Cibuľový čaj proti nádche aj chrípke: Vyber si z týchto receptov

Cibuľový čaj proti nádche aj chrípke: Vyber si z týchto receptov

Cesnak a cibuľa –  dve základné ingrediencie, ktoré máme vždy poruke v našich kuchyniach, no hodia sa nielen pri príprave pokrmov. Dnes sa budeme venovať druhej spomínanej zelenine. Blahodarné účinky cibule na zdravie sme vám už predstavili napríklad v článku o tom, čo dokáže pečená cibuľa s telom človeka, ale o jej širokospektrálnych účinkoch ste sa mohli dozvedieť mnoho užitočných informácií aj v článku o tradičnom aj menej tradičnom využití cibule nielen pre zdravie, ale aj v domácnosti a pod.

No a v nasledujúcom texte sa obohatíte o informácie, ktoré sú hodné zlata najmä v tomto období, keď nás už vo veľkom začínajú trápiť infekcie dýchacích ciest, s ktorými ide ruka v ruke: dusivý kašeľ, zahlienenie, chrapot, bolesti v krku, ťažkosti s dýchaním...

Nájdete tu predovšetkým tri recepty na účinný cibuľový čaj, na ktorý nedali dopustiť pri respiračných problémoch ani naši predkovia. Dve variácie základného receptu sú vylepšené aj o iné ingrediencie, ktoré majú za úlohu vylepšiť chuť, ale taktiež zabojovať spoločnými silami aj s cibuľou proti nádche či prípadnej chrípke.

Skús aj toto: Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?

účinky cibule

Zdroj: Shutterstock®

Cibuľa – poklad pre zdravie v mnohých podobách

Ako istotne viete, cibuľu sa oplatí konzumovať nielen pečenú či ako súčasť varených jedál, ale aj v surovom stave, napríklad v šalátoch, nátierkach či len tak nakrájanú na maslovom chlebíku. Obsahuje totižto množstvo vitamínov (napr. C, B1, B2, E) a minerálov (napr. železo, vápnik, zinok, horčík), no a taktiež allicín (látku, ktorá vzniká štiepením aminokyseliny s názvom allín). Práve posledná spomínaná zložka cibule (ale nachádza sa hojne aj v cesnaku) má silné účinky antibiotického charakteru. Mimochodom, práve allicín spôsobuje tak typickú arómu a štipľavosť tejto sympatickej zeleninky.

Cibuľa má na zdravie človeka naozaj pozoruhodný vplyv: znižuje hladinu cukru v krvi, normalizuje stav cholesterolu, podporuje imunitný systém, posilňuje srdce a krvný obeh, dokonca pôsobí aj protirakovinovo či zlepšuje hustotu kostí u žien v menopauze. No my sa teraz sústreďme hlavne na jej antibakteriálne a antibiotické účinky, ktoré možno využiť vo svoj prospech, keď nás oslabí nádcha či skolí chrípka. Na pomoc si v tejto situácii môžeme prizvať aj cibuľový sirup, no ešte rýchlejšou SOS pomocou je cibuľový čaj. A ako si ho pripraviť? 

Pozri aj: Posilnenie imunity u detí: Efektívne tipy, ktoré zaručene pomôžu

recepty na cibuľový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Cibuľový čaj – prírodný liek na tri spôsoby

  • Základný recept na cibuľový čaj

Budete potrebovať:

  • 3 cibule
  • 1 l vody
  • med na ochutenie

Postup prípravy

Dajte si zovrieť vodu v hrnci a medzitým si ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Vhoďte ju do hrnca a varte cca 10 minút. Hrniec odstavte a nechajte cibuľu v odvare odstáť ešte ďalších 10 minút. Následne sceďte a oslaďte medom, ktorý nielenže chuť čaju vylepší, ale mu pridá aj ďalšie hodnotné látky. Pite ho, kým je ešte teplý.

  • Cibuľovo-karamelový čaj s majoránkou

Budete potrebovať:

  • 3 cibule
  • 1 l vody
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžicu majoránky

Postup prípravy

Predpripravte si cibuľu, ktorú očistite a nakrájajte na väčšie kúsky a priveďte do varu liter vody. V hrnci si pripravte z cukru karamel, na ktorý následne veľmi opatrne nalejte cca 2 dcl horúcej vody. Keď sa karamel rozpustí, dolejte zvyšok vody a pridajte cibuľu. Varte 10 minút, potom vypnite a do odvaru pridajte majoránku. Pod pokrievkou nechajte ešte lúhovať ďalších 10 minút. Potom nasleduje už len scedenie tekutiny a čaj máte hotový. Táto vylepšená verzia cibuľového čaju by mala byť o čosi chutnejšia ako základná verzia a okrem toho pridaná majoránka účinok čaju posilní, nakoľko pôsobí na lepšie uvoľnenie hlienov, ale aj proti bolesti hlavy, ba dokonca vám uľaví aj v prípade, ak vás popri viróze trápi aj bolesť brucha.

Neprehliadni: Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

recept na cibuľový čaj

Zdroj: Shutterstock®

  • Cibuľovo-jablkový čaj

Budete potrebovať:

  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 1 l vody
  • med na dochutenie

Postup prípravy

Cibuľu si očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Rovnako urobte aj s jablkom, akurát to netreba šúpať, len nakrájať. Dajte si zovrieť liter vody v hrnci a pridajte obe pripravené ingrediencie. Zhruba po desiatich minútach odstavte z platničky a v hrnci nechajte lúhovať ďalších 10 minút. Potom sceďte a hotový čaj už len dochuťte medom. Ak sa bojíte, že vám po varení cibule v príbytku zostane nepríjemná aróma, tak práve s touto verziou cibuľového čaju s jablkom sa tomu dá celkom dobre vyhnúť. Okrem toho jablko vylepší samotnú chuť čaju. Je taktiež väčšia pravdepodobnosť, že sa na tú chuť dajú presvedčiť aj choré deti, ktoré tento nápoj v základnej verzii môžu vytrvalo odmietať.

- Anketa

KTORÁ VERZIA CIBUĽOVÉHO ČAJU VÁS OSLOVILA NAJVIAC?

Odpovedalo 137 ľudí  

Klasický cibuľový čaj (základná verzia)
42%
Cibuľovo-karamelový čaj s majoránkou
18%
Cibuľovo-jablkový čaj
41%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 10.10.19 06:01

ĽŠ
karma
100.00

Rada vyskúšam i inú verziu než klasickú, vďaka za recepty!

  • 1
Odpovedať

Marika Michálková 10.10.19 16:53

MM
karma
107.00

Zaujímavé kombinácie. Vyzerajú dobre

  • 1
Odpovedať

Iveta Ondáková 10.10.19 22:22

IO
karma
96.00

Klasický cibulový čaj som velmi často používala , ked som mala malé deti. Nedám naň dopustit . Oplatí sa vsadit na prírodne liečiva.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.10.19 20:18

ĽU
karma
100.00

zaujímavý cibuľovo-jablkový čaj

  • 1
Odpovedať

Martina Begalova 14.10.19 17:54

MB
karma
108.00

veľmi dobrý prírodný recept, niekedy je lepšie skúsiť takýto prírodný liek skôr ako siahneme po tabletkách..

  • 1
Odpovedať

Alžbeta Stanková 23.10.19 16:30

AS
karma
108.00

ďakujem za recepty, vyskúšam určite

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 26.10.19 22:45

MR
karma
114.00

skúsime ak bude potreba, majoránkový čaj si varím aj keď kašlem a mne pomáha

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní