V poslednej dobe sa všetko točí okolo masla. Vraj ho máme nedostatok, preto sa jeho cena môže vyšplhať nezávratne vysoko. Avšak potravinári ani obchodníci sa jeho výpadku zatiaľ neobávajú.
Maslo je potravinou, ktorá má široké možnosti využitia. Je skvelý len tak na chlebík so soľou, v mnohých domácnostiach sa stalo súčasťou rôznych nátierok, a v podstate sa používa na prípravu akýchkoľvek jedál. Jednoducho je to potravina, ktorá je naozaj obľúbená. Dokonca, v súčasnosti mnoho výrobcov experimentuje a obohacuje tradičné maslo o rôzne zložky ako je morská soľ, kokosový olej, mandle atď.
Čo keby sme vám povedali, že si maslo môžete vyrobiť aj samy doma? Vyskúšali by ste si ho pripraviť? Ak áno, tak vám prinášame veľmi jednoduchý recept a spôsob jeho prípravy. Tak poďme na to!
Bude ťa zaujímať
Na výrobu masla potrebujete:
- Smotanu na šľahanie (30 až 33 %) – 0,5 l
- Mixér alebo kuchynského robota
Postup prípravy:
- Do mixéra nalejte ½ litra smotany a miešajte cca 10 minút. Nezačnite panikáriť! Smotana najprv zmení svoju konzistenciu a vytvorí sa z nej klasická šľahačka. Neprestaňte mixovať a miešajte dovtedy, kým šľahačka nezmení svoju konzistenciu a nevytvorí sa z nej hrudkovitá hmota. V tejto chvíli sa smotana rozdelí na maslo a cmar.
- Tento cmar, ktorý vyzerá ako zakalená tekutina, sceďte. Na stenách mixéra alebo robota vám ostane maslo, ktoré s varechou dajte zo stien dole, a pritom sa snažte z neho vytláčať zvyšok tekutiny.
- Tadá, maslo je hotové! Ak chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, tak ho premyte studenou vodou. A to tak, že do mixéra pridáte ľadovú vodu a maslo necháte mixovať ďalších 30 sekúnd.
- Vodu vylejte a teraz vám už naozaj ostane chutné domáce maslo, ktoré môžete podľa svojej chuti okoreniť. Nezabudnite ho skladovať v uzavretej nádobe a najmä v chladničke.
Z ½ litra smotany, ktorú budete takto šľahať a premieňať na maslo, vám vznikne asi 200 gramové maslo, ktoré bude pripravené s láskou a s chuťou skonzumované.
Tak dobrú chuť!