Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

Zapáchajúce uteráky i po opraní? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?
  • 10.05.2023
  • Michaela Kožáková

Čisté a voňavé prádlo rozvonia každú domácnosť, navodí pocit útulnosti a pozitívnej energie. Nie je nič príjemnejšie ako zabaliť sa do hebkej deky počas chladných večerov alebo do mäkkého uteráka po osprchovaní. Niekedy je však realita iná. 

Naplníte práčku špinavou bielizňou, zapnete ju a čakáte na vypranie. Pri vyberaní vypraných uterákov však namiesto sviežej vône ucítite nepríjemný zápach.

Asi sa vám zdá, že pranie uterákov je jedna veľká záhada. Často si možno lámete hlavu nad tým, ako ich správne prať. My vám prezradíme ako na to.

Ak vás trápi otázka, ako zbaviť uteráky zápachu a ako mu predísť, pozorne si prečítajte nasledujúce riadky. Dozviete sa aj, ako prať uteráky, aby boli mäkké a hebké.

Neprehliadni: Ako prať tenisky v práčke tak, aby si nezničila práčku a ani tenisky? Toto musíš urobiť!

Prečo uteráky aj po opraní zapáchajú?

Príčin nepríjemného zápachu uterákov je niekoľko. Môže ísť o nesprávne pranie či používanie nevhodných pracích prostriedkov. Medzi najčastejšie dôvody zápachu uterákov patria: 

  • baktérie a pleseň, ktoré sa tvoria v práčke a pri nevhodnom skladovaní uterákov,
  • príliš veľa bielizne v práčke,
  • sušenie vo vlhkej miestnosti,
  • nízka kvalita materiálu uterákov,
  • pranie na nízkych teplotách,
  • pranie na krátke programy,
  • zlé dávkovanie prášku na pranie.

Pranie uterákov s octom

Ocot skvele funguje na zatuchnutú bielizeň. Stačí ho iba naliať do priehradky, ktorá je určená na prací prášok. Použite však iba ocot, pretože v kombinácii s pracím prostriedkom by sa narušila reakcia a nedostavil by sa tak žiadny účinok.

Vypraním v takomto kyslom kúpeli dosiahnete odstránenie usadeniny z oblečenia a nepríjemného zápachu. Po vypraní v octe vyperte uteráky tak, ako to robíte bežne, spoločne s bežným prostriedkom na pranie.

Ďalšou metódou je namočenie uterákov do vody s octom. Pohár octu poriadne rozmiešajte v ôsmich litroch vody a do zmesi namočte uteráky na 30 až 40 minút. Potom vykonajte obvyklé pranie. Namiesto octu môžete použiť aj kyselinu citrónovú, ktorá má podobné účinky.

Jedlá sóda a ocot

Skvelým pomocníkom je kombinácia jedlej sódy a octu. Pri praní k uterákom pridajte 130 g sódy a 1 dcl bieleho octu. Práčku nastavte na 60 °C a počkajte, kým sa zaplní vodou. Následne program na hodinu prerušte, aby sóda spolu s octom dostatočne vsiakli do uterákov. Potom program reštartujte a uteráky vyperte. Po ukončení programu ich nevyberajte, ale práčku zapnite ešte raz s tým, že tentoraz pridáte prací prostriedok. Aviváž vynechajte. 

Jedlá sóda na zatuchnuté uteráky

Sóda patrí medzi účinné pohlcovače zápachu. V prípade zapáchajúcich uterákov ju môžete použiť i samostatne. Do vreca vložte uteráky a prisypte k nim za pohár jedlej sódy. Vrece uzatvorte a sódu v ňom nechajte pôsobiť niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Pred vypraním bielizeň vyprášte a vložte ju do práčky spoločne s pracím prostriedkom. 

Kypriaci prášok do pečiva proti zápachu

Ďalšou možnosťou je kypriaci prášok do pečiva. Tento trik používajú mnohé gazdinky. Naplňte práčku uterákmi, do priehradky pridajte prací prášok alebo gél. Do bubna práčky prisypte prášok do pečiva – dávkuje sa jedno balenie na jedno pranie. Kypriaci prášok spoľahlivo odstráni zatuchliny, osvieži bielizeň a dokonca aj rozjasní farby.

Pozri aj: Najčastejšie chyby pri žehlení: TOP 5, ktoré (možno) robíš aj ty!

Ako prať uteráky?

  • Uteráky nie je potrebné prať po každom použití. Na to, aby boli vždy čisté a voňavé, ich stačí vyprať po treťom použití. 
  • Predtým, ako sa chystáte oprať uteráky, starostlivo si prečítajte štítok na uteráku a všímajte si symboly prania.
  • Ideálna teplota na pranie uterákov je 60 °C.
  • Uteráky vždy perte samostatne a práčku neprepĺňajte. Pri praní nepoužívajte nadmerné množstvo pracieho prostriedku. Jeho zvyšky zostávajú na uterákoch a spôsobujú stvrdnutie vlákien. Aviváž sa pri praní uterákov neodporúča.
  • Do práčky môžete pridať zo dve tenisové loptičky. Pri otáčaní bubna jemným udieraním nadvihnú vlákna.
  • Uteráky po vybratí z práčky poriadne vytraste. Vďaka prudkému pohybu sa vlákna od seba oddelia.
  • Uteráky vyveste hneď po opraní. Práčku nechajte otvorenú, aby sa poriadne prevetrala.
  • Tmavé uteráky nikdy nesušte na priamom slnku.
  • Pred prvým praním uteráky namočte na 24 hodín do studenej vody. Tento postup otvorí vlákna bavlny, ktoré tak získajú lepšiu absorpčnú schopnosť, takisto to pomôže odstrániť prebytočné farbivo, ktoré by sa mohlo neskôr uvoľňovať pri praní. 

Prečo sú uteráky tvrdé a drsné?

Určite sa aj vám stáva, že z hebkých uterákov sa po čase stávajú drsné. Periete ich v aviváži? Práve to, môže byť problém. Vlákna sa kvôli aviváži prilepia k sebe a uterák už nebude taký mäkký a nadýchaný. 

Najlepšie je uteráky vysušiť v sušičke. V prípade, že ju nemáte, uteráky nechajte sušiť na šnúre. Nikdy ich nesušte na horúcom radiátore, vlákna sa polámu a uterák sa poškodí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní