Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

maslo

V poslednej dobe sa všetko točí okolo masla. Vraj ho máme nedostatok, preto sa jeho cena môže vyšplhať nezávratne vysoko. Avšak potravinári ani obchodníci sa jeho výpadku zatiaľ neobávajú.

 

Maslo je potravinou, ktorá má široké možnosti využitia. Je skvelý len tak na chlebík so soľou, v mnohých domácnostiach sa stalo súčasťou rôznych nátierok, a v podstate sa používa na prípravu akýchkoľvek jedál. Jednoducho je to potravina, ktorá je naozaj obľúbená. Dokonca, v súčasnosti mnoho výrobcov experimentuje a obohacuje tradičné maslo o rôzne zložky ako je morská soľ, kokosový olej, mandle atď.

 

Čo keby sme vám povedali, že si maslo môžete vyrobiť aj samy doma? Vyskúšali by ste si ho pripraviť? Ak áno, tak vám prinášame veľmi jednoduchý recept a spôsob jeho prípravy. Tak poďme na to! 

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Na výrobu masla potrebujete:

  • Smotanu na šľahanie (30 až 33 %) – 0,5 l
  • Mixér alebo kuchynského robota

 

 Postup prípravy:

 

  1. Do mixéra nalejte ½ litra smotany a miešajte cca 10 minút. Nezačnite panikáriť! Smotana najprv zmení svoju konzistenciu a vytvorí sa z nej klasická šľahačka. Neprestaňte mixovať a miešajte dovtedy, kým šľahačka nezmení svoju konzistenciu a nevytvorí sa z nej hrudkovitá hmota. V tejto chvíli sa smotana rozdelí na maslo a cmar.
  2. Tento cmar, ktorý vyzerá ako zakalená tekutina, sceďte. Na stenách mixéra alebo robota vám ostane maslo, ktoré s varechou dajte zo stien dole, a pritom sa snažte z neho vytláčať zvyšok tekutiny.
  3. Tadá, maslo je hotové! Ak chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, tak ho premyte studenou vodou. A to tak, že do mixéra pridáte ľadovú vodu a maslo necháte mixovať ďalších 30 sekúnd.
  4. Vodu vylejte a teraz vám už naozaj ostane chutné domáce maslo, ktoré môžete podľa svojej chuti okoreniť. Nezabudnite ho skladovať v uzavretej nádobe a najmä v chladničke.

 

Z ½ litra smotany, ktorú budete takto šľahať a premieňať na maslo, vám vznikne asi 200 gramové maslo, ktoré bude pripravené s láskou a s chuťou skonzumované.

 

Tak dobrú chuť!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

26 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



03.10.17 07:44 | Soňa Krátka | karma: 77
bol by to dobrý pokus, možno ho urobím...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 07:47 | Majka Frnová | karma: neurčená
ja sa snažím používať maslo čo najmenej...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 1 hlasuj minus


03.10.17 10:03 | Zuzana Beránková | karma: neurčená
waw, maslo iba zo šlahačkovej smotany? :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 12:07 | Ľubica Šťastná | karma: 93
Vyskúšame, vďaka!

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 12:14 | Monika Šebestová | karma: neurčená
ano,funguje to,ja som kupila v Lidli 2x smotana na slahanie 30%,musi to byt ta v tegliku a nie v krabicke. Nesmie byt trvanliva,ale cerstva,co vydrzi par dni a aspon 30%. Staci vymixovat a je to :-) To v tej vanicke je podmaslie,dala som si to do kavy :-)
príloha ku komentáru |

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


03.10.17 20:14 | Monika Červinková | karma: 92
Vďaka aj za dodatočnú radu, určite skúsim :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 13:12 | Andrea Kyjanicová | karma: neurčená
urcite vyskusam :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 13:59 | Marie Gutmannová | karma: 80
dozvedela som sa niečo úplne nové :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 16:03 | Tomáš Kamenár | karma: 52
a možno aj lacnejšie ako maslo v obchode

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.10.17 20:16 | Monika Červinková | karma: 92
Super, teraz keď je maslo drahé, určite sa oplatí skúsiť.. my maslo milujeme a míňa sa u nás rýchlejšie ako keď meníme ponožky :D a to je každý deň ;)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


03.10.17 20:21 | Helena Zobková | karma: 83
Tak to iste vyskúšam....a to hneď zajtra. Aspoň budem mať nesolené.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


05.10.17 18:41 | Helena Zobková | karma: 83
Dnes som to vyskúšala, s výsledkom som spokojná. Z 800 ml 30% šľahačkovej smotany som vyrobila 288g masla a k tomu viac ako 400 ml v podstate nízkotučného mlieka(aspoň ja nedokážem rozlíšiť medzi týmto "cmarom" a 0,5 % mliekom).

odpovedať

hlasuj plus 4 | -1 hlasuj minus


03.10.17 20:41 | Katarina Hovancova | karma: 83
robím to často z 33 percentnej smotany presne tak ako ste to popísali a chutí nám ;)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


05.10.17 06:18 | Lucia Valková | karma: 68
Tak toto určite vyskúšam.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


05.10.17 07:35 | Lenka Piovarčiová | karma: 74
tak toto je pre mna novinka, vyzera to lahke, rychle , vyskusam

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


05.10.17 23:31 | Simona Bavalová | karma: neurčená
Už som skúšala a je vynikajúce.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


12.10.17 08:51 | Marcel Maňák | karma: neurčená
Uvidíme, rád by som to skúsil, lebo maslá z obchodu sa v poslednej dobe veľmi pokazili :(

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


13.10.17 23:25 | Táňa Slahučková | karma: neurčená
Zbožňujem dobré maslo, toto vyzerá na jednotku.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


13.10.17 23:55 | Zdenka Slahučková | karma: 100
Už dávnejšie som ho skúšala ale nevydarilo sa, tak uvidím teraz.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.10.17 16:12 | janko komada | karma: 67
KUPUJEM Z FARMY domáce maslo je skvelé

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.10.17 21:00 | Daniela Revayová | karma: neurčená
Tak tomuto sa hovori poctive maslo...

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


25.10.17 11:24 | Mária Frnová | karma: 100
zaujímavý postup...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


28.10.17 21:22 | Peter Gavlas | karma: neurčená
Maslo mám rád a takéto bude určite skvelé :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


30.10.17 13:48 | Darina Božiková | karma: 81
babky robili maslo v mutovníku,my so šľahačom.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


30.10.17 13:52 | Darina Božiková | karma: 81
v mixéri sa smotana rozptyľuje,ale nešľahá,alebo áno? kaď sa zrazí -prešľahá šľahačka,stačí ju trocha nahriať,vymiešať v mixéri,dať dobre schladiť a opäť vyšľahať.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.11.17 13:25 | Mária Chromíková | karma: 97
naše mami bežne robili maslo v "mutničke",pamätám si na tu chuť dodnes.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s