Záhradný nábytok a vybavenie: Toto by ti na záhrade nemalo chýbať!

Záhradný nábytok a vybavenie: Toto by ti na záhrade nemalo chýbať!

Záhrada – miesto, kde človek môže úplne vypnúť. Mať záhradu alebo aspoň menšiu terasu je veľkým potešením. Je to totižto oáza pokoja, kde môžeme relaxovať, zabudnúť na všetky problémy a starosti, vypustiť paru alebo sa stretávať s rodinou či priateľmi.

Avšak, aby to skutočne bola tá povestná oáza pokoja, je potrebné zamerať sa aj na tie najmenšie detaily, ktoré nám deň čo deň vykúzlia úsmev na perách. Aby sme sa cítili ako na výnimočnom mieste, ktoré je na oddych stvorené. Vytvorte preto zo svojej záhrady či terasy luxusný vonkajší priestor, kde si môžete plnými dúškami užívať slnečné teplé počasie počas blížiaceho sa leta.

Máme pre vás štýlové nápady na záhradu a terasu, ktoré jej dodajú punc luxusu a vnesú svieži štýl. V tomto prípade platí základné pravidlo – nikdy nepodceňujte výber záhradného nábytku a vybavenia, pretože to robí záhradu dokonalým miestom na oddych.

Pozri aj: Na akom oleji pripravovať mäso? Robíš aj ty túto zásadnú chybu?

Záhradný nábytok, vďaka ktorému sa budete cítiť ako v obývačke

Naše záhrady sa musia snažiť vyhovieť všetkým našim potrebám – od rodinných stretnutí až po osamelú rannú kávu pod holým nebom. Preto typ vonkajšieho nábytku, ktorý si vyberiete, je kľúčom k tomu, aby bol každý vonkajší priestor čo najlepšie využitý.

V minulom roku boli najžiadanejšie rohové vonkajšie zostavy, teda rohové záhradné sedenie. Ak máte k dispozícií veľkorysý priestor, tak rozhodne siahnite po takom záhradnom nábytku, kde usadíte všetkých svojich hostí, ktorých pozvete na letnú záhradnú party.

Ak máte menšiu záhradu alebo len terasu, tak voľte niečo menšie. Napríklad záhradné sedenie, ktoré pozostáva zo sedačky a kresiel. Čo by ste povedali na sedacie vaky, bistro stôl a stoličky, ktoré sú skladnejšie a nezaberajú veľa miesta?

Samozrejme, pri výbere veľkú rolu zohráva aj materiál záhradného sedenia. Dostupný je drevený záhradný nábytok, nábytok z ratanu, záhradný nábytok z plastu, kovový záhradný nábytok a pod.

A keďže je všetko o detailoch, nezabúdajte ani na dekoračné vankúše, vonkajší koberec, teplé deky, záhradné stolovanie, nasadené kvety a iné maličkosti, ako sú svetielka a lampáše, ktoré pozdvihnú vzhľad záhrady na vyššiu úroveň.

Výber záhradného sedenia nepodceňujte!

Pri kúpe nábytku do záhrady je dôležité uistiť sa, že je vhodný na to, aby odolal poveternostným vplyvom – neustálemu pôsobeniu slnečných lúčov i dažďu, krúpam či mrazu.

Kované železo a tvrdé dreviny, ako napríklad teak a eukalyptus, sú skvelou voľbou, ktorá dlho vydrží. Mäkšie dreviny budú pravdepodobne potrebovať neustálu ochranu, aby sa nábytok udržal v špičkovom stave. Pokiaľ ide o ratan, vyberajte si kvalitnejší, ktorý bude odolný voči vode.  

Nezabudnite ani na vonkajšie vankúše. Ak volíte záhradné sedenie priamo s vankúšmi, zamerajte sa na materiál. Ideálnou voľbou sú odolnejšie materiály, ktoré sú napríklad rýchloschnúce a odolné voči UV žiareniu.

Neprehliadni: Chladnička pod kontrolou - ako v nej správne skladovať potraviny?

Sedenie pod holým nebom či v altánku?

Predstavte si tú večernú romantiku pri zapálenom ohni, pod teplou dekou, s pohárom vína v ruke hľadajúc malý a veľký voz. Sedenie pod holým nebom má svoje čaro. No nie každý ho má v obľube.

Práve preto, ak nie ste zástancom takejto romantiky alebo len jednoducho chcete ochrániť záhradný nábytok pred nepriaznivými vplyvmi počasia, voľte záhradné altánky. Aj tie sa dajú vkusne nadizajnovať.

V altánku by nemalo chýbať záhradné sedenie. Najlepšou voľbou je jedálensky stôl so stoličkami, kde si môžete pochutnať aj na rodinnom obede alebo večeri. V altánku môže mať svoje čestné miesto aj záhradný gril alebo záhradný krb, ktorý v letnom období bude dozaista maximálne vyťažený. Alebo si v altánku vytvorte letnú kuchyňu.

Mimochodom, na záhrade – či už pod holým nebom alebo priamo v altánku by nemala chýbať záhradná hojdačka. V nej si môžete pokojne aj podriemať a načerpať nové sily do ďalších dní. Za nás skvelou voľbou je aj závesné kreslo. To je možné počas leta využívať v exteriéri a počas zimných mesiacov v interiéri.

Lehátka k bazénu využijete aj v prípade, že bazén nemáte

Patríte k malému zlomku ľudí, ktorí si počas leta môžu skočiť do bazéna bez toho, aby museli platiť vstupné do aquaparku alebo na kúpalisko? Tak to vám blahoželáme a tíško závidíme, pretože nie je nič lepšie, ako sa ponoriť do vody počas letných horúčav.

Ak ste teda milovníkmi slnka, jedno alebo dve lehátka k bazénu vám na záhrade chýbať nemôžu. Dalo by sa povedať, že sú povinnou výbavou každej terasy aj v prípade, že milujete ležanie na slnku a chytanie letného bronzu.

Ak vás opaľovanie omrzí, rozprestrite si záhradné slnečníky, ktoré vás pred slnkom a spálením pokožky ochránia. Tie sa hodia aj na terasu či záhradu v prípade, že nemáte žiadne iné miesto, kde by ste sa mohli pred ostrými slnečnými lúčmi počas leta schovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní