7 tipov, ako sa bezpečne opaľovať – ako na nielen krásne, ale aj zdravé opálenie?

7 tipov, ako sa bezpečne opaľovať – ako na nielen krásne, ale aj zdravé opálenie?

Leto so sebou prináša aj množstvo outdoorových aktivít. Počas slnečných teplých dní predsa nikto nechce tráviť čas medzi štyrmi stenami, teda minimálne nie v rámci osobného voľna. K letu neodmysliteľne patrí napríklad turistika, tiež grilovačky a, samozrejme, aj pobyt pri vode, či už bazénoch alebo prírodných vodných plochách. 

Patríte k tým, ktorí sú neustále vo vode, alebo naopak radšej pri vode len polihujete? Nech je to tak či tak, vždy treba myslieť na to, že svoju pokožku musíme chrániť pred slnečnými lúčmi, a to vlastne nielen pri kúpaní, ale kedykoľvek, keď trávime čas vonku. Dokonca dnes odborníci odporúčajú myslieť na slnečnú ochranu nielen v najhorúcejšom lete, ale prakticky do istej miery celoročne.

Ešte viac by ste na ochranu pred slnkom mali rozhodne myslieť v prípade, ak svoju kožu cielene vystavujete slnečným lúčom, pretože chcete dosiahnuť krásne opálenie. Bronzová pokožka je určite veľmi príťažlivá, no nemali by sme zabúdať na to, čo s ňou dokáže slnko urobiť. Pozrite sa spolu s nami na zásady bezpečného opaľovania

Myslite na možné následky opaľovania!

Prečo je vlastne potrebné chrániť našu kožu pred slnečnými lúčmi? Je pravdou, že vďaka slnku sa napríklad v našej pokožke tvorí vitamín D, čo je pre telo veľmi dôležitá látka. A, samozrejme, dokáže nám zabezpečiť i krásne opálenie.

Opálenie je vlastne výsledok činnosti pigmentových kožných buniek zvaných melanocyty, ktoré pri pôsobení UV žiarenia začnú produkovať pigment zvaný melanín. Ten na jednu stranu sfarbuje pokožku dohneda, no hlavne chráni kožu pred poškodením vplyvom UV žiarenia. 

Avšak, slnko a slnečné lúče sa dokážu razom premeniť na nepriateľa. Rizikové je najmä nadmerné pôsobenie ultrafialového žiarenia (UV). Na našu kožu majú najvýznamnejší vplyv UVA a UVB lúče. 

  • UVA žiarenie – tvorí 95 % UV lúčov, preniká do hlbších vrstiev kože, zabezpečuje okamžité opálenie, no zároveň spôsobuje fotostarnutie pleti (tvorba vrások), alergické reakcie, pigmentové škvrny a rovnako zvyšuje riziko niektorých kožných nádorov.
  • UVB žiarenie – preniká do hornej vrstvy kože, môže viesť k spáleniu pokožky a z dlhodobého hľadiska spôsobuje väčšinu typov rakoviny kože.

UV lúče majú pri nadmernom a dlhodobom pôsobení schopnosť poškodzovať DNA buniek. Predstavujú hlavný rizikový faktor kožných nádorov, pričom k tým najagresívnejším radíme kožný melanóm. Zásady bezpečného vystavovania pokožky slnku a opaľovania sa by sme preto nikdy nemali brať na ľahkú váhu. 

Ako sa zdravo, bezpečne a pekne opáliť?

1. Vyberte si najvhodnejší čas na opaľovanie

Ak máme v pláne, ako sa hovorí, nachytať trošku bronzu, mali by sme k tomu pristupovať zodpovedne. Vylihovanie na prudkom obedňajšom slnku nám možno rýchlo dopomôže k bronzovej pleti, no je naozaj to najhoršie, čo môžeme svojej pokožke a zdraviu urobiť. 

Počas horúcich dní sa odporúča v čase od 11. do 15. hodiny čo najviac vyhýbať priamym slnečných lúčom. Ak počas tejto doby trávime na slnku čas, malo by to byť len v krátkych intervaloch. O to viac by sme sa tejto zásady mali držať v prípade, ak ešte nemáme žiadne opálenie a pokožku sme tento rok slnku vo väčšej miere nevystavovali. 

Za najbezpečnejšie sa považuje najmä opaľovanie pred 11. hodinou a následne až neskôr popoludní, ideálne po tretej alebo štvrtej hodine poobede. 

2. Zvoľte si prípravok s dostatočne vysokou ochranou

Samozrejme, k tým najhlavnejším pravidlám nielen zdravého opaľovania, ale aj celkovo bezpečného pobytu na slnku, patrí používanie vhodných opaľovacích prípravkov s ochranným faktorom známym pod skratkou SPF – sun protection factor (prípadne v slovenčine nájdeme aj označenie OF, teda ochranný faktor).

Opaľovacie prípravky majú dnes rôzne formy, v obchodoch nájdeme nielen krémy, ale aj fluidy, oleje, spreje, peny či maslá. Najdôležitejšie však je, aby mal prípravok dostatočne vysoký ochranný faktor. Prípravky s SPF menším ako 15 poskytujú nízku ochranu, prípravky s SPF 15 až SPF 30 predstavujú stredný stupeň ochrany a prípravky s SPF 30 až SPF 50 zabezpečujú vysokú ochranu pokožky pred slnkom. 

A čo toto číslo vlastne znamená? Číslo pri skratke SPF udáva, koľkonásobne dokáže prípravok predĺžiť čas na slnku bez začervenania až spálenia pokožky, v porovnaní s tým, za aký čas by došlo k spáleniu bez použitia prípravku. To znamená, že ak použijeme napríklad SPF 15, naša pokožka dokáže bez nežiaducich účinkov zotrvať na slnku 15-krát dlhšie. Teda ak použijeme SPF 30, bude to až 30-krát dlhšie. 

Odborníci odporúčajú vždy používať radšej prípravky s vyšším SPF, ideálne aspoň SPF 20 a SPF 30. Pri veľmi svetlých fototypoch, čiže u osôb s bledučkou kožou, svetlými vlasmi a modrými očami, by to vždy mali byť prípravky s SPF 30 a SPF 50.

3. Používajte opaľovací prípravok v dostatočnom množstve a opakovane

Dôležité je však nielen zvoliť vhodný opaľovací prípravok, ale ho aj správne používať. Často sa môžeme stretnúť s chybami, ako nanášanie prípravku v malom množstve alebo jednorazová aplikácia. Opaľovacím prípravkom by sme nikdy nemali šetriť. Odporúča sa na pokožku najskôr natrieť hrubú vrstvu a tú dôkladne a rovnomerne rozotrieť do všetkých strán. 

Veľké množstvo ľudí aplikuje len štvrtinu až polovicu odporúčaného množstva opaľovacieho prípravku. Pre lepšiu predstavu – vhodné je nanášať približne jednu čajovú lyžičku prípravku na každú z týchto častí – hlava a krk, pravá ruka, ľavá ruka, pravá noha, ľavá noha, hrudník a brucho, chrbát. Nezabúdajte prípravkom ošetriť aj často vynechávané miesta, ako pery, očné viečka, ušnice či priehlavky na chodidlách. 

Prípravok by sme vždy mali nanášať približne 15 až 20 minút pred vystavením pokožky slnku. A ak trávime celý deň vonku, napríklad pri bazéne, mori alebo v záhrade, nikdy by prvotná aplikácia prípravku nemala byť zároveň posledná. Ochranu sa odporúča obnovovať približne každé dve hodiny. Netreba zabúdať na to, že opaľovací krém zmýva voda a aj pot. 

Odporúčame: ​Ako vplýva vitamín C na pleť: Potrebuje ho vôbec? Stačí sa ním natierať?

Inca Collagen

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

4. Doplňte telu živiny, vrátane vitamínov a kolagénu

Doprajte telu, a tým pádom aj pokožke, všetky dôležité látky, či už pestrou stravou, alebo v prípade potreby aj doplnkami stravy. Správne vyživená pokožka je zdravšia a odolnejšia voči negatívnym vonkajším činiteľom, vrátane škodlivého UV žiarenia. Čo všetko naša pokožka v tele potrebuje? Rozhodne by jej nemal chýbať napríklad vitamín C, taktiež vitamín E, čo sú zároveň látky s antioxidačnými účinkami. 

Antioxidanty chránia bunky pred poškodením a predčasným starnutím. Silným antioxidantom je aj takzvaný resveratrol, ktorý priamo chráni kožu pred poškodením vplyvom slnečného žiarenia, dokonca napomáha opravovať škody, ktoré slnko už spôsobilo. Zabúdať nemôžeme ani na betakarotén (provitamín A), ktorý má rovnako antioxidačné vlastnosti a taktiež podporuje zdravie kože. 

Spomenúť môžeme i kolagén. Kolagén je telu vlastná bielkovina, ktorá je nielen súčasťou pokožky, ale aj nechtov, kĺbov a iných tkanív. Množstvo kolagénu v našom tele prirodzene klesá už zvyšujúcim sa vekom, no negatívny vplyv má v tomto smere aj slnko. UV lúče ničia fibroplasty produkujúce kolagén. Výsledkom môže byť dehydrovaná pleť a jej predčasné starnutie, čiže skorší rozvoj vrások.

Dostatočný prísun kolagénu do pokožky podporuje jej hydratáciu a pružnosť, pomáha predchádzať vysušeniu a spomaľuje proces starnutia. Vďaka tomu, že podporuje zdravie pokožky, napomôže i predĺžiť krásne opálenie. Účinne môžeme kolagén doplniť svojmu telu aj pomocou Inca Collagenu, čo je kvalitný výživový doplnok s obsahom 100 % čistého morského bioaktívneho kolagénu, ktorý pozitívne ovplyvňuje bunkovú obnovu a regeneráciu aj výživu pleti.

TIP REDAKCIE: Vyskúšať teraz môžete Inca Collagen trojmesačnú kolagénovú kúru. Netreba zabúdať na to, že doplnky stravy je potrebné pre čo najlepší efekt užívať dlhodobejšie. Tromi balíčkami Inca Collagenu podporíte zdravie pokožky počas celého leta. Balík navyše obsahuje vitamín C podporujúci tvorbu vlastného kolagénu, uteráčik, ktorý sa vám pri opaľovaní určite zíde a do tretice i čaj, z ktorého si môžete pripraviť osviežujúci ľadový nápoj, vďaka ktorému podporíte svoj pitný režim. 

5. S dĺžkou opaľovania to nepreháňajte

Ak chcete krásne opálenie, no zároveň nechcete hazardovať so svojím zdravím, držať by ste sa mali toľkokrát overeného pravidla – pomaly ďalej zájdeš. Ku krásnej bronzovej pokožke by sme sa mali dopracovať postupne. Vo všeobecnosti sa odporúča opaľovať maximálne 2 až 3 hodiny.

Po tomto čase sa vo vašej koži aj tak už nevytvorí až toľko melanínu, aby pokožka výraznejšie stmavla, no zároveň hrozí jej poškodenie. Po tomto čase je vhodnejšie vyhľadať nejaký chládok alebo ochrániť pokožku ľahkým oblečení. Netreba zabúdať na to, že čím viac spálení pokožka počas nášho života zažije, tým väčšie je riziko vzniku kožných nádorov. 

6. Telu zabezpečte hydratáciu

Počas leta by sme okrem iného mali mať neustále na pamäti aj hydratáciu. Hydratácia je pritom nesmierne dôležitá aj pre našu kožu, či už tá vonkajšia, alebo aj vnútorná. Dôkladne hydratovaná koža omnoho lepšie reaguje na slnečné lúče. Slnko dokáže dehydrovať prakticky celý náš organizmus, vody zbavuje aj našu kožu. 

Preto celkovo počas leta nezabúdajte na dostatočný pitný režim. Najlepšou voľbou je čistá voda alebo minerálne vody či chladené nesladené čaje. Pokožku hydratujte aj zvonka, a to kvalitným hydratačným krémom. Nezabúdajte ju ošetriť vždy po opaľovaní. Koži pomôžu prípravky so zvlhčujúcim pantenolom, tiež sú skvelé napríklad ceramidy, ktoré obnovujú prirodzenú ochrannú kožnú bariéru.

7. Nezabúdajte na telový peeling

Tento tip je zameraný najmä na to, ako podporiť krásne opálenie. Pred plánovaným opaľovaním sa odporúča pokožku tela pripraviť aj tak, že jej doprajeme peeling. Ten kožu zbaví odumretých buniek, vďaka čomu bude pokožka nielen hladšia na dotyk, ale ľahšie dosiahneme rovnomerné a dlhotrvácne opálenie. 

Dávajte si však pozor na veľmi dráždivé peelingy, zvoľte skôr jemnejšie prípravky, napríklad aj s rôznymi vyživujúcimi zložkami. Peeling si však naplánujte v dostatočnom časovom predstihu. Nie je úplne vhodné ihneď po exfoliácii kožu vystavovať ostrým slnečným lúčom. Pokožke doprajte pár dní oddychu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní