Ženský problém zvaný anovulácia – ako rozpoznať anovulačný cyklus?

Ženský problém zvaný anovulácia – ako rozpoznať anovulačný cyklus?

Ženský menštruačný cyklus má 4 fázy, ktoré sa postupne striedajú počas mesiaca, respektíve v priebehu 21 až 35 dní (v priemere počas 28 dní). Prvou fázou je menštruačná fáza, respektíve menštruácia, počas ktorej dochádza ku krvácaniu. Potom nastáva fáza folikulárna, ktorá je charakteristická dozrievaním vajíčka schopného oplodnenia a prípravou maternice na príjem oplodneného vajíčka. 

Približne v strede cyklu nastáva ovulačná fáza, respektíve ovulácia, teda dochádza k uvoľneniu vajíčka z vaječníka a jeho presunu do vajíčkovodu, kde čaká na oplodnenie. Posledná je luteinizačná fáza, na konci ktorej vajíčko v prípade neoplodnenia zaniká a je následne vylúčené z tela ďalšou menštruáciou. Cyklus sa teda znova opakuje. 

Ako sme spomenuli, v strede cyklu dochádza k ovulácii. No viete, čo je takzvaná anovulácia alebo anovulačný cyklus? Zistite všetko dôležité v článku!

Čo je anovulácia alebo anovulačný cyklus?

Anovulácia predstavuje jednu z foriem porúch menštruačného cyklu. Za normálnych okolností dochádza v čase ovulácie k uvoľneniu dozretého vajíčka z vaječníka. V prípade anovulácie však nedochádza k vývoju folikulu vo vaječníku a ani k následnému uvoľneniu vajíčka, teda zrelej ženskej zárodočnej bunky.

Pojmom anovulačný cyklus teda označujeme menštruačný cyklus, počas ktorého nedošlo k ovulácii. Tento cyklus ani neumožňuje tehotenstvo, žena prakticky v danom cykle nemá plodné dni. 

Anovulácia je častou príčinou neplodnosti. Až u približne 30 % percent párov neúspešne sa pokúšajúcich o splodenie potomka zohráva rolu práve anovulačný cyklus. 

Odporúčame: ​Čo je Keratosis pilaris? Ako eliminovať tento častý kožný problém?

Aké sú príčiny anovulačných cyklov?

Anovulácia nemusí ihneď signalizovať nejaké ochorenie. Anovulačné cykly sú pomerne bežné v puberte, teda v období, keď žena ešte len začína menštruovať. Taktiež sa cykly bez ovulácie vyskytujú aj v závere plodného obdobia ženy, teda pred menopauzou.

Anovulačné cykly sa častejšie objavujú i po pôrode a hlavne počas dojčenia, a to z dôvodu zvýšenia hladiny prolaktínu. Avšak, aj u dospelých zdravých žien v plodnom veku sa môžu ojedinele vyskytnúť anovulačné cykly. Udáva sa, že ženy majú bežne dva alebo tri cykly v priebehu roka bez ovulácie.

Ak je však anovulácia pravidelná, teda prakticky každý cyklus prebieha bez ovulácie (anovulačná sterilita), ide obvykle o známku nejakého zdravotného problému. Rolu často zohráva hlavne hormonálna nerovnováha. Príčinou môže byť:

  • syndróm polycystických vaječníkov PCOS,
  • endometrióza,
  • cysty, polypy a iné nezhubné nádory na pohlavných orgánoch,
  • zhubné nádory pohlavných orgánov,
  • poruchy činnosti štítnej žľazy (napr. hypotyreóza),
  • iné poruchy uvoľňovania hormónov (napr. z podmozgovej žľazy),
  • zlyhávanie vaječníkov,
  • rôzne chronické ochorenia. 

Vznik anovulačných cyklov, tých ojedinelých alebo pravidelných, však môže podnecovať aj mnoho rôznorodých rizikových faktorov. Ide napríklad o:

  • nadmerný stres a psychickú záťaž,
  • nadváhu a obezitu,
  • nízku telesnú hmotnosť,
  • dlhodobé vyčerpávajúce fyzické aktivity (napr. pri profesionálnom športe),
  • výrazný úbytok hmotnosti,
  • podvýživa (napr. aj pri anorexii). 

Aké má anovulácia príznaky?

Mohlo by sa zdať, že anovulačné cykly sa automaticky spájajú s vymiznutím menštruácie, keďže vlastne menštruácia je následkom ovulácie, počas ktorej nedošlo k oplodneniu vajíčka. Nie je to však vždy celkom tak. Anovulačný cyklus môže prebiehať až na prítomnosť ovulácie prakticky tak, ako aj inokedy. Maternica sa pripravuje na prijatie oplodneného vajíčka, teda jej sliznica aj hrubne. 

Hoci nedôjde k uvoľneniu vajíčka z vaječníka, pretože nedokázalo dozrieť, sliznica maternice sa v čase menštruačnej fázy aj tak odlupuje, teda dochádza k normálnemu menštruačnému krvácaniu. Ak ide o ojedinelé anovulácie, žena prakticky nemusí o nich vôbec vedieť.

Avšak, najmä ak ide o pravidelnejšie anovulačné cykly, môže si žena všimnúť niekoľko signálov. Príznaky sa týkajú najmä počtu a dĺžky trvania menštruácií. Na anovulačné cykly môžu poukazovať:

  • veľmi silné menštruácie trvajúce viac ako 7 dní,
  • veľmi slabé menštruácie trvajúce 2 alebo 3 dni,
  • nepravidelné a oneskorené menštruácie,
  • vynechávanie menštruácií,
  • nedostatok číreho cervikálneho hlienu, ktorý sa v čase ovulácie vyskytuje vo väčšom množstve,
  • nižšia bazálna teplota ako 37 °C.

Niekedy môže pri dlhodobých anovulačných cykloch dôjsť až k amenorey, teda k úplnému vymiznutiu menštruácie. Niektoré ženy, ktoré viac vnímajú svoje telo a vedia rozpoznávať príznaky ovulácie, si môžu anovulačné cykly všimnúť aj na základe vymiznutia prejavov ovulácie.

Ovulácia sa môže prejavovať bolesťou na strane vaječníka, z ktorého sa uvoľňuje vajíčko, ovulačným hlienom (priehľadný a lepkavý), zvýšenou sexuálnou túžbou, pocitmi väčšej príťažlivosti, zvýšenou citlivosťou tela. 

Odporúčame: ​Kráľovská pochúťka! Domáca pečeňová paštéta, ktorá ohromí chuťové poháriky

Diagnostika anovulácie

Pri podozrení na anovulácie možno siahnuť po voľnopredajných ovulačných testoch z lekárne. V prípade, že pri dvoch až troch menštruačných cykloch po sebe test ukáže negatívny výsledok, je vhodné konzultovať problém s gynekológom.  

Lekár odoberie anamnézu a nariadi potrebné vyšetrenia. Tie zahŕňajú ultrazvuk malej panvy na vyšetrenie endometria (vnútornej vrstvy maternice) a vaječníkov, ako aj stanovenie hormonálnych hladín na začiatku cyklu a následne v období očakávanej ovulácie.

Pri ultrazvukovom vyšetrení možno skontrolovať rast folikulu (folikulometria) – pri anovulačnom cykle folikul nenarastie, prípadne narastie, ale nepraskne a neuvoľní vajíčko. Hormonálne testy a ultrazvuk sa spravidla prevádzajú znova aj týždeň po predpokladanej ovulácii. 

Aké sú možnosti liečby anovulačných cyklov?

Anovulačné cykly predstavujú veľký problém najmä v prípade, ak sa žena snaží otehotnieť. Anovulácia neumožňuje splodenie potomka, keďže nedošlo k uvoľneniu dozretého vajíčka. Riešenie tohto problému závisí v prvom rade od vyvolávajúcej príčiny. Jej odstránenie teoreticky napomôže vrátiť ovuláciu. 

Ak je teda príčinou nejaké vyššie spomínané ochorenie alebo hormonálna porucha, vhodne nastavenou liečbou možno anovulačné cykly odstrániť. Nemusí to však vždy byť jednoduché. Napríklad spomínaný syndróm polycystických vaječníkov je nevyliečiteľné ochorenie, ktoré môže významne znížiť šance na prirodzené počatie. 

Vo všeobecnosti sa pri anovulačných cykloch využívajú hormóny a iné medikamenty stimulujúce ovuláciu. Pri dlhodobých problémoch s anovuláciou je tak niekedy nutné pri snahe otehotnieť vyvolávať ovuláciu liekmi.

Ak je žena prakticky zdravá a vyšetrenia neodhalia nejakú zdravotnú príčinu, neraz pomôžu aj režimové opatrenia. Ide napríklad o dostatočný príjem vitamínov a minerálov, optimalizovanie fyzickej aktivity, normalizáciu telesnej hmotnosti, dostatok spánku, vyhýbanie sa nadmernému stresu. Tieto režimové opatrenia sú nápomocné aj pri spomínaných hormonálnych poruchách. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 03.07.23 22:13

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela veľa nového ďakujem

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní