Prejavy syndrómu polycystických vaječníkov: Ktoré problémy neignorovať?

Prejavy syndrómu polycystických vaječníkov: Ktoré problémy neignorovať?

Pod pojmom syndróm polycystických vaječníkov rozumieme jednu z porúch hormonálnej regulácie u žien. Pri tomto ochorení spravidla dochádza k nadprodukcii mužských hormónov a nedostatku ženských hormónov v tele ženy, následne k narušeniu ovulácie a tvorbe početných cýst na vaječníkoch. Tieto cysty sú vlastne folikuly, v ktorých sa nachádzajú nedozreté vajíčka. Z dôvodu nesprávnej funkcie hormónov však v tele ženy nedochádza k roztrhnutiu folikulu a uvoľneniu vajíčka.

Tieto folikuly zostávajú na vaječníkoch a časom môže dôjsť k ich zväčšeniu. Tento syndróm je tiež známy pod skratkou PCOS a trpí ním približne 5 až 10 % žien v produktívnom veku. Príčiny vzniku tohto zdravotného problému nie sú presne stanovené, no vplyv na rozvoj ochorenia môže mať genetika, inzulínová rezistencia, zápal v tele, niektoré užívané lieky, stres i problémy s nadobličkami. A ako sa syndróm polycystických vaječníkov prejavuje? Toto sú charakteristické príznaky!

Problémy s menštruačným cyklom

Ako sme načrtli vyššie, pri syndróme polycystických vaječníkov dochádza k narušeniu ovulácie. Vo všeobecnosti sa u žien s touto poruchou objavujú hlavne rozličné problémy s menštruačným cyklom. Vyskytujú sa najmä problémy s nepravidelnou menštruáciou, pričom sa u niektorých žien môže menštruácia dostaviť len párkrát ročne. Zároveň sa môžu dostavovať väčšie bolesti počas menštruácie, ako aj veľmi silné krvácanie. U niektorých žien však môže dôjsť až k úplnému vymiznutiu menštruácie. Samozrejme, nepravidelný cyklus nemusí poukazovať len na PCOS, ale aj na iné zdravotné problémy, preto nie je vhodné tento príznak ignorovať. 

Odporúčame: Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?

neplodnosť

Zdroj: Shutterstock®

Problémy s otehotnením

Syndróm polycystických vaječníkov neraz sprevádzajú problémy s otehotnením, ktoré súvisia práve so spomínanou poruchou ovulácie. PCOS je jednou z častých príčin ženskej neplodnosti. Ako sme spomínali už vyššie, u žien s týmto syndrómom je narušený proces uvoľňovania vajíčka, čo sa prejaví vynechanou menštruáciou. Tekutinou naplnené folikuly tak zostávajú na vaječníkoch ako cysty, čo následne výrazne znižuje pravdepodobnosť počatia. Vďaka modernej medicíne a možnostiam liečby sa však i ženy s týmto syndrómom môžu stať matkami.

Zmeny ochlpenia

Ďalšími charakteristickými príznakmi syndrómu polycystických vaječníkov sú i rozličné zmeny ochlpenia. Ženu môže trápiť nadmerný rast ochlpenia, a to takmer po celom tele, značne však na miestach, ktoré sú typické pre mužské ochlpenie, napríklad na tvári, bruchu či hrudníku. To však neplatí pre vlasy. Vlasy sú spravidla tenké a môžu nadmerne vypadávať. Žena tak môže zaznamenať postupné rednutie vlasov, ktoré sa časom zhoršuje. 

akné

Zdroj: Shutterstock®

Kožné problémy

Ženy s PCOS môžu trápiť nielen problémy s vlasmi a ochlpením, ale aj kožné ťažkosti. U niektorých pacientok sa môžu objavovať dlhodobé problémy s akné. Vyrážky pritom bývajú neraz prítomné aj na hrudníku či chrbte. Okrem toho môže byť sprievodným symptómom taktiež nadmerne sa mastiaca pokožka. Práve kombinácia nadmernej tvorby mazu a hormonálnych zmien môže viesť k neustálej tvorbe akné. Okrem toho býva príznakom polycystických vaječníkov aj tvorba tmavých škvŕn na pokožke, najmä v oblasti krku a podpazušia či pod prsiami aj na vnútornej strane stehien. Na krku, pod pazuchami či v oblasti slabín sa tiež môžu tvoriť kožné výrastky. 

Nadváha

Ženy so syndrómom polycystických vaječníkov neraz bojujú aj so svojou váhou. Objavuje sa nadváha až obezita. Nemalé percento pacientok trápi stály prírastok hmotnosti, pričom chudnutie môže byť pre ne značne problematické. Tuk sa pritom u žien s PCOS najčastejšie ukladá v okolí pása a dolnej časti brucha. O to dôležitejšie je u žien s týmto ochorením to, aby kládli dôraz na zdravé stravovanie a pravidelný pohyb, ktoré môžu celkovo viesť k zlepšeniu zdravotného stavu pacientky. 

depresie

Zdroj: Shutterstock®

Depresívne nálady

Syndróm polycystických vaječníkov môžu neraz sprevádzať aj depresívne nálady, zmeny nálad, pocity úzkosti a celkové zhoršenie duševného stavu pacientky. Tieto ťažkosti súvisia i s hormonálnymi zmenami v tele ženy, ale aj s prítomnosťou vyššie spomínaných príznakov. Problémy s otehotnením, nadmerné ochlpenie, vypadávanie vlasov, nadváha, akné – to všetko môže mať negatívny vplyv na psychické zdravie ženy. Tieto nepríjemné prejavy ochorenia môžu viesť k zníženiu sebavedomia a výskytu zlých nálad a depresií. 

Problémy so spánkom

Ako posledné tiež môžeme spomenúť, že pri syndróme polycystických vaječníkov sa neraz objavujú i rozličné problémy so zaspávaním či poruchy spánku. U žien s PCOS, ktoré navyše trápi i nadváha, je napríklad vyššie riziko rozvoja takzvaného spánkového apnoe. Pri tomto zdravotnom probléme dochádza k opakovaným kratším prestávkam v dýchaní počas noci, ktoré narúšajú spánok. Okrem toho sa u niektorých žien so syndrómom polycystických vaječníkov vo zvýšenej miere môžu objavovať napríklad tráviace ťažkosti, bolesti hlavy či vysoký krvný tlak.

Pozri aj: Ako sa prejavuje epilepsia? Zisti, ako podať chorému prvú pomoc!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 04.02.21 06:08

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné ochorenie spojené s množstvom problémov.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 04.02.21 22:23

JK
karma
100.00

Naštastie som tento problérm nemala

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 05.02.21 19:42

PV
karma
113.00

Och , my ženy to máme veľmi ťažké .. Vdaka Bohu , PCOS som nemala a dúfam,že nikdy mať nebudem ...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní