Najčastejšie chyby pri žehlení: TOP 5, ktoré (možno) robíš aj ty!

Najčastejšie chyby pri žehlení: TOP 5, ktoré (možno) robíš aj ty!

V živote sa dopúšťame mnohých chýb, no vždy si z každej vezmeme ponaučenie, vďaka ktorému dané chyby neopakujeme. No chýb sa nedopúšťame len v našom živote alebo v práci. Nejaké tie chyby robíme aj pri starostlivosti o deti, ale aj o svoju domácnosť. Napríklad také chyby pri kompostovaní dokážete ľahko napraviť – stačí len vedieť, aké to sú zelené a hnedé prísady a v akom pomere ich do kompostéra pridávať. Mnohé z nás neobídu ani chyby pri varení, o ktorých sa dozvedáme od profíkov, a teda od šéfkuchárov.

V domácnosti je toľko tých prác a úkonov, pri ktorých môžeme robiť chyby. Aj také pranie bielizne je hotová veda, keď si nenaštudujeme, ako správne prať oblečenie. A áno, jedna vec je veci oprať, druhá vec je ich aj ožehliť. Aj pri žehlení môžete robiť nejaké tie chyby, ktoré môžu bielizeň zničiť. Aké to sú?

Odporúčame: Správna starostlivosť o izbové rastliny v zime: Aké chyby nerobiť?

ako správne žehliť oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Žehlenie presušenej bielizne

Bielizeň nechávame niekedy na stojane aj niekoľko dní, len aby všetko poriadne vyschlo. Ale vyžehliť preschnuté košele alebo posteľnú bielizeň nie je vôbec jednoduché. Práve preto naše babičky odporúčajú bielizeň pokropiť vodou.

Ak budete žehliť jemne vlhkú bielizeň, pôjde vám to oveľa jednoduchšie. A ak oblečenie sušíte v sušičke, tak vyberte program určený na žehlenie. Bielizeň bude po vytiahnutí ešte jemne vlhká a ideálna na okamžité žehlenie.

Žehlenie po poradí

V akom poradí žehlíte oblečenie? Najskôr tie najväčšie kúsky a nakoniec tie najmenšie a najjemnejšie? Asi takto žehlia mnohé z nás, ale vedzte, že jemnú bielizeň je potrebné žehliť na nižšej teplote. Práve preto je ideálne začať žehlením práve tejto jemnej bielizne. Žehlička nebude extrémne rozpálená a vy si bielizeň nezničíte!

Žehlenie pri vysokej teplote

Pri pohľade na celú kopu oblečenia, ktoré potrebuje vyžehliť sa zvyšuje aj naša nechuť. A tak častokrát na žehličke nastavujeme najvyššiu teplotu, aby sme sa celej kopy vypratej bielizne zbavili čo najskôr. Ale vyššia teplota nie je zárukou skoršieho vyžehlenia bielizne. Ba práve naopak! Príliš vysoká teplota môže prispieť k zničeniu materiálu a tým aj k jeho skoršiemu opotrebovaniu.

prečo nezanedbávať čistenie žehličky

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o žehličku

Klasická žehličku, ako aj o naparovacia žehlička si zaslúži pravideľnú starostlivosť. Veď úprimne, kedy naposledy ste vašu žehličku čistili? Ak musíte loviť v pamäti a vôbec si na to nespomínate, tak sa pustite do jej čistenia. V prvom rade vyčistíte žehliacu plochu, na ktorú sa môžu prilepiť rôzne vlákna z oblečenia či nečistoty. V druhom rade si uvedomte, že nikdy by ste nemali nechávať vodu v žehličke. Tú by ste mali po každom žehlení vylievať, aby ste zabránili usádzaniu vodného kameňa, ktorý môže žehličku poškodiť.

Žehlí sa len čisté oblečenie

Na záver ešte dodáme, že vždy sa má žehliť len čisté oblečenie. Nikdy by ste nemali žehliť niečo, čo ste už mali na sebe, aj keď to vyzerá čisto. Žehlením totižto zažehlíte všetky nečistoty, ktoré si ani nemusíte všimnúť. Takáto zažehlená špina sa napokon nemusí dať vyprať.

Zaujme ťa: Ako predísť plesniam v domácnosti? Pozor daj na zvýšenú vlhkosť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Jana Čipková 18.01.21 11:07

karma
106.00

Musím sa pochváliť, ja sa nedopúšťam ani jednej uvedenej chyby pri žehlení.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.01.21 05:19

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 21:11

SK
karma
113.00

Super rady. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní