Nevyhadzuj staré noviny! Poznáš týchto 9 fantastických trikov ako ich využiť?

Nevyhadzuj staré noviny! Poznáš týchto 9 fantastických trikov ako ich využiť?
  • 19.06.2023
  • Michaela Kožáková

Dočítali ste noviny a mierite s nimi priamo do odpadkového koša či do zberu papiera? Alebo ich používate na podkúrenie v krbe? Počkajte, skúste si pár kusov odložiť. Novinový papier totiž môžete ešte využiť rôznymi zaujímavými spôsobmi. 

Čo sa týka obsahu, sú staré noviny určite už k ničomu. Ale bolo by škoda, keby ste ich nevyužili ako dobrého domáceho pomocníka. Pomôžu vám totiž nielen so zápachom či vlhkosťou, ale poslúžia vám i ako výborný materiál na tvorenie. Pozrite sa s nami na zopár jednoduchých a účinných tipov.

Neprehliadni: Ako na pokazené žalúzie? Niektoré vady zvládneš opraviť aj sama

Noviny ako tapety na stenu

Ak máte odložené staré ročníky novín, použite ich ako originálnu tapetu na stenu. Miniete minimum peňazí a navyše výsledok bude určite stáť za to. Samozrejme, nemusíte novinami vytapetovať celú miestnosť. Noviny môžete umiestniť na stenu, napríklad do kútika, kde radi čítate, na časť steny na toalete alebo do kuchyne k jedálenskému stolu.

Ako aplikovať noviny na stenu:

  1. Nachystajte si listy novín, ktoré chcete použiť.
  2. Na stenu, kde chcete nalepiť noviny, rovnomerne pomocou štetky naneste univerzálne lepidlo. Je dobré ešte predtým prejsť povrch steny vlhkou handrou, zbaviť ju prípadných nečistôt a nechať ju poriadne preschnúť.
  3. Priložte listy novín na stenu a pritlačte.
  4. Na vytlačenie bublín, ktoré sa objavili na povrchu novín môžete použiť napríklad starú platobnú kartu. 

Noviny ako pohlcovač pachu

Trápite sa nad tým, ako odstrániť zápach z topánok? Novinový papier skvele absorbuje pachy. Stačí noviny pokrčiť a vypchať nimi zapáchajúce topánky, zamorený šuplík, tašku, kufor, termosku či plastovú nádobu na potraviny.

Zapáchajúci predmet naplnený novinami dobre uzavrite a nechajte ich pôsobiť aspoň do druhého dňa. Noviny pomôžu nasiaknuť napríklad aj pach z odpadkového koša. Stačí, keď ich položíte na dno.

Vysušenie vlhkých topánok novinami

Tento trik oceníte najmä počas zimy alebo upršaného počasia. Noviny majú totiž schopnosť nasiaknuť vlhkosť zvnútra a rýchlejšie všetko vysušia. 

Noviny pokrčte a vypchajte nimi mokré topánky. Topánky nechajte vyschnúť pri izbovej teplote, nie pri zdroji tepla. Topánky, hlavne tie kožené, by sa vám totiž mohli nadobro skrútiť a zničiť. Noviny nezabudnite po niekoľkých hodinách vybrať a vymeniť za nové, suché.

Umývanie okien novinami

Použitie starých novín na umývanie okien funguje lepšie ako akákoľvek handrička. Staré noviny dodajú vašim oknám vysoký lesk. 

Ako na to? Do vedra s vlažnou vodou pridajte trochu bieleho octu. Ten sklo odmastí a podporí jeho lesk. Následne povrch okien vyleštite starými novinami. Tlačoviny pohltia prebytočnú vodu, takže sa nevytvoria zbytočné šmuhy. 

Ak potrebujete vyčistiť staré zašlé zrkadlá, aj tentoraz si vezmite noviny. Namočte ich do roztoku octu a teplej vody v pomere 1:1 a budete prekvapení, ako sa zrkadlu vráti lesk.

Pozri aj: Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

Noviny na vyleštenie kuchynského drezu

Noviny si hravo poradia aj so zašlým nerezovým kuchynským drezom. Stačí, keď ho ešte vlhký vyleštíte pokrčeným novinovým papierom. Pomocou neho dokážete drez dokonale vyleštiť, a to prekvapivo aj lepšie ako pomocou rôznych utierok z mikrovlákna.

Noviny ako urýchľovač dozrievania ovocia

V obchodoch často nájdeme tropické ovocie ako banány, mango či avokádo, ktoré sú ešte nedozreté. Aj v tomto prípade sú noviny výborným pomocníkom. Zabaľte jednotlivo plody ovocia do novín a uložte ich na tmavé miesto s izbovou teplotou. Čoskoro vám pekne dozrejú. Nezabudnite ich však pravidelne kontrolovať, ako dozrievajú. 

Noviny na zabalenie krehkých predmetov

Hromadu starých novín určite skvele využijete pri sťahovaní alebo posielaní balíčka poštou. Všetky krehké veci od porcelánu, tanierov až poháre do nich dobre zabaľte. Novinami vyplňte aj celú škatuľu, v ktorej budete predmety prepravovať. Účinne tak predídete nechcenému poškodeniu či rozbitiu.

Domáci miláčikovia

Ako naučiť šteňa cikať na noviny? Keď sa váš psík vymočí na dlážku, položte na mláku staré noviny. Nevyhadzujte ich, len postupne pod staré noviny posúvajte nové a tie mokré nechávajte navrchu. Kôpku posúvajte smerom k dverám. Šteniatko sa naučí vyhľadávať pach moču a vymočí sa tam, kde kôpku umiestnite.

Listy novín môžete tiež uložiť na spodok toalety vašej mačky, pod podstielku. Všetky pachy a vlhkosť noviny dôkladne absorbujú.

Noviny pre kreatívne tvorenie

Staré noviny tiež môžete využiť ako výborný materiál pre vaše kreatívne ruky. Vyrobte si praktický košík z novinových ruličiek, originálnu misku, krásne náramky, stojan na kvety, tienidlo na lampu či rôzne dekorácie na stenu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní