Vieš, aký je rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím?

Vieš, aký je rozdiel medzi chrípkou a prechladnutím?

Jesenný aj zimný čas so sebou pravidelne prináša nepríjemnosti, akými sú aj rozličné vírusové infekcie dýchacích ciest. Nie je raritou, že kašle a smrká celá rodina, no zaiste viete, že horúčky a vážnejšie prejavy chrípky vedia urobiť poriadnu šarapatu. Ako ale od seba odlíšiť menej závažné prechladnutie od vážnejšieho chrípkového stavu? Na to si posvietime v nasledujúcom článku.

Chrípku nemožno podceňovať

Chrípková sezóna už neklope na dvere, ale priam ich rozrazila. U nás sa za obdobie tejto vysoko nákazlivej choroby považuje rozmedzie od októbra do konca apríla. Chrípke mnoho ľudí nevenuje náležitú pozornosť a často ju „prechodia“, čo môže mať ďalekosiahle vedľajšie následky – od zápalu pľúc cez zápal srdcového svalu, ba dokonca až k zápalu mozgových blán. No a to nie je všetko! Na Slovensku ročne zomierajú stovky ľudí na následky chrípky, pričom vysoko rizikovými skupinami z hľadiska závažných komplikácií sú staršie osoby (najviac úmrtí je registrovaných po 65. roku života), osoby s oslabenou imunitou, diabetici, onkologickí pacienti, ľudia so srdcovo-cievnymi a pľúcnymi ochoreniami, pacienti po transplantácii orgánov, tehotné ženy a malé deti.

A aby toho nebolo málo, chrípkové vírusy menia svoje vlastnosti. Dokonca takmer každú sezónu v populácii kolujú iné typy vírusu, ktorý sa šíri veľmi ľahko a rýchlo, a to najmä na miestach s veľkou koncentráciou ľudí. Vstupnou „bránou“ pre vírus chrípky sú horné dýchacie cesty, ale aj spojovky. Vírus sa však nemusí šíriť len kašľaním či kýchaním, ale aj prenosom cez kontaminované ruky či predmety.

Nakoľko môžu byť dôsledky nedostatočne vyležanej chrípky desivé, mali by ste vedieť rozlíšiť chrípku od iných respiračných infekcií. A nepomýliť si ju napríklad so silným prechladnutím. Čítajte ďalej a zapamätajte si nasledujúce príznaky, ktorými sa od seba líšia.

Neprehliadni: Cibuľový čaj proti nádche aj chrípke: Vyber si z týchto receptov

chrípka alebo prechladnutie

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky prechladnutia

Nástup prechladnutia býva pozvoľný, zatiaľ čo taká chrípka udrie v plnej sile, takpovediac „z večera do rána“. Pri prechladnutí nebýva častá teplota (keď už, tak zvyčajne nie vyššia ako 38 °C). Bolestivosť kĺbov je mierna alebo žiadna a rovnako aj celková únava a slabosť majú miernejší charakter. Medzi príznaky prechladnutia patrí aj podráždené hrdlo a jeho bolesť, nádcha – laicky povedané „plný nos“, kašeľ (zväčša mierny), no vyskytnúť sa môže aj bolesť hlavy či slzenie. Proti prechladnutiu neexistuje očkovanie a jeho liečba býva zväčša jednoduchá a krátkodobá.

príznaky prechladnutia

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky chrípky

Chrípka nastupuje náhle, a to nielen formou prudkého zvýšenia teploty, ale napríklad aj prítomnosťou zimnice, resp. triašky. Klasickým úvodným príznakom chrípky je tiež výrazná bolestivosť kĺbov. Vyznačuje sa tiež silnou bolesťou hlavy, a to najmä v oblasti za očami. Kašeľ býva suchý, dráždivý a vyčerpávajúci. Objaviť sa môže, ale aj nemusí nádcha a bolesť v krku. Únava a celková slabosť je výrazná už od začiatku a pretrváva v porovnaní s prechladnutím dosť dlho, a to aj po odznení hlavných príznakov (treba rátať aj dva týždne a viac). Liečba chrípky je dlhodobejšia a môže byť aj komplikovaná. Preventívne je možné proti nej využiť očkovaciu vakcínu, a to v čase na začiatku chrípkovej sezóny, teda v októbri.

Pozri aj: Ako bez problémov zaspať? S týmito tipmi to pôjde celkom jednoducho

príznaky chrípky

Zdroj: Shutterstock®

A čo antibiotiká?

Príznaky prechladnutia by mali v prípade nekomplikovaného priebehu ustúpiť za pár dní (2 a maximálne 5 dní). Chrípka je dlhodobejšou záležitosťou (trvá 7 až 10 dní a slabosť pretrváva aj dlhšie), no obe choroby spája to, že by sa mali vyležať. V prípade chrípky je zachovanie pokoja na lôžku a zotrvanie v domácom prostredí naozaj nevyhnutnosťou, a to nielen pre pacienta, ale aj kvôli obmedzeniu šírenia vírusu.

Liečba chrípky je symptomatická, teda sa len zmierňujú jej príznaky, a to napríklad podávaním liekov proti bolesti hlavy, na zníženie teploty alebo sa užívajú sirupy proti kašľu, zvyšuje sa taktiež príjem tekutín, vitamínov a pod. Keďže chrípka je vírusovým ochorením, antibiotiká sa na ňu nepredpisujú, lebo by neúčinkovali. Ak však dôjde ku komplikácii vo forme sekundárnej bakteriálnej infekcie, tak ich lekár podľa potreby predpisuje.

Vybrali sme: Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 14.10.19 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Chrípke skutočne mnoho ľudí nevenuje náležitú pozornosť a často ju „prechodia“ s negatívnymi následkami.

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 14.10.19 14:01

DB
karma
114.00

ale aj tak vám lekár predpisuje antibiotiká /väčšinou/

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 14.10.19 19:35

MM
karma
100.00

pred dvomi rokmi na Vianoce nás aj s manželom skolila chrípka, riadna, iné ako vyležať ani nepripadalo do úvahy

  • 1
Odpovedať

Anna Bútorová 15.10.19 11:34

AB
karma
76.00

"najradšej" mám bezohľadnosť kolegov, ktorí chrípku prechodia a nakazia tak polovicu pracovného kolektívu...

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 18.12.19 19:17

karma
100.00

Aj nádchu aj chrípku treba vyležať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní