Jeseň, to nie sú len farby, ale aj rozmanité chute. Už naši predkovia vedeli, že žiť v súlade s prírodou sa oplatí, a tak sa správali aj pri voľbe vhodných potravín, ktoré ich udržiavali v dobrej kondícii.
Či už patríš medzi fanúšikov jesene alebo nie, skús si užiť jej výhody naplno – priamo na tanieri. Aby si sa udržiavala v zdraví, prinášame ti jesenné potraviny, ktoré ti k tomu zaručene pomôžu. Navyše, sezónne potraviny sú nášmu telu prirodzené, keďže príroda nám sama naservírovala mix vitamínov a minerálov podľa potrieb nášho organizmu. Ktoré dobroty treba určite začleniť do svojho jedálnička a prečo?
Pozri aj: Intolerancia laktózy verzus alergia na mlieko: Je v tom rozdiel?
Aké suroviny a potraviny treba voliť, aby si jeseň prežila v zdraví?
- sezónne a čerstvé – Jeseň je bohatá na úrodu takmer každého druhu, preto využite jej rôznorodosť a pochutnajte si na jej aktuálnych dobrotách.
- domáce a lokálne – Každý organizmus je prispôsobený podmienkam a prostrediu, v ktorom vyrastá a sú mu prirodzené potraviny, ktoré vyrástli v rovnakých zemepisných šírkach. Prečo to teda nasilu meniť?
- ťažšie a obaľujúce – Jesenná zdravá strava môže byť v závislosti od chladnejšieho počasia mastnejšia a sýtejšia než v lete. Práve tuk nám zabezpečí zahriatie a fungovanie počas chladných dní.
- teplé a zahrievajúce – Nakoľko potraviny na jeseň by nás mali zahriať a ochrániť pred sychravým počasím, nemôžu byť studené či mrazené. Teplé polievky, omáčky a kaše sú tá správna voľba pri drkotajúcich zuboch.
- jednoduché a neprekombinované – Jednoduché jedlá s tou správnou šťavou.
Vyskúšaj tiež: Pripálená žehlička? Takto ju bezproblémovo vyčistíš!
Červená repa
Cvikla je plná kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre tehotné ženy, pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí. Táto koreňová zelenina tiež posilňuje imunitný systém a povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Pomáha pri rekonvalescencii, borelióze a kliešťovej encefalitíde. Má pozitívny vplyv na zrak. Jediný, kto by si pri konzumácii červenej repy mal dávať pozor sú diabetici. Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.
Jablká
Existuje veľa rôznych odrôd jabĺk, no hlavné zloženie a účinky zostávajú podobné. Jablká sú známe najmä tým, že pomáhajú pri chudnutí. Taktiež podporujú činnosť čriev a trávenia a pomáhajú pri zápche či hnačke. Pravidelná konzumácia jabĺk zabraňuje tvorbe žlčníkových a obličkových kameňov. Taktiež posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh. Najvhodnejšie je konzumovať jablká čerstvé, najmä v šupke sa nachádza množstvo výživných látok.
Zaujme ťa: Úbytok svalovej hmoty po tridsiatke: Ako mu predísť?
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je zdrojom vitamínu C, E, vitamínov skupiny B a K a rovnako v nej nájdeš aj železo, fosfor, horčík či draslík. Okrem toho je kyslá kapusta plná prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily. Vedecké výskumy potvrdili, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam. Podporuje aj náš mozog, nervy, tvorbu červených krviniek a rast buniek. Pozitívne ovplyvňuje funkciu svalov, bojuje proti infekciám a vírusom a má protizápalové a antibiotické účinky.
Pozri aj: Ako na to: Ako a kam aplikovať očný krém, a vyzerať sviežo?
Tekvica
Tekvica obsahuje veľa vlákniny, a tým prečisťuje tráviaci trakt. Má schopnosť absorbovať toxíny z čriev, takže je súčasťou mnohých detoxikačných kúr. Z drvivej väčšiny ju tvorí voda, takže sa hodí do jedálnička všetkým, ktorí by radi zhodili nadbytočné kilá. Taktiež obsahuje vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B. Vďaka minerálom ako zinok, draslík, vápnik, horčík, železo, mangán, či nenasýteným mastným kyselinám sa tekvica radí medzi superpotraviny. Tekvicová šťava zase čistí telo a odvodňuje ho, pomáha aj chorému pankreasu, slezine a žalúdku.
Hrušky
Ak hľadáš ovocie, ktoré ti upraví trávenie, detoxikuje organizmus a prečistí črevný systém, hrušky sú tou správnou voľbou. Hrušky dokážu ustáliť problémy s obličkovými kameňmi a zmierniť zápaly močových ciest. Varené a pečené sa používajú ako liek proti kašľu. Zo všetkých druhov ovocia a zeleniny práve flavonoidy z hrušiek majú najsilnejšiu schopnosť znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu a prispievajú k zlepšeniu citlivosti na inzulín. Tiež je dokázaný pozitívny vplyv hrušiek pri rakovine žalúdka a pažeráka.
Orechy
Vlašské či lieskové orechy, ktorých je teraz všade dostatok, sa postarajú o tvoj zdravý nervový systém, a sú tiež výbornou podporou imunity. Vlašské orechy vynikajú vysokým obsahom omega 3 mastných kyselín, veľkým množstvom antioxidantov, medi a kyseliny listovej. Lieskové orechy sú mimoriadne bohaté na vitamín E, ktorého je v 10 dkg až 13,5 mg. Môžeš ich jesť v surovom stave alebo opražené. Spolu s medom sa používajú aj ako posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov, študentov a športovcov.
13 komentárov
Jana Komadová
01.11.2017 18:51Mňam zo všetkého troška mám v jedálnom lístku a lieskové oriešky milujem mám domáce zobkam pri telke
Katarína Konečná
21.10.2017 18:39práve dnes som si kúpila na trhu vlašské orechy a varila som bravčové závitky na kyslej kapuste :)
Mária Chromíková
20.10.2017 08:25Všetko čo na záhrade dopestujem ,okrem kapusty ,ktorú kupujem.
Soňa Krátka
20.10.2017 08:06máme radi tieto jesenné plody, včera som uvarila zemiaky prekladané s klobásou a kyslou kapustičkou, upiekla som podľa vášho receptu jablkové pité, bolo naozaj skvelé, usušili sme nazberané dubáky, lieskovce, jablká a orechy, hríbiky a jablká budú dobré do vianočnej kapustičky a do bedničiek som tiež poukladala nazberané hrušky a jablká, uložíme do pivnice, pochutíme si na nich aj cez zimu, s vnúčikom sme vyrobili z tekvičky svetlonosa, pofotili sme naše výtvory, tak sme sa aj zabavili aj povarovali...
Mária Maxianová
19.10.2017 22:07z jesenných plodov milujem najviac gaštany, huby a kapustu
Monika Červinková
19.10.2017 20:38mňam mňam každú lubim čo ste spomenuli
Martina Zahoranová
19.10.2017 20:02všetky spomínané suroviny sú u nás doma obľúbené a nesmú nám doma chýbať... práve pred týždňom sme si aj kapustu naložili aby sme ju mali doma stále poruke :-)
benynka
19.10.2017 17:22cviklu a cukinu už máme zavarenú, ešte sa bude robiť kyslá kapusta, orechy máme domáce lieskové a vlašské som nazbierala popadané na chodníku
Daniela Bieliková
19.10.2017 15:50vsetky tieto potraviny mam velmi rada a po cely rok
Tomáš Kamenár
19.10.2017 15:46nič z toho ma nezaujalo
Soňa Kelemenová
19.10.2017 14:24jabĺčka sušené už máme pripravené na zimu..... polievku z tekvičky Hokaido milujeme najviac na svete...jablkovo-cviklový 100% džús za studena lisovaný pijem každé ráno....a k hlavnému jedlu ako prílohu mám najradšej tiež čerstvú cviklu..... papanie orieškov večer pred telkou určite nemôžem vynechať..... a v zime pri prechladnutí pijem vodu z kyslej kapusty..... pozor však nič nepreháňať!!! všetko z mierou...
Marta Bujdošová
19.10.2017 14:03všetky tieto potraviny milujeme, uz som si aj nasusila cviklu, podla receptu v lete, uz som aj ruzovu zemiakovu kasu navarila, ....
Helena Zobková
19.10.2017 13:20Tak tieto jesenné topky do nášho jedálničku zaraďujem s plnou zodpovednosťou.