Toto sú najčastejšie príčiny nepravidelnej menštruácie!

Toto sú najčastejšie príčiny nepravidelnej menštruácie!

Dĺžka ženského menštruačného cyklu sa pohybuje v rozmedzí od 23 do 36 dní, no môže sa meniť.

Nepravidelnosť menštruácie sa veľmi často objavuje najmä u mladých dievčat a zvyčajne sa nepovažuje za problém. Ak sa oneskorenie vyskytne v dospelosti, mnohým ženám hneď príde na um tehotenstvo.

Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo sa menštruácia nedostavila včas. Môže byť za tým stres, či dokonca zmena pravidelného režimu. Prinášame vám článok, v ktorom vám prezradíme najčastejšie príčiny nepravidelnej menštruácie!

Čo všetko môže spôsobiť nepravidelnosť?

1. Cestovanie a zmeny

Príčinou nepravidelnej, či skôr oneskorenej menštruácie môže byť niekedy úplne banálna vec, a to napríklad aj narušenie zabehnutých koľají. Stačí, ak si nájdete novú prácu, musíte do nej skoršie vstávať alebo v nej dlhšie byť a váš organizmus zareaguje na zmenu práve týmto spôsobom. Rovnako môže byť menštruácia narušená pri cestovaní, hlavne pri striedaní klimatických či časových pásiem. Po prispôsobení sa novým životným podmienkam by sa mal cyklus napraviť.

Pozri aj: Vieš ako nosiť hrubý sveter tak, aby si vyzerala trendy?

stresové obdobie

Zdroj: Shutterstock®

2. Stres

Ďalšia príčina je taktiež skôr psychického pôvodu. Dalo by sa dokonca povedať, že v niektorých situáciách môže priamo súvisieť s už spomínanými zmenami. Za nepravidelnou menštruáciou totiž môže stáť dlhodobý stres. Práve ten je v dnešnej dobe priamo prepojený s mnohými zdravotnými problémami. Určitý tlak môžu ženy pociťovať práve v čase veľkých zmien, či v období, kedy majú toho veľa.

V stresovom období hladina hormónov v tele klesá, preto u žien dochádza k narúšaniu ovulácie a následne aj menštruačného cyklu. Tento stav sa nazýva sekundárna amenorea. Ak máte podozrenie, že práve stres by mohol byť príčinou vašej nepravidelnej menštruácie, skúste sa mu čo najviac vyhýbať alebo sa ho naučte lepšie zvládať.

nadváha

Zdroj: Shutterstock®

3. Nadváha aj podvýživa

Za nepravidelný menštruačný cyklus často môže aj veľké kolísanie hmotnosti. Nadváha spôsobuje v tele ženy hormonálnu nerovnováhu. Tukové tkanivo produkuje zvýšené množstvo estrogénu, ktorý vplýva na cyklus. Dočasnú stratu menštruácie však môže zapríčiniť aj veľmi rýchle chudnutie.

Veľakrát sa šíri povedomie len o škodlivosti nadváhy a obezity, no i presne opačný stav dokáže telu poriadne uškodiť. Pri podvýžive môže byť hladina estrogénu príliš nízka. Telo prestáva ovulovať, čo opäť vedie k zastaveniu menštruačného cyklu. Podobným problém sa vyhnete hlavne vyváženou stravou.

Odporúčame: Ako si vyrobiť domáci levanduľový olej? Vyskúšaj tento postup!

štítna žľaza

Zdroj: Shutterstock®

4. Štítna žľaza

Neskorý príchod vašich dní môže spôsobovať i štítna žľaza. Tá má v ľudskom organizme veľmi dôležitú úlohu. Pravidelným uvoľňovaním hormónov napomáha regulovať niektoré telesné funkcie. Tieto hormóny zasahujú do metabolizmu cukrov, tukov i bielkovín, spolupracujú na produkcii tepla a ovplyvňujú aj hospodárenie organizmu s vodou a soľou.

Problém nastáva pri jej zvýšenej či zníženej funkcii. Ťažkosti so štítnou žľazou bývajú často prepojené práve s ovulačnou dysfunkciou. Pri podozrení na problém so štítnou žľazou je vhodné kontaktovať lekára. Ten vám pomôže zistiť, či je tento orgán zodpovedný aj za vašu nepravidelnú menštruáciu.

hormonálna nerovnováha

Zdroj: Shutterstock®

5. Hormonálna nerovnováha

Problémy s pravidelnosťou menštruácie môžu byť zapríčinené aj syndrómom polycystických vaječníkov, ktorý je spôsobený hormonálnou nerovnováhou. Pri tomto stave dochádza v tele k zmenám v hladinách testosterónu, estrogénu a progesterónu. Prvým pozorovateľným príznakom syndrómu je vynechanie menštruácie. K tomu sa pridružuje rast chĺpkov na tvári a hrudi, problémy s chudnutím, prípadne komplikácie s otehotnením.

Hormonálna nerovnováha v tele ženy sa však môže prejavovať mnohými ďalšími spôsobmi. Objavujú sa zmeny nálad, návaly tepla, nočné potenie či bolesti hlavy. Rovnako môžeme medzi príznaky nerovnováhy zaradiť nervozitu, podráždenosť, zadržiavanie vody či vaginálnu suchosť.

Pozri aj: Čo si pobaliť do pôrodnice? A kedy je najideálnejší čas na balenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Soňa Kelemenová 19.10.17 08:13

SK
karma
86.00

veľmi častý problém žien.... ale všetko sa liečiť.... tak ako som písala v článku o účinkoch jogy..... hormonálna jogu Vám pomôže tento problém vyriešiť...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 19.10.17 20:40

karma
87.00

celý život mám nepravidelnú menštruáciu.. nepríjemná vec...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 10:51

SK
karma
114.00

je to nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.21 06:52

JK
karma
100.00

Zaujímavý a poučný článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní