HPV vírus – ako sa prenáša, čo spôsobuje a čo by sme o ňom mali vedieť?

HPV vírus – ako sa prenáša, čo spôsobuje a čo by sme o ňom mali vedieť?

V našom okolí sa stretávame s nespočetným množstvom rôznorodých vírusov. Medzi tie najčastejšie patria napríklad rôzne vírusy spôsobujúce infekcie dýchacích ciest (vírus chrípky, rinovírusy) alebo nákazy tráviaceho traktu (norovírusy). Tiež patria k bežným patogénom v ľudskej populácii herpetické vírusy, spôsobujúce opar na perách, genitálny opar či ovčie kiahne. 

Zabudnúť tiež nemožno ani na vírus známy pod skratkou HPV. O aký vírus ide, ako sa prenáša medzi ľuďmi a aké zdravotné problémy môže spôsobiť? Je možné HPV infekciu vyliečiť? A ako jej predísť?

Čo je HPV vírus

Skratkou HPV označujeme ľudský papilomavírus (z anglického human papillomavirus). HPV nie je jeden jediný vírus, v skutočnosti ide asi o 100 rôznych druhov ľudských papilomavírusov. Tieto vírusy sú obvykle od seba odlišované číslami. Niektoré HPV vírusy (nie všetky druhy) napádajú ľudské bunky, a to najčastejšie sliznice a najnižšie uložené vrstvy kože.

Spôsobujú ochorenia kože, ústnej dutiny, genitálneho traktu, análnej oblasti či močového systému. Ľudský papilomavírus je pritom bežným a značne rozšíreným vírusom v ľudskej populácii, 70 až 80 % ľudí s ním príde počas života do kontaktu. 

HPV vírus a jeho prenos

HPV predstavuje v súčasnej dobe najbežnejšiu pohlavne prenosnú infekciu. K šíreniu nákazy teda dochádza najčastejšie pri nechránenom pohlavnom styku, a to nielen vaginálnom, ale aj orálnom a análnom. Za rizikovú je považovaná veková skupina od 18 do 30 rokov, no k prenosu vírusu môže dôjsť prakticky v ktoromkoľvek veku. Okrem toho existujú aj ďalšie možnosti prenosu.

  • K nákaze nie je potrebný priamo sexuálny styk, respektíve penetrácia, stačí aj priamy kontakt medzi rukami a ústami s pohlavnými orgánmi. Musí ísť však o blízky kontakt medzi zdravou a postihnutou kožou, respektíve sliznicami.
  • Prenos prostredníctvom kontaminovaných predmetov je možný, ale zriedkavý. 
  • Ďalšou cestou prenosu je z matky na dieťa, napríklad pri pôrode. 

Odporúčame: ​Odstránenie vaječníkov – kedy je potrebné a je možné po zákroku otehotnieť?

Aké príznaky má infekcia HPV vírusom?

Priebeh nákazy HPV u konkrétneho jedinca je pomerne individuálnou záležitosťou. Nejaké prejavy infekcie môžu prísť po niekoľkých týždňoch až mesiacoch od prieniku patogénu do tela, ale aj po viacerých rokoch. Vírus sa môže v tele aktivovať pri oslabení obranyschopnosti či fyzickej alebo psychickej záťaži. Avšak, silný imunitný systém si môže s vírusom poradiť a infekcia sa ani nemusí prejaviť.

To, aké príznaky môže mať HPV infekcia, závisí v prvom rade od konkrétneho typu HPV, rovnako záleží aj na mieste vstupu patogénu do organizmu. Iba niektoré typy HPV vírusov spôsobujú zdravotné problémy. Na základe ich potenciálu spôsobovať v tele rakovinové zmeny ich delíme na:

  • nízko rizikové HPV (lr HPV alebo low risk HPV) – napr. typy HPV6, HPV11, HPV40, HPV43, spôsobujú hlavne genitálne bradavice a papilómy na slizniciach,

  • vysoko rizikové HPV (hr HPV alebo high risk HPV) – najčastejšie sú HPV16 a HPV18, spôsobujú nádorové zmeny kože a slizníc.

Nízko rizikové typy HPV vírusov spôsobujú u žien a mužov rôzne výrastky na koži a slizniciach. Takzvané papilómy sú nezhubné členité nádory. U mužov i u žien sa môže vyskytovať papilomatóza sliznice úst a hrtana (v prípade prenosu nechráneným orálnym sexom).

Papilómy sa môžu objavovať aj na konečníku, análnom kanáli a rektálnej sliznici (prenos análnym stykom). Ďalej môžu byť prejavom bradavice na penise alebo semenníkoch u mužov a bradavice na vonkajších ženských genitáliách alebo v pošve. 

HPV vírus a rakovina

Ako sme spomenuli vyššie, vysoko rizikové typy HPV vírusov sú schopné na koži a slizniciach (najmä v orofaryngeálnej a anogenitálnej oblasti) vyvolávať rakovinové zmeny. Najčastejšie sa hovorí o spojitosti medzi nákazou HPV a vznikom rakoviny krčka maternice

V prípade, že si imunitný systém s HPV neporadí a dôjde k prechodu do chronickej infekcie, rokmi rastie riziko vzniku nádorov krčka maternice. Ten sa môže rozvinúť aj po pätnástich rokoch od začiatku infekcie, no rakovinové zmeny môžu byť odhalené pokojne už po dvoch rokoch. 

HPV infekcia však nie je rizikovým faktorom iba rakoviny krčka maternice, ale rovnako zvyšuje riziko zhubných nádorov vonkajších rodidiel a pošvy u žien, penisu u mužov a análneho otvoru a hrdla u oboch pohlaví. 

Liečba HPV infekcie

Vo väčšine prípadov (80 až 90 %) sa infekcie zbaví sám imunitný systém. V ostatných prípadoch prechádza nákaza do chronickej infekcie, s ktorou sa spája vznik rôznych zdravotných problémov. V súčasnosti neexistuje liek na HPV infekciu, teda nemožno vírus z tela odstrániť. Liečba pri ťažkostiach je len symptomatická, čiže zameraná na odstránenie sprievodných zdravotných problémov. 

Uplatňuje sa v prvom rade medikamentózna liečba, a to protizápalové lieky či antivírusové lieky potláčajúce množenie vírusu a rast kožných výrastkov. Kožné prejavy HPV infekcie môžu byť podľa potreby odstránené napríklad laserom, kryodeštrukciou alebo aj chirurgicky. 

Veľmi dôležitá je správna liečba v prípade výskytu počas tehotenstva. Súčasťou liečby, ako aj prevencie, je posilnenie imunity. V prípade potvrdenia vysoko rizikových typov HPV sú významné pravidelné preventívne prehliadky s cieľom podchytiť prípadný vznik rakovinových zmien vo včasnom štádiu. 

Odporúčame: ​Hugh Jackman vyzýva fanúšikov, aby sa chránili pred slnečnými lúčmi. Bojuje opäť s rakovinou?

Prevencia prenosu HPV vírusu

Najdôležitejšie (a ľahšie ako liečba) je myslieť na prevenciu nákazy HPV vírusom. Uplatňujú sa hlavne zásady bezpečného pohlavného styku. Riziko infekcie výrazne znižuje vyhýbanie sa nechránenému sexuálnemu styku, rizikovým pohlavným aktivitám s neznámymi partnermi a striedaniu sexuálnych partnerov.

Avšak, ani použitie bariérovej ochrany, teda kondómu, nepredstavuje 100 % formu ochrany pred nakazením sa vírusom HPV. Kondóm totiž poskytuje iba čiastočnú ochranu, pretože nedokáže zakryť celú plochu genitálií. Ako sme spomenuli vyššie, k prenosu nie je potrebná priamo kopulácia, stačí kontakt pokožky na pokožku v oblasti genitálií, prípadne kontakt úst a rúk s pohlavnými orgánmi. 

Očkovanie proti HPV

Jednu z foriem prevencie v súčasnosti predstavuje aj očkovanie. To sa v prvom rade odporúča v období puberty pred začiatkom pohlavného života, no možné je ho podstúpiť v ktoromkoľvek veku. Dokonca má význam aj v prípade, ak jedinec v sebe nejaký HPV vírus už má.

Očkovanie totiž môže slúžiť ako ochrana pred nákazou iným typom HPV vírusu. O možnostiach očkovania sa proti HPV, ako aj možných rizikách súvisiacich s vakcináciou, je potrebné sa informovať u lekára. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní