Dovolenka autom – na čo všetko by si mala myslieť vopred?

Dovolenka autom  – na čo všetko by si mala myslieť vopred?

Aj napriek prebiehajúcej pandemickej situácii vo svete nás to v lete prirodzene ťahá k moru. Jeho opojný šum, morský vánok a horúce slnko sú ideálnou kombináciou pre strávenie dokonalej dovolenky. Nie každý z nás však preferuje dovolenku letecky a mnoho Slovákov každoročne cestuje na dovolenku práve autom. To okrem štandardného balenia obnáša aj ďalšiu prípravu na cestu, ktorú by sme rozhodne nemali podceniť. Navyše, ak plánujete dovolenku s deťmi, mali by ste byť pripravený na všetky možnosti. 

Na čo všetko by ste mali okrem batožiny myslieť, ak sa rozhodnete absolvovať dovolenku autom?

Odporúčame: Daj výpoveď a kupuj letenku! 5 lacných krajín, kde je možné žiť bez práce

cestovné doklady

Zdroj: Shutterstock®

Naplánovanie trasy a diaľničné poplatky

Nie je na škodu si cieľ cesty a trasu vopred naplánovať. Aj v dobe moderných navigácií môže technika zlyhať a vy budete v cudzej krajine odkázaný na mapu. Rovnako je vhodné overiť si priechodnosť hraníc a mýtne poplatky. Pred vstupom na diaľnice myslite aj na diaľničné známky. Pokuta za ich nevybavenie sa v niektorých krajinách skutočne nevypláca a dovolenka sa vám poriadne predraží.

Základom každej dovolenky sú doklady

Každá návšteva zahraničia si vyžaduje predovšetkým platné cestovné doklady. Pre krajiny takzvaného Shengenského priestoru (v dnešnej dobe 26 členských štátov) stačí predložiť iba občiansky preukaz, v prípade ostatných krajín bude potrebný platný pas. Pozor, pre vstup do niektorých krajín je potrebné, aby váš pas platil ešte niekoľko mesiacov po odchode z krajiny. Pred každou cestou si platnosť dokladov vždy dôkladne overte. Ak cestujete na dovolenku autom, je nutný aj vodičský preukaz.

Inšpiruj sa: Multigeneračné cestovanie: Zober na dovolenku aj svojho deda a babku!

cestovanie autom

Zdroj: Shutterstock®

Myslite na cestovné poistenie

Ak cestujete do inej krajiny, iba zdravotný preukaz poistenca vám stačiť nebude. Myslite preto vopred na cestovné poistenie. Viete si ho vybaviť nielen na pobočke, ale aj online. Cestovné poistenie vám zabezpečí nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť počas doby, kedy to budete potrebovať (takpovediac zdravotné poistenie v cudzine). Vzniknuté náklady vám poisťovňa hradí spätne, preto si nezabudnite odkladať z dovolenky všetky doklady a potvrdenia, ktoré v rámci ošetrenia dostanete. V dobe koronavírusu je cestovanie o trochu riskantnejšie než predtým a situácia v krajine sa pre koronavírus môže zmeniť zo dňa na deň. Viacero poisťovní preto začalo klientom ponúkať aj takzvané COVID poistenie. To zahŕňa liečebné náklady spojené s koronavírusom, preplatenie nákladov na otestovanie a iné.

Odporúčame: Najfascinujúcejšie európske miesta: Týchto 9 by si mala navštíviť!

dovolenka

Zdroj: Shutterstock®

Poistite aj vaše auto a majetok v ňom

Poistené by malo byť pred cestou aj vaše auto. Základom je takzvané PZP, alebo aj Povinné zmluvné poistenie. Ide o typ poistenia zodpovednosti za škodu na cestách. Viete o tom, že ak cestujete s autom v rámci krajín Európskej únie, vaše auto je automaticky poistené? V prípade, že vás zastaví kontrola, stačí predložiť zelenú kartu, ktorú dostanete po uzatvorení zmluvy s poisťovňou. Okrem PZP je vhodné myslieť aj rôzne doplnkové služby poisťovní sú havarijné poistenie, čia asistenčné služby pre vozidlo a iné. Priplatíte si za ne, ale v prípade potreby ich skutočne oceníte. Okrem auta si viete poistiť aj cennejšie osobné veci, ktoré nesiete so sebou, napríklad fotoaparát, notebook či iné cennosti.

Pozri aj: Tematická dovolenka: Necháš sa zlákať a užiješ si, čo máš najradšej?

servisá prehliadka auta

Zdroj: Shutterstock®

Auto dajte pred cestou radšej prehliadnuť

Porucha vozidla na dovolenke býva v zahraničí obzvlášť nepríjemná. Nachádzate sa v cudzej krajine, v ktorej vám nemusia rozumieť, a vaše auto stojí na krajnici nepojazdné. V hlave vám víri tisíc myšlienok a vynára sa tá najväčšia – koľko bude stáť asi oprava? Pred výjazdom na dovolenku je vhodné vyhnúť sa vopred všetkým problémom, ktoré sa dajú odstrániť a opraviť. Servis vozidla a jeho prehliadka tiež niečo stojí, vyjde vás to však určite lacnejšie ako oprava auta v zahraničí. Myslite aj na povinné vybavenie vozidla, autolekárničku. Nikdy neviete, kedy ju budete potrebovať vy alebo niekto iný.

Zaujme ťa: 7 fascinujúcich miest, ktoré by tento rok nemal vynechať žiadny cestovateľ


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 28.06.21 07:11

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 29.06.21 09:57

karma
113.00

Ďakujeme :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.06.21 09:14

KK
karma
105.00

nechystáme sa do zahraničia, zostávame doma, Slovensko je nádherné

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 29.06.21 21:12

ZS
karma
100.00

Vďaka za rady

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 29.06.21 23:37

karma
109.00

Plánujeme dovolenku autom,ale len na Slovensku.My s manželom preferujeme naše krásne hory :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 18.07.21 15:25

karma
108.00

Čaká nás dovolenka autom už o pár dní. Väčšinou chodime autom. Teraz prvý krát aj s malým dieťaťom. Stresujem už teraz aby som niečo dôležité nezabudla.

  • 0
Odpovedať

Dana Hanusková 06.08.21 15:22

DH
karma
-1.00

Slovensko je naozaj nádherné ale nemá more a tak som si ho tento rok dopriala - plavba loďou po Jadranskom mori, zájazd bol letecký ale vďaka za cenné rady.

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 21.08.21 16:54

ĽG
karma
-1.00

Skoro každý rok chodíme na aute do Chorvátska,takže vieme všetko

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.21 18:20

KS
karma
133.00

Ísť na dovolenku k moru autom sme ešte neskúšali, ale určite sa raz na to dáme :-)

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 11.10.21 23:55

PM
karma
107.00

Ja radšej vlakom :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní