Ako využiť kokosové mlieko v konzerve? Tieto šikovné triky musíš poznať!

Ako využiť kokosové mlieko v konzerve? Tieto šikovné triky musíš poznať!

Používate vo svojej kuchyni kokosové mlieko v plechovke? Alebo by ste s ním s radosťou podnikli zopár experimentov, ale neviete, ako na to? Prípadne ste do nejakého receptu použili časť plechovky kokosového mlieka a teraz neviete, čo so zvyškom? V tom prípade rozhodne neprehliadnite nasledujúci článok. Budeme sa v ňom venovať práve tomu, akými rôznymi spôsobmi sa dá využiť konzervované kokosové mlieko, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou najmä ázijskej kuchyne. Využíva sa napríklad v juhovýchodnej Ázii, ale aj v Južnej Amerike či juhovýchodnej Afrike. Navyše je i zdrojom živín, vrátane tukov, vlákniny, železa, mangánu a ďalších minerálov aj vitamínov. A akými spôsobmi ho teda využiť?

Do múčnikov, dezertov aj zákuskov

Kokosové mlieko v konzerve je v prvom rade vhodnou ingredienciou do rôznych múčnikov či pečených aj nepečených dezertov a podobne. Jeho kokosová aróma ho skrátka predurčuje na použitie pri príprave rozličných sladkých maškŕt. Receptov na internete nájdete neúrekom. Pripraviť sa dá napríklad panna cotta z kokosového mlieka či chutné muffiny, kokosové mlieko je tiež možné pridať do palaciniek, sladkých plniek alebo aj klasickej bublaniny. V receptoch ním spravidla môžete nahradiť klasické kravské mlieko v pomere 1:1. Kokosové mlieko v plechovke je však výrazne hustejšie. V prípade potreby je preto možné pridať i trošku vody, aby mlieko získalo redšiu konzistenciu. Kokosové mlieko však prepožičia pečeným aj nepečeným dobrotám krémovejšiu konzistenciu a hlavne úžasnú arómu, ktorá sa hodí napríklad k čokoláde aj k ovociu.

Pozri aj: Ako predísť plesniam v domácnosti? Pozor daj na zvýšenú vlhkosť!

omáčka s kokosovým mliekom

Zdroj: Shutterstock®

Omáčky a polievky

Konzervované kokosové mlieko sa však nemusí používať len v sladkých pokrmoch. Jedinečnú chuť dodá aj mnohým omáčkam či polievkam, vďaka nemu získajú aj lahodnú krémovú konzistenciu. V podstate môže v receptoch nahradiť úlohu smotany. Je perfektnou voľbou v prvom rade do karí omáčok. Vyskúšať môžete kuracie karí na kokosovom mlieku, ako aj kokosové karí s cícerom a batátmi, karí so šošovicou či karfiolom. Kokosové mlieko v plechovke môžete pridať prakticky do akejkoľvek omáčky, ak ju chcete mať krásne krémovú a zjemnenú.

Neváhajte po ňom siahnuť, keď budete doma pripravovať pokrmy v ázijskom štýle, najmä rôzne thajské či indické špeciality. Hodí sa do omáčok s kuracím mäsom, strukovinami aj plodmi mora. Rovnako to platí aj pre polievky. Aj v nich môžete práve smotanu nahradiť kokosovým mliekom, čo môže byť dobrou voľbou napríklad v prípade ťažkostí s intoleranciou laktózy, alergiou na mlieko či inými problémami. Kokosové mlieko môžete pridať do rôznych krémových zeleninových polievok. Skvelo sa hodí do krémovej tekvicovej, zázvorovej či mrkvovej aj paradajkovej polievky. 

smoothies

Zdroj: Shutterstock®

Jedinečné smoothies

Kokosové mlieko z konzervy sa tiež využíva aj pri príprave nápojov. Je napríklad typickou ingredienciou pri príprave alkoholického drinku zvaného Piña colada, ktorý kombinuje chuť kokosu práve s osviežujúcou chuťou ananásu. Kokosové mlieko si však nájde miesto aj v nealkoholických nápojoch. Pridať ho môžete napríklad do smoothie nápoja. Skúste kombináciu kokosového mlieka, ananásu a manga. Ak je nápoj veľmi hustý, pridať môžete trochu vody. Takto si ľahko pripravíte osviežujúce smoothies s príchuťou spomínaného alkoholického drinku. S kombináciou chutí však neváhajte experimentovať. Kokosové mlieko ozvláštni rôzne ovocné smoothie nápoje, alebo aj čokoládový milkshake. Podobne ho však v malom množstve môžete pridať napríklad aj do horúcej domácej čokolády či kurkumového latté

Ozvláštnenie známych pokrmov

Je mnoho ďalších pokrmov, do ktorých môžete v malom množstve pridávať konzervované kokosové mlieko. Ak vám napríklad zostane v chladničke načatá plechovka kokosového mlieka, neváhajte ho namiesto klasického mlieka či smotany použiť do špenátu, vďaka čomu bude skutočne krémový. Podobne môžete postupovať aj pri príprave zemiakovej kaše, taktiež ho môžete primiešať do ryže. Neváhajte a pridajte konzervované kokosové mlieko aj do ovsenej či pšenovej kaše alebo chia pudingu. Ak otvoríte plechovku bez rozhrkania, zvyčajne v nej nájdete dve časti, a to tekutú a akýsi hustý krém. Tento hustý krém tiež môžete vyšľahať, podľa chuti i trochu osladiť a použiť napríklad namiesto šľahačky. Pridajte kopček tohto kokosového krému na zákusok či múčnik. 

kokosové mlieko

Zdroj: Shutterstock®

Obohaťte ním aj kávu

Milujete rôzne chute kávy a často si do tohto nápoja pridávate rôzne sirupy na ochutenie? Tak v tom prípade si neváhajte do kávy pridať práve kokosové mlieko! Ak je káva s mliekom vašim životabudičom, tak s kokosovou príchuťou vám bude chutiť oveľa lepšie! 

Niečo pre vlasy a telo

Kokosové mlieko v konzerve nakoniec nenachádza uplatnenie len v kuchyni. Ak pri varení nespotrebujete celú plechovku a neviete čo so zvyškom, pridajte ho napríklad do kúpeľa. Kokosové mlieko má skvelé hydratačné vlastnosti a je zdrojom mnohých živín. Je však nápomocné aj pri starostlivosti o vlasy. Môžete ho použiť ako ingredienciu pri príprave domácich masiek na vlasy. Kombinujte ho napríklad s banánom či avokádom. Vlasy budú tak jemné a lesklé. Uplatnenie nájde tiež v domácich pleťových maskách, ako aj pri výrobe inej domácej kozmetiky. 

Odporúčame: Správna starostlivosť o izbové rastliny v zime: Aké chyby nerobiť?

Aktualizovaný článok: 20.1.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 13.01.21 07:52

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj rôzne spôsoby pre jeho využitie.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 22:16

karma
127.00

my sme vyskúšali v prívarkoch, je to trochu iné, ale tiež chutné

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní