Čo je Keratosis pilaris? Ako eliminovať tento častý kožný problém?

Čo je Keratosis pilaris? Ako eliminovať tento častý kožný problém?

Kožné ochorenia obvykle neradíme medzi závažné zdravotné stavy, ktoré by napríklad ohrozovali život človeka. Samozrejme, ak nerátame zhubné kožné nádory či niektoré zriedkavé diagnózy. Bežne sa vyskytujúce kožné ochorenia radíme skôr medzi nepríjemné choroby, ktoré môžu byť sprevádzané zdravotnými ťažkosťami a môžu zhoršovať kvalitu života jedinca, no v prvom rade predstavujú estetický problém. 

V článku sa pozrieme na stav zvaný Keratosis pilaris. Nejde o žiadnu zriedkavú diagnózu, práve naopak, postihuje nemalé percento populácie. Ako sa Keratosis pilaris prejavuje, prečo vzniká a ako problém eliminovať?

Čo je Keratosis pilaris?

Pod pojmom Keratosis pilaris sa ukrýva folikulárna keratóza kože. Tiež sa môžeme stretnúť s názvami keratóza pilaris, Keratosis follicularis alebo ľudovo krupica či kuracia koža (na základe prejavov ochorenia). Keratosis pilaris radíme medzi rôzne formy keratóz. Keratóza vo všeobecnosti predstavuje chorobné rohovatenie kože.

Rozlišujeme napríklad seboroickú keratózu, pri ktorej na koži vznikajú menšie ostro ohraničené, guľaté alebo oválne škvrny, ktoré majú žltkastú farbu. Sú ploché, neskôr však vystupujú na povrch kože a tmavnú. Začínajú vyzerať ako bradavice. Ďalším typom je napríklad aktinická (solárna) keratóza, ktorá sa prejavuje kožnými zmenami z dôvodu dlhodobého pôsobenia slnečného žiarenia na pokožku. Ide o nebezpečný stav, pretože môže prechádzať do zhubného nádoru. 

Folikulárna keratóza predstavuje nezhubné a neinfekčné ochorenie kože, ktoré je charakteristické výskytom malých tvrdých hrbolčekov na koži. Pri tomto ochorení dochádza k nadprodukcii keratínu, respektíve nadmernému rohovateniu kože v oblasti vlasových folikulov. Vlasové folikuly sa upchávajú a vznikajú drobné vyrážky. 

Odporúčame: Dojčenie so sebou môže priniesť viaceré zmeny týkajúce sa tela ženy. Aké?

Aké má Keratosis pilaris príznaky?

Ako sme spomenuli vyššie, folikulárna keratóza má vzhľad drobných hrbolčekov na koži, ktoré sú obvykle zoskupené v menších alebo väčších zhlukoch. Tie sú najčastejšie prítomné na ramenách, stehnách alebo zadku, niekedy aj na tvári.

Ochorenie spôsobuje nerovný povrch kože. Koža je na dotyk suchá, hrubá a hrboľatá. Kvôli nadmernému rohovateniu kože je narušené prirodzené odlučovanie. Pór sa upchá a zablokuje otvorenie rastúcich vlasových folikulov, následkom čoho vznikajú drobné pupienky a hrbolčeky. 

Tie môžu mať vždy trochu iný vzhľad. Obvykle majú veľkosť špendlíkovej hlavičky. Niekedy majú telovú farbu, no môžu byť aj veľmi svetlé až belavé alebo červenkasté, na tmavej pokožke aj hnedé až čierne. Zvyčajne sa pri keratóze pilaris nedostavujú iné ťažkosti, ako napríklad bolesti. U niektorých pacientov sa môže dostaviť nadmerné svrbenie alebo podráždenie kože. 

Príčiny a rizikové faktory Keratosis pilaris

Folikulárna keratóza sa vyskytuje asi u 40 % dospelej populácie, nejde teda o zriedkavý stav. Vyskytuje sa prakticky v ktoromkoľvek veku, no vo vyššej miere v detstve a období dospievania, pričom u niektorých dospelých postupom veku (po 30-tke) neraz dochádza k postupnému ústupu ťažkostí. Môže ísť teda o dočasný stav.

Presná príčina Keratosis pilaris, respektíve hromadenia keratínu a vzniku kuracej kože, nie je doposiaľ známa. Odborníci však hovoria o viacerých rizikových faktoroch. Často je sledovaný výskyt tejto formy keratózy v niektorých rodinách, preto sa predpokladá, že ide o genetickú a dedičnú poruchu. Hlavným rizikovým faktorom je teda genetická predispozícia.

Folikulárna keratóza sa vo vyššej miere objavuje u žien. Pozorovaný je tiež vyšší výskyt u jedincov s inými kožnými ochoreniami, napríklad atopickým ekzémom. Rizikovým faktorom je aj problematická a suchá pokožka. Spojitosť sa udáva aj medzi folikulárnou keratózou a sennou nádchou alebo obezitou. Uvažuje sa aj o spojitosti s intoleranciou lepku

Ošetrenie Keratosis pilaris u odborníka

Keratosis pilaris nie je nebezpečné ochorenie. Nie je infekčné, teda nákazlivé. Liečba prakticky nemusí byť potrebná, no na druhú stranu táto forma keratózy negatívne ovplyvňuje vzhľad kože. Mnohí sa preto snažia eliminovať tento estetický problém. 

Konkrétny liek na folikulárnu keratózu prakticky neexistuje. Cieľom je čo najviac potlačiť prejavy ochorenia a v ideálnom prípade ich na dlhú dobu úplne eliminovať. Ako sme spomenuli vyššie, u niektorých pacientov sa stav zlepšuje v dospelosti i samovoľne. 

Pri akýchkoľvek zmenách na koži je vždy vhodné konzultovať problém s kožným lekárom, ktorý odporučí najvhodnejšie metódy liečby. Uplatňujú sa najmä tieto odborné metódy liečby:

  • mikrodermabrázia – nechirurgický zákrok, ktorý odstraňuje povrchovú vrstvu kože zloženú z odumretých buniek,
  • chemický peeling – peeling kyselinami alebo enzýmami na odstránenie odumretých kožných buniek,
  • aplikácia retinolových krémov – odstraňujú odumreté kožné bunky, čím vyhladzujú jej povrch, tiež zosvetľujú,
  • laserová terapia – svetelné lúče zabrúsia pokožku, odstránia vrchnú vrstvu odumretých buniek, zmiernia začervenanie a vyhladia povrch kože. 

Odporúčame: ​Ako v tele zvýšiť dobrý HDL cholesterol? Pomôžu ti tieto potraviny!

Domáca starostlivosť o kožu pri Keratosis pilaris

O pokožku s folikulárnou keratózou je nevyhnutné sa starať aj doma. Domáca liečba môže byť doplnkom k vyššie spomínaným procedúram. V prípade nezávažného priebehu môže byť plne postačujúca. Tu je niekoľko tipov na starostlivosť o pokožku s Keratosis pilaris a celkové režimové opatrenia:

  • pokožku dostatočne hydratujte, vhodné sú ľahšie krémy s ureou, ktorá má skvelé hydratačné vlastnosti, vhodné sú aj prípravky s ceramidmi,
  • pokožke doprajte pravidelnú exfoliáciu – napr. prípravkami s AHA kyselinami (domáci chemický peeling),
  • dlhé kúpele vymeňte za vlažné sprchy,
  • odporúča sa nosiť skôr voľnejšie oblečenie, nie obtiahnuté (hlavne v oblasti výskytu folikulárnej keratózy)
  • zdravo sa stravujte, konzumujte dostatok omega-3 mastných kyselín a vitamínov,
  • zvlhčujte ovzdušie vo svojej domácnosti. 

Čo môže zhoršiť stav Keratosis pilaris?

Pri starostlivosti o pokožku postihnutú folikulárnou keratózou je vhodné myslieť aj na prevenciu. Viacero činiteľov môže totiž zhoršovať stav kože, preto je potrebné sa im v čo najväčšej možnej miere vyhýbať. Keratózu pilaris môže zhoršovať:

  • škrabanie alebo vytláčanie hrbolčekov,
  • neustále trenie postihnutej kože (napr. drsným oblečením),
  • lokálne prípravky s vysušujúcim účinkom (napr. gély na akné),
  • agresívna exfoliácia,
  • obyčajné tuhé mydlá,
  • holenie,
  • aplikácia opaľovacích prípravkov (čo však neznamená, že sa odporúča ich nepoužívať),
  • nedostatočná hydratácia pokožky, 
  • horúce sprchy a kúpele,
  • stres,
  • niektoré potraviny (je potrebné si odsledovať individuálnu znášanlivosť).

Folikulárna keratóza sa však môže zhoršovať aj vplyvom niektorých faktorov, ktoré prakticky obmedziť nemôžeme. Stav kože sa môže zhoršiť napríklad vplyvom hormonálnych zmien v tehotenstve, taktiež v priebehu roka v dôsledku zmien ročných období (obvykle dochádza k zhoršeniu v zime). Práve preto je v tomto čase potrebné myslieť na správnu starostlivosť o pokožku ešte viac. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní