Viete, ako sa robí zemiaková kaša? Je to predsa jednoduché jedlo s niekoľkými ingredianciami a predsa ho dokážeme pokaziť. Ako je však možné, že maminky ho vždy pripravia najlepšie?
S našimi radami sa aj vy stanete profesionálom v príprave obľúbenej prílohy k jedlám. Existuje totiž niekoľko chýb, ktorým sa musíme pri varení vyvarovať a skvelá pochúťka bude na svete!
Jedným z najzákladnejších pravidiel je jednoznačne výber zemiakov. Ako si však máme vybrať z toľkých dostupných odrôd?
Odporúčame: Recept na neodolateľné jablkové pité
Nie sú zemiaky ako zemiaky
Voľba správnej odrody zemiakov na prípravu zemiakového pyré alebo zemiakovej kaše je kľúčová. Vyhýbajte sa mastnejším odrodám, akými sú napríklad červené zemiaky a tým, ktoré majúna sebe zopár klíčkov. Niektoré zemiaky majú napríklad aj nízky obsah škrobu, a to má často za následok lepivú alebo gumovitú štruktúru kaše. Čím viac škrobu, tým lepšie.
Nezabudnite, že rovnako ako cestoviny, tak aj zemiaky absorbujú vodu, v ktorej sú varené. Začnite celý proces varenia už tým, že pri varení zemiakov pridáte do hrnca štipku soli. Zemiaky tak po dovarení nebudú príliš mokré.
Bude ťa zaujímať
Horúca alebo studená voda?
Častou otázkou je, či sa zemiaky pridávajú do hrnca až po zovretí vody alebo pred zovretím. Podľa odborníkov je najlepšie, ak zemiaky pridáte do hrnca až po zovretí vody. Zemiaky tak zvnútra zostanú pekné a nebudú sa rozsypávať.
Niektorí ľudia pridávajú maslo, iní zas mlieko. Pre uvarenie dokonalej zemiakovej kaše je však údajne najlepšie, ak do nej pridáte maslo a smotanu na varenie. Pozor, nepridávajte ich do jedla priamo z chladničky. Ohrejte ich najskôr na izbovú teplotu. Maslo a mlieko potom kašu správne ochladia a za tepla sa lepšie absorbujú chute do zemiakov. Zemiaková kaša bude krémovejšia a nadýchanejšia.
Bude sa ti páčiť: Vyrob si domáce maslo! Skús tento jednoduchý recept!
- Anketa
VEDELI STE O TÝCHTO TIPOCH NA PRÍPRAVU ZEMIAKOVEJ KAŠE?
Odpovedalo 149 ľudí