Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed

Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed

Je víkend, máte v pláne pomaly začať variť sobotňajší obed a nenapadá vám ani jedno poriadne jedlo? Možno vás inšpirujeme dnešným zdravým zeleninovým obedom, ktorý je ľahký a chutí aj v lete.

Hlavnú úlohu bude hrať  zeleninové dvojkombo – špargľa a brokolica. Špargľa je síce na Slovensku známa, no nie príliš populárna, čo je škoda. Navyše, špargľa je mimoriadne zdravá, a preto z nej treba vyťažiť maximum. V kombinácii s lahodnými „štuchanými“ zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou vyčarujete obed, na ktorý sa vám budú neustále zbiehať slinky.

Odporúčame: Chrumkavé zemiaky so slaninou a šampiňónmi: Nepovieš im nie!

zapečená zelenina

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Na prípravu zapekanej špargle s brokolicou budete potrebovať

  • Zväzok čerstvej zelenej špargle
  • 1 veľkú hlávku brokolice
  • 4 – 5 šampiňónov
  • ½ kolieska syru typu Encián alebo Camembert
  • Syr Eidam na nastrúhanie
  • 5 – 6 väčších zemiakov
  • 1 cibuľu

Vyskúšaj aj: Chutný mäsový obed – vyskúšala si už tieto zapekané zemiaky?

zapečená špargľa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Špargľu je pred zapekaním vhodné trochu predvariť, rovnako ako aj brokolicu (stačí tak 15 minút). Zo špargle predtým odstránime drevnatú časť stonky tak, že ju prelomíme. Zlomí sa v tej časti, v ktorej sa jej drevnatá a suchá časť končí. Vodu z predvarenej špargle nevylievajte, môžete si ju dať zamraziť a pridať neskôr do slepačieho vývaru, má v sebe množstvo vitamínov. Medzitým si dáme uvariť v osolenej vode aj na kocky nakrájané a očistené zemiaky a pripravíme si základ na ,,štuchané“ zemiaky. Na oleji popražíme nakrájanú cibuľku, pridáme sladkú mletú červenú papriku a soľ. Po uvarení zemiakov vodu zlejeme a cibuľkový základ so zemiakmi poriadne premiešame.

Inšpiruj sa: Zapekané plnené šampiňóny – chutná klasika, ktorá nikdy neomrzí

zapečená špargľa s brokolicou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Keď je brokolica a špargľa predvarená, poukladáme do zapekacej misky brokolicu a preložíme ju stonkami špargle. Pridáme nakrájané šampiňóny, na plátky nakrájaný syr Encián a nastrúhaný Eidam. Brokolicu a špargľu predtým ešte osolíme a okoreníme podľa chuti. Zapekáme zhruba 25 – 30 minút, kým syr nechytí zlatistú farbu. Zapekanú brokolicu so špargľou podávame so ,,štuchanými“ zemiakmi a domácou tatárskou omáčkou. Na recept na omáčku sa môžete tešiť už čoskoro. 

Ak varíte pre celú rodinku a vaše deti príliš špargľu nemusia, no s brokolicou sa kamarátia, vyskúšajte im pripraviť naše ďalšie chutné recepty – zapekané kuracie mäso s brokolicou a batatmi alebo chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky

Pozri ajZdravá polievka pre deti: Hráškovo-zemiaková klasika, ktorá chutí

- Zapekaná špargľa s brokolicou
1 z 8
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk
Zapekaná špargľa s brokolicou: Zdravý a chutný obed - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní