Úpal nie je to najhoršie, čo existuje! Otrava slnkom je nebezpečnejšia

Úpal nie je to najhoršie, čo existuje! Otrava slnkom je nebezpečnejšia

Slnko a hlavne slnečné žiarenie má pozitívny vplyv na náš organizmus. Najmä na tvorbu vitamínu D, ktorý je potrebný pre naše kosti. Ďalším bonusom je bronzová pokožka, po ktorej túžia predovšetkým dámy, ktoré sa neboja kvôli tomu „vycapiť“ na slnko a „opekať“ sa dlhé hodiny.

Avšak, slnečné žiarenie má aj negatívne účinky. Hlavne s UV žiarením sa spájajú isté riziká spálenia pokožky i rakoviny kože. Pri dlhodobom vystavovaní sa UV žiareniu bez potrebnej a dostatočnej ochrany môže dôjsť k spáleniu pokožky.

Spálená pokožka je však len krôčik od predčasného starnutia a už spomínanej rakoviny kože. Bežné spálenie pokožky od slnka je dosť nepríjemné, ale silné spálenie, tzv. otrava slnkom, vám môže spôsobiť ešte väčšie nepríjemnosti. Dokonca by sa dalo povedať, že otrava slnkom je o niečo nepríjemnejšia než je úpal alebo úžeh.

Môžete pociťovať intenzívnu bolesť pokožky, mať horúčku a zimnicu, nevoľnosť, závraty a bolesť hlavy. U niektorých ľudí sa objaví aj vyrážka z otravy slnkom. V niektorých prípadoch si vyžaduje lekárske ošetrenie, aby sa zmiernila bolesť, zabránilo infekcii a dehydratácii.

Príznaky otravy slnkom

Okrem silného spálenia od slnka, ktoré môže byť sprevádzané pľuzgiermi, môžu príznaky otravy slnkom zahŕňať aj:

Pozri aj: Mužská chrípka: Mýtus alebo realita? Rovnaké príznaky, odlišné vnímanie

Kto je náchylný na otravu slnkom?

Otrava slnkom sa môže vyskytnúť u každého, kto je dlhodobo vystavený slnečnému žiareniu, najmä bez primeranej ochrany pred slnkom. Riziko je vyššie, ak sa vystavujete slnku vo vysokej nadmorskej výške alebo v čase, keď je slnečné žiarenie najintenzívnejšie (od 10 do 15 hodiny).

Medzi rizikové faktory, kvôli ktorým sú niektorí ľudia náchylnejší na otravu slnkom, patria:

  • svetlá pokožka (poznajte svoj fototyp pokožky a zamerajte sa na správnu ochranu pred slnkom),
  • užívanie liekov – niektoré lieky zvyšujú citlivosť na slnko (antibiotiká, retinoidy, antimykotiká, niektoré druhy antikoncepcie,...),
  • niektoré doplnky stravy, ako je vitamín B6 alebo tie, ktoré obsahujú ľubovník bodkovaný.

K spáleniu pokožky, ktoré môže viesť k otrave slnkom, môže dôjsť kedykoľvek, keď trávite príliš veľa času na slnku, ale je obzvlášť pravdepodobné, ak tento čas trávite na pláži, vo vode alebo na snehu, pretože voda, piesok a sneh odrážajú slnečné lúče.

Liečba otravy slnkom

Spôsob liečby otravy slnkom závisí od jej závažnosti. Ak máte niektorý z uvedených príznakov alebo symptómov, je dobré vyhľadať dermatológa. Dermatológ vám môže predpísať lieky na zmiernenie príznakov a v prípade potreby aj na prevenciu infekcie.

Závažnejšie prípady si môžu vyžadovať hospitalizáciu. Ak dôjde k spáleniu pokožky a tvorbe pľuzgierov na nej, je lepšie vložiť sa do rúk odborníkov, ktorí vám nastavia správnu liečbu. V niektorých prípadoch si popáleniny budú vyžadovať odborné ošetrenie. V žiadnom prípade však pľuzgiere neprepichujte, pretože by ste mohli svoj stav ešte zhoršiť. Prepichnutím pľuzgierov si môžete do rán zaniesť infekciu.

Závažnejšia otrava slnkom môže spôsobiť dehydratáciu organizmu, čo je rovnako potrebné konzultovať s lekármi. Tí môžu podať tekutiny intravenózne, aby sa telo hydratovalo rýchlejšie.

Menej závažné prípady otravy slnkom možno liečiť doma pomocou chladivých obkladov, gélu z aloe vera a voľne predajného 1 % hydrokortizónového krému. Nezabudnite sa však dostatočne hydratovať, a to pitným režimom.

Počas zotavovania sa z otravy slnkom sa vyhýbajte alkoholu, pretože môže zhoršiť dehydratáciu. A, samozrejme, vyhýbajte sa aj slnku, kým sa nebudete cítiť lepšie.

Prevencia pred otravou slnkom

Pri každom probléme platí, že je lepšie mu predchádzať ako riešiť následky. Ak sa chcete chrániť pred spálením pokožky, úpalom, úžehom a dokonca aj pred otravou slnkom, dodržujte tieto základy ochrany:

  • Používajte opaľovací krém, ktorý má ochranný faktor SPF aspoň 30. Ideálnou voľbou sú širokospektrálne opaľovacie krémy, ktoré chránia pokožku aj pred UVA i UVB žiarením.
  • Opaľovacie prípravky naneste na pokožku 15 až 30 minút pred pobytom na slnku a aplikáciu opakujte každé 2 hodiny. Po pobyte vo vode alebo spotení sa aj častejšie.
  • Obmedzte pobyt na slnku medzi 10. a 15. hodinou a nezabudnite, že voda, sneh a piesok môžu zosilniť škodlivé slnečné žiarenie.
  • Noste slnečné okuliare, klobúk a ochranné oblečenie.
  • Skontrolujte lieky, ktoré užívate. Niektoré môžu spôsobiť zvýšenú citlivosť na slnko.

Zaujme ťa aj: Vieš, čo sú hypnagogické zášklby? Možno si to zažila aj ty!

Rozdiel medzi otravou slnkom a úpalom

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o to isté. Avšak, opak je pravdou. Rozdiel medzi otravou slnkom a úpalom spočíva v závažnosti a príznakoch. Hoci oboje môže byť spôsobené nadmerným vystavením sa slnečnému žiareniu, sú medzi nimi isté rozdiely.

  • Príznaky: Úpal je miernejší stav, ktorý sa prejavuje vysokou teplotou tela, extrémnym sčervenaním pokožky, suchom v ústach, svalovými kŕčmi a únavou. Otrava slnkom je závažnejším stavom, ktorý môže spôsobiť vysokú telesnú teplotu až horúčku, nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, závraty a mdloby.
  • Závažnosť: Otrava slnkom je vážnejším zdravotným stavom, ktorý vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Môže byť sprevádzaná závažnými príznakmi a môže mať vážne dôsledky pre organizmus. Úpal je menej závažný a včasná intervencia, ako chladenie tela a dostatočný prísun tekutín, môže pomôcť zmierniť príznaky.

Je dôležité si uvedomiť, že otrava slnkom je vážnejším stavom, ktorý vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Ak si nie ste istí, či ide o úpal alebo otravu slnkom, je vždy najlepšie vyhľadať lekársku pomoc, aby sa vyhodnotil stav a poskytla primeraná starostlivosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní