Ako odstrániť zápach z topánok? Vďaka týmto 7 trikom!

Ako odstrániť zápach z topánok? Vďaka týmto 7 trikom!
  • 15.05.2023
  • Michaela Kožáková

S nelichotivým zápachom z topánok sa určite stretol každý. Najnepríjemnejšie je to vtedy, keď sa vyzujete na návšteve a všetkých v miestnosti omámi zápach z vašich smradľavých nôh.

Ak ste podobnú situáciu zažili, pravdepodobne ste zanedbali starostlivosť nielen o vaše nohy, ale aj o topánky.

Ako vzniká zápach v topánkach? Ako zabrániť vzniku zápachu a ako sa ho účinne zbaviť? Vyskúšajte niekoľko overených trikov.

Neprehliadni: Vieš, čo škodí chrbtici? Týmto si ju ničia mnohí z nás!

Prečo niekomu smrdia nohy a inému nie?

Kým niekomu smrdia nohy už po pár minútach v topánkach, iný môže stráviť v jedných teniskách i celý deň a nohy mu nezapáchajú. Čím to je? 

Rozhodujúci vplyv má najmä miera hydratácie jedinca – prirodzeného potenia a tvorby baktérií. Dôležitá je, samozrejme, aj kvalita materiálu topánok a ponožiek, a taktiež prevencia potenia nôh a vzniku zápachu.

Ako predchádzať zápachu v topánkach?

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať zápachu z obuvi je striedanie topánok. Keď topánky nebudete nosiť viac dní po sebe, vyschnú a zápach má menšiu šancu nadobúdať na intenzite. 

Ďalším riešením je zaobstarať si antibakteriálne vložky do topánok, ktoré obsahujú rôzne materiály na pohlcovanie vlhkosti, zápachu, bojujú tiež proti plesni, kvasinkám, baktériám a zmäkčujú chôdzu. 

Aj nekvalitné ponožky môžu spôsobiť zápach vo vašich topánkach. Používajte preto kvalitné antibakteriálne ponožky, ktoré sú vyrobené z bavlny s prímesou striebra.

Večer môžete tiež obuv preventívne vystriekať odstraňovačom pachu v topánkach.

Čo sa týka samotných nôh, vyskúšajte použiť prášok z mastenca alebo ich každodenne močiť v bylinných odvaroch šalvie či levandule. Po určitom čase pocítite zlepšenie.

Proti zápachu môžete použiť aj epsomskú soľ. Pár lyžíc jednoducho rozpustite v horúcej vode. Máčajte si v nej chodidlá 10 až 20 minút a potom osušte. Rovnako účinný je aj kúpeľ na nohy s použitím octu. Ocot a vodu zmiešajte v pomere 1:2 a nechajte pôsobiť 10 až 20 minút.

Ako odstrániť zápach z topánok?

Medzi babské rady proti zápachu v topánkach patrí napríklad vystriekanie vnútra roztokom z vody, citróna a vodky či vloženie obuvi na noc do mrazničky.

Určite i vám pri zápachu z topánok napadne vaše tenisky vyprať. Niekedy sa zápachu zbavíte hneď po prvom vypraní.

Pri praní tenisiek či umývaní topánok je nevyhnutné dodržiavať určité pravidlá. Topánky umývajte jemnou a bavlnenou handričkou a používajte len prípravky určené na konkrétne materiály. Topánky nikdy nedrhnite kefou. 

Ako prať tenisky v práčke?

  1. V práčke neperte koženú alebo semišovú obuv. 
  2. Pred samotným praním obuv očistite od blata a iných nečistôt, ktoré by mohli práčku poškodiť.
  3. Takisto pred praním nezabudnite vytiahnuť z topánok šnúrky a ortopedické vložky. 
  4. Tak ako aj oblečenie pred praním delíte na farebné, tmavé a biele, tak isto aj tmavé a biele tenisky perte osobitne.
  5. Obuv perte na 30 stupňoch s pracím gélom. Prášok na pranie sa pri praní obuvi neodporúča. Do práčky k teniskám vložte aj zopár uterákov, aby ste stlmili ich nárazy o bubon práčky.

Po vypraní obuv musí poriadne preschnúť, najideálnejšie na čerstvom vzduchu.

Pozri aj: Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

1. Čajové vrecúška na zapáchajúce topánky

Medzi domáce absorbenty nepríjemných pachov patria i čajové vrecúška. Vezmite niekoľko vreciek, vložte ich dovnútra topánok a nechajte pôsobiť. Najlepšie je použiť čo najlacnejšie a vložiť kľudne celé balenie. Použité čajové vrecúška už nie sú ďalej vhodné na konzumáciu.            

2. Sóda bikarbóna proti zápachu v topánkach

Sóda bikarbóna je bežnou súčasťou každej domácnosti. Vedeli ste, že zatočí nielen s fľakmi a škvrnami na oblečení, ale aj so zápachom z topánok? Nasypte sódu do topánok a nechajte ju cez noc pôsobiť. Sóda odstraňuje vlhkosť a aj nepríjemný zápach v topánkach.

3. Kôra z citrusov na zápach v topánkach

Účinnou zbraňou proti zápachu z obuvi je i pomarančová alebo citrónová kôra. Stačí, ak na noc dáte do každej topánky kúsok kôry. Tá absorbuje všetky existujúce zápachy, zabije baktérie a vaša obuv zostane svieža.

4. Šalvia proti zapáchajúcim topánkam

Šalvia, podobne ako aj obľúbená levanduľa, má silné antibakteriálne účinky. Vložte pár lístkov do vnútra obuvi a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Takto jednoducho sa môžete zbaviť baktérií aj zápachu v topánkach.

5. Detský púder proti zápachu v topánkach

Detský púder rovnako ako sóda bikarbóna absorbuje vlhkosť a navyše obuv osvieži. Postup je veľmi jednoduchý – nasypte púder do topánok a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno prášok z topánok vysajte vysávačom.

6. Drevené uhlie na zapáchajúcu obuv

Drevené uhlie kúpite vo všetkých obchodných reťazcoch a obzvlášť v letnej sezóne. Opatrne dajte väčší kus do textilného vrecka a vložte do obuvi. Dajte pozor, aby sa pri vkladaní uhlie nerozdrvilo, pretože vám čierny prach môže znečistiť obuv. Uhlie v topánkach nechajte pôsobiť niekoľko hodín. 

7. Sprej do topánok proti zápachu

Osvedčeným riešením na zapáchajúce topánky sú výrobky priamo určené na tento problém – či už sa jedná o sprej alebo pohlcovač zápachu. Pri sprejoch je vhodné pozerať na to, či zápach likvidujú alebo ho iba prekrývajú. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní