku poznám a využijem ju ako repelent,čo som doteraz nevedela,že má také účinky.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 29.09.20 15:52

karma
74.00

vratič poznám ako repelentnu zahradku do záhradky vôbec som netušili že je aj liečivý ,výborný článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní