Melanóm nie je len kožný nádor. Zisti, ako sa prejavuje melanóm oka

Melanóm nie je len kožný nádor. Zisti, ako sa prejavuje melanóm oka

Keď sa povie malígny melanóm, každému hneď príde na um rakovina kože. Áno, malígny melanóm predstavuje jeden z troch hlavných druhov kožných nádorov, popri bazalióme a spinalióme. Avšak, nepostihuje len pokožku. Melanómom totiž označujeme zhubný nádor, ktorý vychádza z melanocytov, čo sú špecializované bunky tvoriace pigment melanín. 

Melanocyty sú vo veľkej miere prítomné v koži, ale aj v niektorých vnútorných orgánoch (napr. v tráviacom trakte) a taktiež v našich očiach, a to napríklad v dúhovke aj cievnatke. To znamená, že melanóm sa môže rozvinúť všade tam, kde sú prítomné melanocyty, teda aj v oku. Pozrime sa na to, ako sa prejavuje očný melanóm a aké sú možnosti jeho liečby. 

Rakovina oka

Melanóm oka predstavuje zhubné nádorové ochorenie oka, ktoré vzniká v dôsledku nekontrolovateľného rastu a delenia melanocytov. Tie sú prítomné vo viacerých štruktúrach oka. Očný melanóm môže rásť na povrchu oka (v oblasti viečok alebo spojivky) alebo v jeho vnútri.

Melanómy v oku môžu postihovať napríklad cievovku, dúhovku alebo vráskovcové (riasnaté) teleso, čo sú časti takzvanej uvey. Ide o strednú vrstvu očnej gule. Takýto nádor tiež nazývame uveálny melanóm. Avšak, melanóm môže postihovať aj vnútornú vrstvu očnej gule, respektíve sietnicu, ako aj prednú časť očnej gule, a to rohovku. 

Očný melanóm je len jednou z foriem rakoviny oka, hoci až viac ako 90 % vnútroočných nádorov predstavujú práve malígne melanómy. Okrem melanómu môže oko postihnúť aj bazalióm, spinalióm, rabdomyosarkóm či retinoblastóm

Odporúčame: ​HPV vírus – ako sa prenáša, čo spôsobuje a čo by sme o ňom mali vedieť?

Ako sa prejavuje melanóm oka?

Príznaky očných melanómov sa môžu značne líšiť v závislosti od toho, ktorá časť oka je postihnutá. Napríklad nádory, ktoré sú prítomné v oblasti viečok a spojiviek, sú spravidla dobre viditeľné už v úvodných štádiách. Naopak vnútroočné nádory môžu rásť a šíriť sa dlhú dobu bez akýchkoľvek prejavov, a to neraz až do neskorých štádií.

V prípade, že nádor zasahuje časti, ktoré priamo nebránia videniu, môžu sa príznaky objaviť pokojne po 3 až 5 rokoch. Dobre viditeľný obvykle býva melanóm dúhovky, ktorý sa prejavuje tmavou škvrnou polmesiačikovitého tvaru. Tá postupne rastie a neskôr deformuje okrúhlu zrenicu. 

Nádory v iných vnútroočných častiach oka sa môžu začať prejavovať až pri výraznejšom zväčšení, najmä ak začnú utláčať okolité štruktúry. Objaviť sa môžu i tieto prejavy:

  • rozšírená alebo zúžená zrenica, prípadne vysunutá zo stredu (len na jednom oku),
  • bolesť oka, 
  • zhoršenie videnia – rozmazané videnie, neskôr čiastočná až úplná strata videnia,
  • pozorovanie tieňov, čiar alebo zábleskov v zornom poli,
  • výpadky zorného poľa,
  • začervenanie oka,
  • hrudka alebo škvrna na oku,
  • zmena farby očí,
  • odlúpenie sietnice.

Aké sú príčiny a rizikové faktory rakoviny oka?

Stanoviť presné príčiny vzniku pri nádorových ochoreniach je pomerne ťažké. Obvykle sa spomínajú skôr rôznorodé rizikové faktory, ktoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť výskytu ochorenia. V súvislosti so vznikom očného melanómu odborníci považujú za rizikové nadmerné trávenie času pri umelom osvetlení v interiéri a nedostatok prírodného svetla

Avšak, zároveň je rizikovým faktorom aj nedostatočná ochrana pred prudkým slnečným žiarením, respektíve UV lúčmi, ktoré rovnako zvyšujú i riziko vzniku kožného melanómu. Rizikovú skupinu tvoria osoby bielej rasy so slabým pigmentom a svetlými očami.

Čo sa veku týka, ochorenie sa najčastejšie vyskytuje vo veku nad 45 rokov, no k jeho rozvoju môže dôjsť i skôr. Rolu môže zohrávať i genetika. O niečo častejšie sa melanóm oka vyskytuje u mužov. 

Odporúčame: ​Edamame pripravené na 3 rôzne spôsoby: Ktorý si zamiluješ?

Diagnostika malígneho melanómu oka

Melanóm oka je skôr zriedkavým zhubným ochorením, no zároveň melanómy vo všeobecnosti radíme medzi najagresívnejšie nádory, preto je ich potrebné odhaliť čo najskôr. Očný melanóm môže viesť nielen k strate zraku, ale často metastázuje do obličiek či mozgu. 

Pri akýchkoľvek problémoch s očami je nevyhnutné vyšetrenie u očného lekára. Vyššie spomenuté príznaky nemusia hneď poukazovať na nádor. Očné nádory sú naozaj zriedkavé, je pravdepodobnejšie, že za ťažkosťami sa bude ukrývať úplne iné a menej závažné ochorenie oka.

Pri diagnostike sa využívajú viaceré metódy. Uplatňuje sa v prvom rade odobratie anamnézy a fyzikálne a laboratórne vyšetrenie. Lekár vyšetrí centrálnu ostrosť zraku, očné pozadie či vnútroočný tlak. Navrhnúť môže tiež ultrazvukové vyšetrenie oka, ktoré umožňuje vyhodnotiť zmeny vyskytujúce sa v očnej buľve. Vykonáva sa cez zavreté očné viečka. 

Ďalej sa môže uplatňovať napríklad aj MRI, počítačová tomografia, biopsia a ďalšie.

Liečba melanómu oka

Liečbu očného melanómu je nevyhnutné začať čo najskôr. V minulosti sa pri nádoroch v oku najčastejšie pristupovalo k chirurgickému odstráneniu celého oka. Dnes sú možnosti omnoho širšie. Uplatňuje sa chemoterapia, tiež sa využíva rádioterapia – aplikuje sa na oko rádioaktívny pliešok, ktorý priamo nádor ničí žiarením. Niekedy sa využíva aj externá rádioterapia. 

Nádory sa odstraňujú tiež laserovou operáciou očí. K chirurgickému odstráneniu oka sa pristupuje len v závažných prípadoch, najmä ak je nádor veľmi veľký a došlo k strate zraku. V takomto prípade sa oko nahradí umelým. 

Prevencia očných nádorov

V rámci prevencie očného melanómu sa v prvom rade odporúča častejší pobyt v exteriéri. Oči je však zároveň potrebné chrániť kvalitnými slnečnými okuliarmi s UV ochranou, tiež pomôže napríklad klobúk alebo šiltovka. Očné viečka nezabudnite chrániť prípravkom s vysokým SPF faktorom.

Spomenúť tiež možno všeobecné zásady zdravého životného štýlu a nevyhnutné sú aj pravidelné preventívne prehliadky u očného lekára, ktoré síce nepredídu ochoreniu, ale pomôžu ho včas odhaliť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní