Najväčšie chyby pri kompostovaní: Ako ho neúmyselne sabotujeme?!

Najväčšie chyby pri kompostovaní: Ako ho neúmyselne sabotujeme?!

Kompostovanie by sme mohli zjednodušene nazvať aj recykláciou organického odpadu, z ktorého sa na konci procesu stáva hnojivo. Ide o čoraz populárnejšiu prax, ktorú si osvojujú mnohí z nás a praktizujú ju hoci aj v kuchyni v paneláku.

Ako dobre vieme, práve kompostovaním sa približujeme k takmer bezodpadovému a k nepochybne udržateľnejšiemu životu, čo však niektoré chyby pri kompostovaní sabotujú. Často ich robíme nevedomky, a preto sme sa rozhodli tieto chyby priamo pomenovať.

Čo nekompostovať?

Prvý prehrešok kompostovania je, že doň dávame skutočne všetko. Nemali by sme doň však dávať produkty obsahujúce pesticídy a iné chemikálie. Ak do kompostu dáme napríklad zvyšky postrekovanej zeleniny aj výsledné hnojivo bude obsahovať chemické aditíva, čo by mohlo byť kontraproduktívne pri jeho ďalšom využití napríklad vo vašej vlastnej záhradke. 

Odborníci na kompostovanie ďalej neodporúčajú do kompostu pridávať zvyšky z mäsa, škrupiny (okrem tých z vajec), exkrementy zvierat, kosti ani oleje. Tieto prídavky, hoci organického pôvodu, sa rozkladajú dlhšie a môžu spôsobiť zápach, prilákať mušky či dokonca hlodavce.

Náš tip! Predtým, než do kompostu pridáte rôzne šupy z ovocia či zeleniny a zvyšky jedál, presvedčte sa, že neobsahujú žiadne syntetické látky. Na mysli máme nálepky, rôzne gumičky či dokonca kovy. Tie sa v komposte nerozložia a znehodnotia ho.

Odporúčame ti: Oplatí sa absolvovať cukrový detox? Zisti, čo obnáša!

návod na kompostovanie

Zdroj: Shutterstock®

Nerešpektovanie správneho pomeru

Mnohí ľudia hádžu do kompostu všetko hlava-nehlava. Nie je to však rozumné a pomer zelených a hnedých prísad by mal byť 1:2, i keď si mnohí myslia pravý opak. Za zelené ingrediencie považujeme tie, ktoré sú stále mokré, teda zvyšky z jedla, trávy, buriny, šaláty a pod.

Pod hnedými ingredienciami rozumieme skôr suché prísady ako vaječné škrupiny, slamu či papierové vrecká. Ak bude zelený materiál kompostu prevládať nad hnedým, pravdepodobne príde k jeho skaze skôr, než sa stihne rozložiť, a to práve pre absenciu suchých ingrediencií.

čo nepatrí do kompostu

Zdroj: Shutterstock®

Ignorácia kompostu

Posledná a najväčšia chyba pri kompostovaní je, že ho jednoducho ignorujeme. Ide však o živý proces, ktorý treba kontrolovať, prípadne aj regulovať. Ak sa s kompostom nedeje nič, pravdepodobne v ňom máte priveľa hnedých ingrediencií a potrebujete pridať zelené alebo vodu. Ak je kompost naopak príliš mokrý a hnije, musíte doň pridať suché hnedé ingrediencie. Kompost si vyžaduje pozornosť tak, ako si vyžaduje pozornosť váš skleník a vaša záhrada.

Pozri aj: Ako ušetriť čas pri varení? Týchto 7 trikov potrebuješ poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 06.01.21 08:42

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 08.01.21 11:29

DB
karma
114.00

kompostujeme za pomoci kompostéra, snažíme sa dodržiavať popísaný systém a zatiaľ sa nám darí.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 10.01.21 05:54

KS
karma
133.00

Zaujímavé rady o niektorých som ani nevedela a to kompostujem :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní