Ako špargľa ovplyvňuje zdravie? Po tomto jej určite prídeš na chuť!

Ako špargľa ovplyvňuje zdravie? Po tomto jej určite prídeš na chuť!

Špargľa podporuje detoxikáciu aj odkyslenie organizmu. Taktiež je plná vitamínov, minerálov aj ďalších telu prospešných látok. Táto zaujímavo vyzerajúca zelenina je okrem toho nízkokalorická a pri správnej príprave aj veľmi chutná. Aj napriek tomu sa na našich tanieroch vyskytuje skôr zriedka. Sezóna čerstvej špargle je v plnom prúde a my vám o nej dnes povieme všetky dôležité informácie. Zistite, ako sa špargľa správne nakupuje, čistí, varí i konzumuje!

Ako sa špargľa pestuje?

Špargľa je mladý výhonok rastliny, nazvanej asparágus lekársky. Táto trváca bylina dorastá do výšky 30 až 150 centimetrov. Jej domovom je oblasť Stredozemného mora, ale aj strednej Ázie. V súčasnosti voľne rastie na väčšine územia Európy. Vyskytuje sa od nížin až po subalpínske oblasti. Nájsť ju môžete na lúkach, krovinatých úbočiach i v hájoch. Na mnohých miestach sa tiež pestuje, a to pre jej mladé výhonky, ktoré sa používajú ako zelenina.

K zberu výhonkov, čiže šparglí, dochádza od apríla do mája. Zvyčajne sú bielej až zelenkastej farby, niekedy dokonca fialovej. Nejde však o rôzne odrody rastliny. Farba zeleniny je ovplyvnená iba pestovateľskými podmienkami. Napríklad biela špargľa je pestovaná pod fóliami v zasypaných hrádzach a je tak chránená pred slnkom. Tá zelená rastie zase pod slnečnými lúčmi a za jej farbu je zodpovedný vytvorený chlorofyl. Fialová špargľa sa pestuje ako biela a sfarbuje sa po následnom vystavení svetlu.

Odporúčame: Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?

účinky špargle

Zdroj: Shutterstock®

Vhodná pri detoxe aj na doplnenie vitamínov

V 100 gramoch špargle nájdete len okolo 20 kalórií. Aj napriek tomu je táto zelenina plná cenných látok. Obsahuje bielkoviny, sacharidy i vlákninu. Taktiež je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov, najmä železa, horčíka, fosforu, zinku, selénu či draslíka. Telu doplní vitamíny A, C, E i K. Obsahuje kyselinu listovú, betakarotén, flavonoidy aj luteín. Špargľa zlepšuje imunitný systém a má antiseptické a detoxikačné účinky.

Napomáha telu zbavovať sa škodlivín. Taktiež pôsobí močopudne. Z tela odstráni nadbytočnú vodu a podporí prečistenie obličiek a močových ciest. Ďalej vplýva aj na metabolizmus bielkovín a tráviaci systém. Zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Pozitívne ovplyvňuje pH vnútorného prostredia, dokáže totiž podporiť odkyslenie organizmu. Rovnako v tele napomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Špargľa sa tiež oddávna považuje za prírodné afrodiziakum.

nákup špargle

Zdroj: Shutterstock®

Pri nákupe dávajte pozor na čerstvosť!

Pri nákupe špargle by ste sa mali držať pár základných pravidiel. Zapamätajte si, že čím je tenšia, tým je zvyčajne aj jemnejšia a sladšia. Jej čerstvosť si môžete veľmi ľahko overiť. Spodný koniec výhonku stlačte medzi prstami. Z miesta rezu by mala tiecť šťava. Vyhýbajte sa kúskom so suchým a drevitým koncom, ktorý má zmenenú farbu. Špargľa by mala byť tiež tuhá a zároveň mierne pružná. Jej hlavičky sú pevne zatvorené a celý výhonok vonia mierne sladkasto. Čerstvú špargľu môžete v chladničke skladovať zopár dní, maximálne týždeň.

Na čistenie špargle už dnes existujú špeciálne škrabky, no pokojne môžete použiť aj tú na zemiaky. Postupujte zhora nadol po celej dĺžke, vynechajte však hlavičku. Ak je výhonok drevnatejší, očistite ho dôkladne, pretože bude chutiť horko. Taktiež je vhodné z jeho spodného konca odkrojiť asi centimetrový kus. Mladučkú a skutočne čerstvú špargľu čistiť vôbec nemusíte. Je totiž sladká a konzumovať sa dá aj surová.  

špargľa so slaninou

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšajte tieto tipy na prípravu!

Očistená špargľa je pripravená na použitie. V súčasnej dobe je možné zakúpiť si úzky a vysoký hrniec, určený priamo na varenie tejto zeleniny. Poslúži vám však i hrniec podobných rozmerov. Špargle je vhodné variť zviazané. Postavte ich v hrnci tak, aby hrubšie konce boli ponorené vo vode a jemnejšie hlavičky vytŕčali nad hladinou. To zabezpečí rovnomerné uvarenie výhonkov. Do vody pridajte trochu soli, cukru aj citrónovej šťavy a kúsok masla.

Ak je zelenina čerstvá, nikdy ju nevarte dlhšie, ako 7 až 10 minút. Podľa tvrdosti ju však môžete variť aj okolo 15 až 20 minút. Špargľu tiež môžete grilovať alebo piecť. Vyskúšajte ju zapiecť so syrom a slaninkou! Mnohí z nej pripravujú zase chutnú krémovú polievku. Rovnako ju môžete dusenú použiť ako prílohu k mäsu alebo pridať do cestovín či šalátov.

Pozri aj: Trápi ťa pomalý metabolizmus? Toto je 7 najčastejších vinníkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Sivová 02.05.18 11:40

MS
karma
100.00

Milujem špargľovú omáčku aj polievku.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 02.05.18 22:22

karma
109.00

Práve dnes som si kúpila špargľu.Vždy sa snažím čo najviac využiť sezónu,kedy sa špargľa objaví.Už som varila krémovú polievku z bielej špargle a teraz mám zelenú a tú budem zapekať.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 03.05.18 23:32

karma
109.00

to je zvláštne,čo je na mojom komentáre zlé ? prečo mám zas palec dole ???

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 03.05.18 07:46

MB
karma
98.00

Teraz ma sezonu. ... Sparglova polievka je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní