Objav liečivú moc Reiki: Posilni svoju životnú silu a energiu

Objav liečivú moc Reiki: Posilni svoju životnú silu a energiu
  • 20.06.2023
  • Kristína Vait

Keď sa povie reiki, mnoho ľudí zareaguje, že už to niekde počuli, ale nevedia si toto slovo zaradiť. Možno je to preto, že na Slovensku nie je až také rozšírené a hlavne medializované a málo sa o ňom vie. Krása, radosť, dobro, pozitívne myšlienky a energia. To všetko môžeme hľadať pod pojmom reiki. 

Reiki je životná energia, ktorá prúdi všade okolo nás. Ako to už s energiou býva, je dobré vedieť ako s ňou narábať. Pokiaľ máte energie málo, neviete poriadne fungovať. Pokiaľ jej zase máte príliš veľa, ste impulzívni a môžete spraviť napríklad nesprávne rozhodnutie. Reiki je o harmónii. O tom, aby všetko zapadlo na svoje miesto...

Reiki – životná sila a energia.

Čo je reiki? Krásne to vystihujú slová slovenskej učiteľky a majsterky reiki, Márie Kocianovej : „Súčasný život na našej zemeguli potrebuje naliehavo liečivú energiu. Sme svedkami veľkého množstva prírodných katastrof, ale aj katastrof zapríčinených zlyhaním ľudského faktora. Priveľa ľudí je duševne, duchovne a telesne chorých, pesimistických, skľúčených a deštruktívnych." 

Liečivú energiu potrebujeme pre denný spoločenský život, pre zaobchádzanie samých so sebou, pre  styk s prírodou, pre výchovu a vzdelanie. Reiki je takýto liečebný prameň. Je takouto veľmi  potrebnou láskou a svetlom v temnote sŕdc a inštitúcií. Každý deň prosí mnoho ľudí o túto silu, posielajú svoje dobré myšlienky na pomoc prírode a pre zachovanie našej planéty.

Životná energia

Reiki, ako životná energia všade okolo nás, je označované aj ako jedna z veľmi obľúbených foriem prírodného liečiteľstva. Nejedná sa o náboženstvo, sektu alebo niečo podobné. Je to skôr životný štýl pre tých, ktorý sa reiki rozhodnú venovať a spôsob pomoci pre tých, ktorí ho vyhľadajú.

Je to učenie, ktoré vo svojej podstate využíva univerzálnu energiu, ktorá neustále prúdi, na uzdravenie človeka. 

Pozri aj: Detox: Zbavte sa toxickej závisti

Názvoslovie Reiki

„Rei“ znamená v japončine vesmír a „ki“ energia. Je to teda doslovne vesmírna energia. Určite ste už počuli o názore, že väčšina, ak nie všetky, ochorenia človeka pochádzajú z „hlavy“. Teda že sú psychického pôvodu. Tak podobne to vidí aj učenie reiki. Ochorenia a bolesti vznikajú vtedy, keď je energia človeka narušená. Reiki má schopnosť túto energiu posilniť alebo prinavrátiť.

Ako liečenie reiki funguje

Nejde o žiadne nadprirodzené zázraky alebo kúzla ako z Harryho Pottera. Reiki využíva spomínanú energiu na to, aby podporilo v tele schopnosť samoliečenia. Reiki nedokáže vyliečiť tie najhoršie a najťažšie ochorenia, ak by ste očakávali práve to. Dokáže však spomaliť ich priebeh, uľaviť od bolesti a pomôcť k väčšej pohode. Preto je ideálnym doplnkom medicínskeho ošetrenia a liečby. 

Predstavte si, že vás bolí zub alebo hlava a vy si nemusíte zobrať tabletku od bolesti. Postačí vám samo - liečenie reiki a bolesť postupne ustúpi. Majstri, študenti a vykonávatelia reiki nie sú zdrojmi energie.

Aby sme si vysvetlili ten rozdiel. Pôsobia skôr ako energetické „kanály“, cez ktoré energia preteká. Je to ako keby chytili energiu a dali ju vám presne tam, kam je to potrebné. Liečenie reiki neoberá vykonávateľa o energiu. Pridáva energiu takýmto spôsobom aj sebe, práve preto, že s energiou pracuje.

Symboly reiki

Sú to japonské bežné slová, ktoré napomáhajú toku životnej energie. Sú to znaky, ktoré vychádzajú z čínskych znakov a boli do Japonska dovezené spolu s budhistickými textami. Symboly reiki sú posvätné a každý z nich má svoj veľký význam.

V živote bežného „smrteľníka“ však takú veľkú rolu nehrajú, pokiaľ ich nevedia prečítať a použiť. Ich dôležité poslanie je však pri postupnom zasväcovaní do učenia reiki a jeho jednotlivých stupňov.

Každý učiteľ trpezlivo vysvetlí každý znak reiki, čo znamená, ako sa používa a aký má obrovský význam. Študent by mal po ukončení štúdia vedieť napísať všetky znaky z pamäti.

Pri prvom stupni reiki sa učia dva znaky, pri druhom sa pridá ďalší a pri treťom stupni sa pridá ešte jeden. Tieto 4 symboly tvoria spolu majsterský stupeň. Žiaden z nich sa nedá preskočiť. Musia nasledovať po sebe.

Zaujme ťa: Psychohygiena: Zatočte s negatívnou energiou a stresom

Trocha z histórie reiki

Reiki je prastaré japonské umenie liečiť. Podľa dostupných historických prameňov bolo znovuobjavené v 19. storočí, japonským učencom a neskôr lekárom Mikaom Usuim.

Legenda hovorí, že sa na 21 dní zavrel do meditačnej jaskyne, aby vedome precítil učenie reiki. Keď potom z jaskyne schádzal, chodník bol veľmi náročný, nohy ho veľmi boleli. Preto si priložil ruky na nohy a využil tak liečivú silu reiki. 

Od toho okamihu zasvätil svoj život tomuto učeniu a pomoci ľudom. Zasvätil do učenia aj mnoho svojich žiakov. Chujiro Hayashi, Usiho nasledovník, založil reiki nemocnicu a Hayashiho nasledovníčka Hawayo Takata prisniesla reiki do Ameriky, odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta a do podoby, ako ho poznáme dnes.

Terapia Reiki

Terapia reiki má viacero podôb. Nie je to len jedná liečebná procedúra alebo postup. Je to veľa s čím vám môže reiki majster alebo praktikant pomôcť. Ako sme spomínali vyššie, reiki je životný štýl, ako aj tradičné liečiteľské umenie. 

Pomáha napraviť stratenú alebo oslabenú energiu v organizme. Tým, že doplní a zharmonizuje energiu v tele človeka, zabezpečí to, že telo sa dokáže samo rýchlejšie a lepšie samo - uzdraviť. 

Liečenie prikladaním rúk

Hlavným nástrojom na prenášanie energie pre reiki majstrov a žiakov sú ruky, preto najčastejšie využívajú práve túto techniku. Ruky sa prikladajú na konkrétne bolestivé alebo choré miesta na tele. Praktikant alebo majster reiki dokáže svojim dotykom vycítiť presne miesto, ktoré je problematické. Preto vedia využívanú energiu ešte efektívnejšie zacieliť a tak napomôcť liečeniu alebo bolesti.

Prikladanie rúk prebieha cez oblečenie alebo plachtu, či deku. Prúdiacu energiu to nespomalí ani neznehodnotí. Veľmi používaná je aj harmonizácia čakier. Zharmonizuje sa tak kompletná energia človeka a sila reiki tak pôsobí na všetky možné nezrovnalosti v tele. Harmonizáciu čakier využijete, keď cítite, že je toho na vás veľa alebo cítite celkovú nepohodu a neviete si s tým rady.

Harmonizácia čakier

Čakry sú energetické centrá v tele človeka, cez ktoré sa prijíma a vyžaruje energia. Každá čakra má na starosti niečo iné a iný význam. Je ich dokopy sedem a každá z nich ovplyvňuje iné vnútorné orgány a psychické procesy. Každá čakra sa dokáže spojiť s našim fyzickým vnímaním, ale aj s našou dušou. Pokiaľ máte určitý orgán v nepohode, je v nepohode aj konkrétna čakra.

Reiki masáž

V reiki sa veľmi využívajú aj reiki masáže, ktoré tiež pôsobia blahodarne na celý organizmus človeka. Masáž je celkovo pre človeka príjemná a prospešná. Dokáže uvoľniť všetky stuhnuté svaly a pomôcť. Reiki masáž, však prináša úplne iný zážitok.

Majte však na pamäti, že reiki učenie je jedna vec, ale osoba, ktorá vás bude masírovať, by mala mať aj masérske osvedčenie. Reiki učenie je veľmi žiaducim doplnkom vzdelania fyzioterapeutov, masérov, liečiteľov, sestier v nemocnici a iných povolaní, ktoré sa starajú o ľudí a pacientov, ktorí potrebujú pomôcť.

Pozri aj: Izbové rastliny, ktoré odvádzajú negatívnu energiu

Ako sa naučiť reiki

Venovať sa reiki  na solídnej úrovni je celoživotný cieľ. Učiť sa techniky, základné terapeutické postupy a pravidlá, zaberie dosť času. Existuje veľmi veľa publikácií, kníh, videí a podobne, ktoré núkajú zaručenú skúsenosť s reiki.

Samozrejme, po teoretickej úrovni vám určite majú čo ponúknuť. Praktizovanie reiki, je však o niečom inom. S reiki sa buď narodíte, získate ho pri nejakej traume, ako napríklad pacienti, ktorí sa preberú z kómy alebo vás do reiki musí zasvätiť učiteľ reiki. 

Či sa preň rozhodnete iba zo zvedavosti alebo chcete reiki praktizovať, dobre si zvážte za akým učiteľom pôjdete a predtým si overte, že učiteľom naozaj je. Naučiť sa základné reiki nie je komplikovaný proces, nakoľko energia je všade okolo nás a reiki vás naučí, ako ju používať. Keď sa chcete ale dostať na učiteľský stupeň, musíte sa reiki naozaj plnohodnotne venovať.

Reiki kurz

Podľa toho, ako to budete cítite a ako ďaleko budete chcieť zájsť, v reiki môžete získať štyri stupne. Každý stupeň vás naučí niečo výnimočné a posúva vás vždy o úroveň vyššie a to doslova. Posledný 4. stupeň je učiteľský. Pokiaľ ho absolvujete, môžete učenie reiki dávať ďalším ľuďom a mať svoju vlastnú generáciu žiakov. Vzťah žiaka a učiteľa vo väčšine prípadov nekončí na kurze. Je to priateľstvo na celý život. 

Či už sa rozhodnete, že sa chcete reiki venovať naplno alebo je to len niečo, čo chcete mať sami pre seba, na pravom reiki kurze môžete iba získať. Získate minimálne nové obzory, schopnosť pomôcť sebe a svojim blízkym pri problémoch a bolestiach a vyskúšate niečo úplne nové. Keď budete pokračovať, ako reiki majter budete mať k energii neobmedzený prístup a potom ako učiteľ reiki zase môžete šíriť pomoc ďalej prostredníctvom svojich žiakov.

Reiki skúsenosť

Reiki skúsenosť je pre každého iná. Najčastejšie ľudia hovoria, že po prikladaní rúk cítili príjemné teplo. A to aj cez oblečenie alebo deku (na klasické liečenie formou reiki sa nemusíte vyzliekať). Každý človek je inak senzitívny. Niektorí ľudia pri liečení reiki necítia nič. To ale neznamená, že to nefunguje. Energia tam stále je. Niektorí zase energiu pocítia až príliš a môžu sa dokonca až zľaknúť

Pri reiki sedení, či už máte konkrétny problém alebo si chcete vyskúšať iba harmonizáciu čakier, vám nič nepríjemné nehrozí. Liečenie sa vykonáva po ležiačky, v sede alebo v postoji, podľa o toho, o ktorú časť tela ide. Najčastejšie sa však leží. Je to najmä preto, aby ste boli maximálne uvoľnení a v maximálnej pohode a aby váš reiki majster mal k vám čo najlepší prístup.

Keď na sedení nepocítite nič, uvoľnenie a celková relaxácia a dobrý pocit postupne prídu. Reiki vám nemôže nijako ublížiť, môže vám iba pomôcť. Dokonca aj na problémy vo vašom tele, o ktorých ste ani nevedeli.

Reiki majtri na Slovensku

Reiki majstri a učitelia sú veľmi pokorní, príjemní a charizmatickí ľudia. Skoro každou bunkou tela vyžarujú príjemnú a pozitívnu energiu. Na Slovensku je ich už celkom dosť, je len na vás, koho si vyberiete. Či už za svojho učiteľa alebo terapeuta. Jedným z prvých priekopníkov reiki na Slovensku, ktorý sa mu začal intenzívne venovať, bol Dr. Ladislav Hodek. Bol aj spoluzakladateľom Asociácie Reiki na Slovensku.

Ako nájsť alebo ako sa dostať k majstrovi reiki, necháme na vás. Na internete nájdete kopu odkazov a možností. Pravé reiki reklamu nepotrebuje. Ľudia, ktorí túto prax vykonávajú a robia to dobre, svoje miesto v spoločnosti majú. Skúste sa opýtať svojich známych, či o niekom vo vašom okolí nevedia.

Budete možno prekvapení, koľko z nich na terapii reiki už bolo. Reiki a jeho účinky hovoria sami za seba a aj klientela prichádza reiki majstrom najčastejšie na základe odporúčania od spokojných klientov. Najpodstatnejšie je, že reiki nie je biznis. Reiki je a vždy bude k dispozícii pre všetkých. Má pomáhať a liečiť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní