Zemiaková encyklopédia: Ktorý typ použiť na šalát, cesto či pyré?

Zemiaková encyklopédia: Ktorý typ použiť na šalát, cesto či pyré?

Máte guľáš v tom, ktorý typ zemiakov na čo použiť? Zemiaková encyklopédia, ktorú sme pre vás vytvorili, vám celkom isto pomôže zorientovať sa. Ak sa teda považujete za zemiakového analfabeta, ste na správnom mieste. S našou prehľadnou encyklopédiou sa vám totiž už nikdy nestane, že bude váš zemiakový šalát rozvarený alebo naopak, že budú vaše francúzske zemiaky tvrdé ako kameň.

Nenápadné, no zdravé

Keď hovoríme o zdravotných benefitoch zemiakov, väčšinou sa glorifikujú bataty, čo sú sladké zemiaky, pretože sa považujú za zdravšiu alternatívu, no v skutočnosti ani o zemiaky ako také nejde. Klasické zemiaky však majú tiež čo ponúknuť, konzumovať sa ich preto rozhodne oplatí.

Sú bohaté na vitamín C, ktorého však majú najviac v surovom stave a jeho hodnoty klesajú pri tepelnej úprave či dlhšom skladovaní zemiakov. Disponujú však aj významným vitamínom A a tiež vzácnymi flavonoidmi a karotenoidmi, čo sú silné antioxidanty. Nezabúdajme ani na bohatý obsah minerálov na čele s draslíkom, horčíkom či zinkom, ktorý je momentálne pre človeka veľmi dôležitý pre pandémiu koronavírusu.

Odporúčame: Najčastejšie chyby pri vykurovaní: Nevyhadzuj peniaze do vzduchu, ale šetri!

pečené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Poznáme štyri základné typy

Poďme k samotnému objasneniu jednotlivých varných typov zemiakov. Ako už napovedá podnadpis, poznáme štyri základné typy zemiakov a s týmto označením sa najčastejšie stretávame aj v obchode – typ A, B, C a D.

Aké sú ich základné vlastnosti?

  • Zemiaky typu A môžeme nazvať aj zemiakmi, ktoré sa nerozvárajú. Vyznačujú sa pevnou štruktúrou s nízkym obsahom škrobu a tým, že sa dajú dlhšie skladovať.
  • Zemiaky typu B majú polopevnú štruktúru a múčnatejšiu textúru. Označujú sa aj za univerzálnu verziu zemiakov, takpovediac, na všetko.
  • Zemiaky typu C sú zemiaky označované aj za múčne, a teda treba počítať aj s tým, že sa ľahko rozvaria. Nejde však o najmúčnatejší typ zemiakov.
  • Zemiaky typu D sú zo všetkých typov najmúčnejšie, veľmi rýchlo a ľahko sa rozvaria, a preto sú pre mnohé druhy pokrmov nevhodné.

Ako jednotlivé typy použiť?

  • Zemiaky typu A možno využiť ako samostatnú prílohu k jedlám, ale i na prípravu šalátov, v ktorých rozhodne rozvarený zemiak nechcete.
  • Zemiaky typu B možno využiť v podstate na všetko, od prípravy príloh cez polievky až po šaláty. Vhodné sú aj na pečenie, prípravu placiek či na hranolky.
  • Zemiaky typu C dobre zahustia polievky a omáčky, no hodia sa aj do zemiakového cesta, na zemiakovú kašu či do zemiakových krokiet.
  • Zemiaky typu D sa odporúčajú používať výhradne na prípravu kaše či cesta, no v obchodoch ich väčšinou nenájdete. Na tieto účely sa preto predávajú C-éčkové zemiaky.
zemiakové cesto

Zdroj: Shutterstock®

Rozdelenie podľa obdobia zberu

Ak občas zemiaky kupujete, určite ste sa stretli aj s iným označením, a to s označením podľa obdobia ich zberu. Najčastejšie na zemiakoch nachádzame označenie skoré a neskoré a teraz si vysvetlíme aký je medzi nimi rozdiel.

  • Skoré zemiaky majú tenkú šupku a maslovú príchuť. Sú vynikajúce na pečenie alebo varenie a následnú konzumáciu priamo v šupke. Dlhé skladovanie im nesedí.
  • Neskoré zemiaky majú šupku hrubšiu, sú vhodné na dlhšie skladovanie, napríklad aj počas zimy.

Pozri aj: Ako si vychutnať zeleninu v zime? Skús recept na teplý šalát 3x inak!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 22.02.21 05:40

ĽŠ
karma
100.00

Výborná encyklopédia!

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.03.21 21:43

karma
127.00

u nás sa na Vianoce na šalát viac osvedčil typ B

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní