Silné ženy majú za sebou často veľmi problematické detstvo

Silné ženy majú za sebou často veľmi problematické detstvo
  • 25.06.2023
  • Kristína Vait

To, čo nás nezabije, nás posilní. To na sto percent platí aj o ženách, ktoré sú silné. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo definuje silnú ženu? Vzhliadame k nim, obdivujeme ich, dokonca im niekedy aj závidíme, ale nikdy nevieme, čo sa skrýva za tou silnou fasádou, ktorá ma v živote všetko vyriešené a usporiadané. 

Niekto sa prirodzene silný narodí, niekto sa ním stane vďaka okolnostiam. Tie najsilnejšie ženy majú spoločnú jednu vec: nemali to v živote ľahké.

Silné ženy a ich nestabilné duševné zdravie

Okrem zlých zážitkov a spomienok, ktoré si týrané deti so sebou nesú celý život, môžu mať veľmi veľký problém s učením a pamäťou. Taktiež je tam sklon k depresiám, úzkostným stavom alebo sa u nich môže prejavovať post-traumatická porucha a to aj v dospelom veku.

Všetko je to spôsobené nadmernou produkciou stresového hormónu, ktorý potom vplýva v podstate na všetky aspekty života.

Našťastie je ľudský mozog odolný a dokáže sa vysporiadať aj takýmito ťažkými vecami. Cestou k uzdraveniu a obnove je vysporiadanie sa s minulosťou. Silné ženy tak dokázali presvedčiť seba a svoj mozog, že to zvládnu a nakoniec sa im to aj podarilo.

Pozri aj: Clerambaultov syndróm je zvlášnou duševnou poruchou. Ako sa prejavuje?

Museli si vybudovať odolnosť

Je vedecky potvrdené, že čím väčším a horším veciam je človek v detstve vystavený, tým väčšiu odolnosť si vybuduje. Silné ženy si prežili ťažké detstvo a traumy, s ktorými sa neskôr museli nejakým spôsobom vysporiadať. Bola to ich jediná nádej, ako žiť normálny život.

Vďaka tomu, že to zvládli, si vybudovali takú odolnosť, že ich jednoducho v živote niečo len tak ľahko nezlomí. Okrem odolnosti získali aj iné pozitíva do života, ako je napríklad skvelá adaptabilita a vysoká emocionálna inteligencia.

Nastal u nich post-traumatický rast

Pokiaľ zažijete v živote niečo nepríjemné, zanechá to vo vás aj chladivý a odpudivý pocit. Pokiaľ sa toho pocitu chcete zbaviť, musíte preto niečo spraviť. Pokiaľ nespravíte nič, bude tam stále a jeho nepríjemnosť sa môže dokonca stupňovať. Pre tých, ktorí sa rozhodnú, že s tým idú niečo robiť, sa však otvorí úplne nová cesta, ktorá síce nebude ľahká, ale stojí za to.

Post-traumatický rast spočíva aj v tejto voľbe. Je to súhrn pozitívnych psychologických zmien, ktoré si človek začína brať za svoje po ťažkej a traumatickej udalosti. Vyznačuje sa napríklad tým, že títo ľudia zlepšujú svoje vzťahy s ostatnými, vážia si svoj život aj životy iných a hľadajú hlbšiu spiritualitu.

Podľa štúdii a výskumov majú práve ženy s problematickým detstvom najväčšiu šancu zažiť post-traumatický rast a potom ho ďalej využiť na svoj osobnostný rozvoj a prinavrátenie duševnej pohody.

Odporúčame: Koktanie: Chcem rozprávať plynulo a bez strachu!

Emocionálna inteligencia silných žien

Ľudia, ktorí si zažili zlé a traumatické detstvo, museli objaviť silu emocionálnej inteligencie veľmi skoro. Byť emocionálne inteligentný, znamená vedieť rozpoznať, porozumieť a spracovať svoje emócie a emócie iných ľudí.

Ženy, ktoré boli vystavené takýmto silným emóciám už v detstve, sú v dospelosti oveľa citlivejšie, vnímavejšie a empatickejšie ako ženy, ktoré mali naopak dokonale šťastné detstvo.

Nebáli sa požiadať o pomoc

Nemyslite si, že prežiť v detstve týranie a potom sa jedného dňa prebudiť a byť v pohode, je len tak. Medzi tým bytím v pohode a udalosťou, ktorá spôsobila traumu, je kus ťažkej, namáhavej a vyčerpávajúcej práce. Ženy, ktoré sa rozhodli čeliť svojim problémom, ukázali svoju najväčšiu silu v tom, že to rozhodnutie urobili. 

Nedokázali by to však sami. Nebáli sa preto vyhľadať pomoc. Vytvorili si tzv. záchrannú - podpornú sieť, v boji s démonmi z detstva. V tejto sieti boli zahrnutí okrem mentorov a terapeutov aj rodinní príslušníci. Nie je to hanba požiadať o pomoc a malou, či veľkou pomocou od iných, to určite zvládnete aj vy.

Mohlo by vás zaujímať: Sebarozvoj s koučkou: Ako ovládať emócie a nebyť ako na kolotoči?

Šťastie v nešťastí

Mnoho úspešných žien využilo práve nepriazeň svojho osudu na to, aby sa stali úspešnými. Svoj hnev, frustráciu a bolesť použili ako hnacie motory a ich odhodlanie bolo o to väčšie. To, čo si zažili ich ešte viac namotivovalo k tomu, prečo chceli zmeniť veci, svoj život a prečo chceli niečo dokázať.

Vďaka svojej vytrvalosti a vďaka tomu, že nenechali svoju negatívnu minulosť, aby ich stiahla úplne nadol, dnes majú v živote obrovské šťastie. Ich skutočným šťastím, ale bolo to, že to nevzdali a bojovali. 

Boli pripravené do života, ako nikto iný

Ľudia, ktorí boli v detstve vystavení týraniu, majú ohromný pud sebazáchovy a prežitia. Vo väčšine situácii budú reagovať inak, ako bežný jedinec. Počas toho zlého obdobia si zvykli na to, že im niekto robí zle.

A vyrastajú s pocitom, že keby boli lepší, krajší alebo múdrejší, tieto veci by sa im nediali. Aj v dospelosti majú pocit, že kvôli hororovým zážitkom z detstva, sú slabí a narušení. 

Vo veľa prípadoch je však opak pravdou. Tieto deti museli kvôli okolnostiam dospieť oveľa skôr a častokrát sa museli starať ešte o súrodencov alebo iných členov rodiny. To im v ranom veku hneď pridalo toľko povinností, že sa z nich stali malí dospelí.

Takíto ľudia sú pripravení na život, ako nikto iný. Vedia, o čom je skutočný život. A aj keď ich čaká veľmi dlhá cesta, aby sa zahojili vnútorne, navonok sú životaschopní a vždy sa na nich môžete spoľahnúť.

Oprah Winfrey a jej ťažké detstvo

Oprah je jedným skvelým prípadom toho, že keď sa človek nevzdá, všetko v živote je možné. Mnoho z nás, ani netuší, čím všetkým si musela prejsť, kým sa dostala tam, kde je dnes. A nie je to len tak hocikto. Patrí medzi najbohatšie a najvplyvnejšie ženy sveta. Dnes si žije život ako z rozprávky. Jej detstvo však bolo strašné.

Okrem toho, že matka Oprah, zostala sama s troma deťmi, žili vo veľmi chudobnej štvrti, kde bol život sám o sebe ťažký. Oprah raz žila u jedných príbuzných, inokedy u druhých. Jej matka sa nezvládala o ňu postarať. Bola osamelá a vystrašená a okrem odlúčenia od matky musela znášať sexuálne zneužívanie a fyzické násilie. 

Život sa jej však zmenil keď mala 12 rokov a odišla žiť k svojmu otcovi, ktorý jej matku opustil tesne po jej narodení. Jej otec bol prísny a vďaka nemu to dotiahla až na vysokú školu. Po ukončení štúdia dostala svoju prvú prácu v televízii. Potom to išlo všetko raketovou rýchlosťou a jej majetok dnes činí niečo okolo 3 miliárd dolárov.

Peniaze a sláva jej však nezatemnili charakter a odjakživa pomáha iným ľuďom, ktorí to potrebujú. Napriek veľmi ťažkému detstvu nezanevrela na život a na ľudí a rozdáva lásku, porozumenie, naprieč celou Amerikou. Zostala silnou a z jej sily dnes prosperujú a učia sa tisícky ľudí.

Aj vy môžete zmeniť svoj život

Nikdy nemôžete dovoliť, aby vás vaša minulosť alebo ťažké detstvo definovali. Samozrejme, vaša minulosť z vás vyformovala osobu, ktorou ste dnes, ale nesmiete na nej lipnúť a ani sa na ňu vyhovárať. Je potrebné sa v živote posunúť ďalej. Akokoľvek strašidelne to môže vyzerať a znieť, najlepší a najväčší darček v živote, aký si môžete dať je, že necháte minulosť minulosťou a posuniete sa ďalej.

Je hrozné, ak ste si museli prejsť hrôzami v detstve. Nedovoľte však, aby to definovalo váš ďalší život a smerovanie. Pokúste sa s tým vysporiadať a nechajte to ísť. Urobí vás to silnejším a lepším človekom. Je jedno, či ste žena alebo muž. Verte v seba a verte v to, že všetko je vo vašich rukách. Všetky tie skvelé a silné ženy, ktoré máte vo svojom okolí sú pre vás príkladom.

A pamätajte, traumu nemajú iba ľudia, ktorých sexuálne alebo fyzicky niekto týral. Sú to stovky iných vecí, vďaka ktorým sa môžete celý život cítiť pod psa a ani neviete prečo. Skúste sa nad tým zamyslieť a nájsť svoj problém možno práve v detstve.

Možno to bol toxický rodič s toxickými frázami (aj keď to nebolo schválne) alebo nejaká drobná udalosť, na ktorú ste už aj zabudli, ale vo vašom podvedomí stále je a bráni vám vo vašom šťastí. Stačí sa zamyslieť. Život máte pevne vo svojich rukách. A ak náhodou nie, tak je čas si ho zobrať späť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní