Ako prekonať strach z lietania? Vyskúšaj týchto 5 tipov

Ako prekonať strach z lietania? Vyskúšaj týchto 5 tipov
  • 14.06.2023
  • Michaela Kožáková

Čas letných dovoleniek sa nezadržateľne blíži. Niektorí sa nevedia dočkať, kedy naštartujú auto a vyberú sa do obľúbeného Chorvátska. Iným sa možno tento rok nepodarilo našetriť dostatok peňazí na dovolenku pri mori, a tak strávia niekoľko dní voľna na našom krásnom Slovensku alebo pri bazéne na chalupe. 

Tí, ktorí sa tento rok chystajú do exotickej krajiny alebo na vytúženú dovolenku lietadlom, určite už netrpezlivo odrátavajú dni. Avšak, v ľuďoch, ktorí majú strach z lietania narastá namiesto vzrušenia a radosti úzkosť, panika a nepríjemné obavy z pobytu na palube lietadla.

Strach z lietania je veľmi obmedzujúci pretože vám môže zabrániť plniť si cestovateľské sny alebo navštíviť priateľov či rodinných príslušníkov, ktorí bývajú ďaleko. Takisto vás cestovanie inými dopravnými prostriedkami na dlhé diaľky môže vyjsť omnoho drahšie. A to nevravíme ani o čase, ktorý by ste inak cestovaním lietadlom mohli ušetriť. Ako prekonať strach z lietania a ako sa ho zbaviť?

Neprehliadni: Chystáš sa cez leto niekam letieť? Toto sú medzinárodné letiská s najčastejším rušením letov a neskorými odletmi

Čo je to aviofóbia?

Aviofóbia predstavuje panický strach z lietania. Jednou z najčastejších špecifických fóbií podľa správ od ABC News je postihnutých až 25 % ľudí. Diagnostické kritériá pre túto fóbiu naznačujú, že ľudia trpiaci aviofóbiou zažívajú intenzívny strach a úzkosť počas letu lietadlom, alebo už počas čakania na odlet. 

Ľudia postihnutí fóbiou sa aktívne vyhýbajú lietaniu a celkovo im ich strach z lietania významne zhoršuje kvalitu života.

Najčastejšie príčiny aviofóbie:

  • vyvolanie inou fóbiou – podkladom k aviofóbii môže byť aj strach z uzavretých priestorov, strach z výšok,
  • strach z pádu, únosu lietadla či terorizmu
  • strach zo zvracania, nevoľnosti, nemožnosti uniknúť ,
  • turbulencie, núdzové pristátie a ďalšie nepríjemné zážitky, ktoré sa môžu spájať s lietaním,
  • medializácia leteckých nehôd a katastrof.

1. Voľte kratšie lety

Na začiatku je lepšie, ak si zvolíte kratšie lety. Keď je vaša konečná destinácia ďaleko, rozdeľte si cestu na kratšie lety. Prechádzka po letisku vám pomôže trochu uvoľniť stres a napätie. Sedadlo zvoľte pri uličke, čo vám poskytne pocit voľnosti. Prípadne vám pomôže, ak budete blízko jedného z východov. Keď sa váš strach z lietania pominie, môžete začať pracovať na dlhších letoch. 

2. Necestujte sami

Ak cestujete s niekým, komu veríte a máte v ňom istotu, tak let bude pre vás jednoduchší a príjemnejší. Dotyčnú osobu môžete držať za ruku, spolu obdivovať oblaky či západ slnka z lietadla alebo sa rozprávať. Takýmto spôsobom sa vám podarí zabudnúť na svoj strach z lietania, fóbiu z výšok či z uzavretých priestorov, a navyše vám rýchlejšie ujde čas. 

3. Oblečte sa pohodlne

Cítiť sa pohodlne je základom úspešného letu. Pamätajte si, letisko je nie prehliadkové mólo a nikto na vás nebude škaredo pozerať len preto, že vám topánky neladia s kabelkou.

Ako sa obliecť do lietadla? Voľte to, v čom sa cítite dobre a pohodlne. Ak je to tepláková súprava alebo dlhé voľné šaty, tak si ich jednoducho oblečte. Určite si počas niekoľkohodinového letu nechcete neustále poťahovať sukňu nižšie alebo si kontrolovať make-up.

Pozri aj: Ako vybrať cestovný kufor? Na čo sa pri výbere zamerať?

4. Zabavte sa počas letu

Po usadení sa a štarte lietadla nezabudnite na dve dôležité veci – pitný režim a pravidelné, hlboké dýchanie. Pred letom alebo kľudne aj počas neho sú napomocné dychové cvičenia, ktoré dokážu upokojiť a znížiť tep. Snažte sa nad dychom získať kontrolu sústredenými nádychmi a pomalými výdychmi. 

Rozptýľte sa počas letu, aby ste prišli na iné myšlienky. Vezmite si vašu obľúbenú knihu, sledujte filmy, hrajte sa hry alebo sa rozprávajte so známym či spolusediacim.

Skúste si predstaviť cieľ vašej cesty, aktivity, ktoré vás tam čakajú a ľudí, s ktorými sa stretnete, a tak sa pokúste zahnať svoj strach z lietania.

5. Lieky na strach z lietania

Ak si myslíte, že vám nepomôžu žiadne dychové cvičenia a ani pohodlné oblečenie, existujú lieky, ktoré pomáhajú zmierniť stres a fóbiu z lietania. Pred letom skúste zájsť k svojmu lekárovi alebo do lekárne a informujte sa o nich. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Dominika Molnárová 10.09.23 20:58

DM
karma
-1.00

Strach z lietania mam zo zdravotnych dovod a bohužial vyššie z uvedenych nezabera :(

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 14.03.24 19:53

karma
-1.00

Mám aj vo svojom okolí priateľky čo majú strach z lietania a nič nezaberá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní