Osvoj si týchto 11 tipov, ako zachovať čistotu odpadkového koša!

Osvoj si týchto 11 tipov, ako zachovať čistotu odpadkového koša!

Každá správna a dôsledná gazdinka už dávno prišla na to, že vynášať pravidelne odpadky jednoducho nestačí. Aj odpadkový kôš si totiž žiada svoje a nedaruje nám veru žiadny pokus o jeho ignorovanie. Stačí ho chvíľu neumývať a „odvďačí“ sa nám za to arómou, ktorú s absolútnou dôslednosťou rozptýli po celom byte či dome. No áno, takýto nekompromisný vie byť jednoduchý odpadkový kôš v domácnosti.

Práve preto sme pre vás zozbierali niekoľko užitočných a šikovných trikov, ako zachovať čistotu odpadkového koša nepretržite. Pozrite sa, ako na to!

Skoncujte so zápachom!

Asi nikomu netreba opisovať ten zápach, ktorým nás vie obdarovať odpadkový kôš, keď sa v ňom začne proces hniloby zvyškov potravín či potečených tekutín. Preto je tu niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať a uchovať tak svoj odpadkový kôš čistý a ak aj nie voňavý, tak aspoň nezapáchajúci.

Inšpiruj sa: Čo nesplachovať v záchode? Na tieto veci rýchlo zabudni!

odpadkový kôš

Zdroj: Shutterstock®

1. Ak aj nie každý, tak rozhodne každý druhý deň odpadky vyneste z bytu alebo domu.

2. Existujú na trhu špeciálne osviežovače, určené do odpadkových košov, ktoré sa umiestnia zvnútra na viečko koša – určite nespravíte krok vedľa, ak si jeden taký zaobstaráte.

3. Ideálnou voľbou je uzatvárateľný odpadkový kôš.

4. Keď odchádzate na dovolenku alebo len víkend mimo domu, to prvé, čo treba skontrolovať predtým, než odídete je, či ste vyniesli zaručene všetky odpadky. V opačnom prípade vás čaká taký návrat domov, na ktorý sa len tak nezabúda...

vynášanie odpadkov

Zdroj: Shutterstock®

5. Mimoriadne aromatické zvyšky potravín, napríklad rýb, mäsa alebo kostí, určite pred vyhodením do koša zabaľte do igelitového vrecka, ktoré dôkladne zviažete.

6. Než do koša umiestníte vrecko na odpadky, uistite sa, že nie je natrhnuté či inak porušené.

7. Opakovane sa vám v odpadkovom koši usídľujú drobné mušky? O to viac dbajte na umývanie koša octom alebo ho vysteľte drevenými hoblinami či novinovým papierom, ktoré dokážu vsiaknuť vodu a až potom vložte vrecko. Aj hobliny a papier však pravidelne meňte.

Pozri aj: Našla si doma plesnivé jedlo? Toto s ním určite nerob! 

čistota odpadkového koša

Zdroj: Shutterstock®

8. Po tom, čo z odpadkového koša vyberiete vrecko na vyhodenie, nezabudnite kôš poriadne vyumývať, ideálne octom. Predtým, než doň opäť vložíte nové vrecko, nechajte kôš dôkladne vyschnúť.

9. Pred vyhodením konzervy alebo inej nádobky, v ktorej bolo čokoľvek tekuté, je dobré ju prepláchnuť prúdom vody a až potom vyhodiť. Predídete tak zbytočnej aróme, šíriacej sa z odpadkového koša.

čistota v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

10. Predtým, než vyhodíte do odpadkového koša šupky z cibule, zemiakov či iných potravín, zabaľte ich do novinového papiera. Je to navyše veľmi praktické, pretože priamo na tomto papieri ich môžete čistiť či šúpať – nezašpiníte si tak iný riad či kuchynskú dosku a v koši vám efektívne pohltí všetky pachy z potravín.

11. V prípade, že ste majiteľmi rodinného domu a teda máte vlastný vonkajší odpadkový kôš, uložte ho skôr na tmavé a chladné miesto, čo najďalej od vchodových dverí do domu. V takomto prípade sa nebojte zainvestovať ani do kompostéra, spraví vám výbornú službu počas celého roka, na vyhadzovanie napríklad šupiek zo zeleniny alebo z ovocia.

Prečítaj si: Vytláčanie vyrážok: Prečo sa ihneď zbaviť tohto zlozvyku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 31.10.18 18:46

ĽŠ
karma
100.00

Dobré tipy! Dodržiavam a vypláca sa.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní