Mužská chrípka: Mýtus alebo realita? Rovnaké príznaky, odlišné vnímanie

Mužská chrípka: Mýtus alebo realita? Rovnaké príznaky, odlišné vnímanie

Ako je možné, že muž so soplíkom je úplne odrovnaný a žena, ktorá má vysoké horúčky a bojuje s nejakou chorobou, sa dokáže postarať o celú domácnosť? Podľa všetkého majú ženy tuhší korienok a len tak ich žiadna choroba nedokáže položiť na kolena a prinútiť ľahnúť si do postele.

Smrteľná mužská choroba na šesť písmen? Soplík! Zdá sa, že nejde o žiadny výmysel, ale skutočnosť, s ktorou sa stretávame aj v reálnom svete. Aj keď sme si doposiaľ robili žartíky na úkor našich polovičiek, vedci prichádzajú s teóriou, ktorá vysvetľuje, prečo sa niektorí muži naozaj cítia choro aj pri nevinnom „soplíku“.

Napriek tomu, že existuje mnoho diskusií okolo mužskej smrteľnej choroby – soplíka, väčšina odborníkov súhlasí, že ide o skutočný jav, ktorý niektorí muži zažívajú. Mnohí muži totižto tvrdia, že počas týchto dní majú menej energie, zažívajú skutočný pocit únavy a zmeny nálady.

Dôležité je si však uvedomiť, že „chlapský soplík“ nie je univerzálny a nemusí sa týkať každého muža. Je to individuálny fenomén, ktorý závisí od mnohých faktorov, vrátane genetiky, životného štýlu a osobných skúseností.

Je mužská chrípka skutočná?

Je jasné, že odpoveď nebude prekvapivá. Už vyššie sme vám naznačili, že mužská chrípka, soplík či prechladnutie je skutočné. Ale, ako je možné, že sú medzi mužmi a ženami v tomto značné rozdiely?

Vedci zistili, že muži majú slabší imunitný systém ako ženy. Vďaka tomu sú náchylnejší na ťažšie záchvaty chrípky a vírusov. Mnohí z nás s ňou bojujú a sedia smrkajúc za pracovným stolom, zatiaľ čo iní si priznajú porážku a odídu do postele, aby sa pokúsili preliečiť najhoršie obdobie choroby.

Mužská chrípka je choroba, ktorá zrejme mení šteklivý kašeľ na chronický zápal pľúc a drobné bolesti hlavy na úplnú migrénu. Napriek všetkému podpichovaniu to však vyzerá, že muži majú predsa len dôvod na nárek – mužská chrípka je skutočná!

Mužská chrípka z pohľadu vedcov

Štúdia vedcov z americkej Harvardskej univerzity odhalila prekvapivé zistenie o úlohe estrogénu v imunitnej ochrane. Podľa všetkého tento hormón v skutočnosti pomáha posilňovať náš imunitný systém.

Muži, samozrejme, nedisponujú takou hladinou estrogénu ako ženy, a práve v tomto smere zaostávajú, pokiaľ ide o ich schopnosť bojovať proti vírusom chrípky a prechladnutia. Nedostatok estrogénu v skutočnosti oslabuje imunitný systém mužov, čo znamená, že nielenže sa ľahšie nakazia vírusmi ako nežné pohlavie, ale ich následky pociťujú v inej miere.

Ďalšia teória, ktorú v roku 2010 predložili výskumníci z Cambridgeskej univerzity, hovorí, že muži majú slabší imunitný systém a nižšiu imunitu, pretože majú sklon k rizikovému správaniu.

Pokiaľ ide o „mužskú chrípku", úlohu môžu zohrávať aj iné veci. Štúdie ukazujú, že muži si napríklad menej často pravidelne umývajú ruky. A práve rukami (dotykom) sa šíri najviac baktérií a vírusov!

Aké sú príznaky mužskej chrípky?

Existuje celý rad príznakov, ktoré sa môžu u jednotlivcov líšiť. 

  • Charakteristickým príznakom chrípky je smrkanie a zapálený nos, ktorý sťažuje dýchanie.
  • Bolesť hlavy – osoby trpiace chrípkou pociťujú dlhotrvajúce bolesti hlavy, ako aj bolesti v oblasti tváre.
  • Pocit choroby – jeden z najnepríjemnejších príznakov, pretože zväčša ide o varovný signál, že nie ste „len“ prechladnutí.
  • Kašeľ – suchý kašeľ je jedným z najčastejších príznakov chrípky.
  • Bolesť – chrípka je vírusom celého tela a môže sa vyznačovať bolesťami kĺbov a svalov a malátnosťou.
  • Horúčka – pozor na náhlu teplotu okolo 38 °C alebo vyššiu.

Zaujme ťa aj: Melanóm nie je len kožný nádor. Zisti, ako sa prejavuje melanóm oka

Ako sa vyhnúť „mužskej chrípke“?

V podstate platí, že mužská chrípka je rovnaká, ako iná bežná chrípka, avšak muži sú citlivejší a horšie znášajú všetky jej príznaky. Ako teda predchádzať chrípke? Odpoveď je v podstate univerzálna pre každého – posilnite svoj imunitný systém.

V prvom rade sa uistite, že svojmu imunitnému systému dodávate potrebné vitamíny. Okrem výživových doplnkov sa zamerajte na konzumáciu potravín bohatých na vitamíny. Medzi potraviny posilňujúce imunitný systém patria čučoriedky, žerucha, kapusta, červená repa, cesnak i zázvor.

Ďalšie tipy v boji proti chrípke:

  • kvalitný a dostatočne dlhý spánok,
  • cvičenie,
  • zdravé stravovanie,
  • zdravý životný štýl,
  • dostatočná hygiena rúk,
  • vyhýbanie sa miestam s vyššou koncentráciou ľudí.

Mužská chrípka je podľa mnohých len mýtus, iný však tvrdia, že ide o skutočný jav. Nech si o nej myslíte čokoľvek, je dôležité, aby sme boli empatickí a pochopili potreby mužov. Ak sa naučíme prijímať a rešpektovať tieto rozdiely, môžeme posilniť naše vzťahy a vytvoriť harmonické a podporujúce prostredie pre všetkých.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní