Ako vplýva vitamín C na pleť: Potrebuje ho vôbec? Stačí sa ním natierať?

Ako vplýva vitamín C na pleť: Potrebuje ho vôbec? Stačí sa ním natierať?

Z odborného hľadiska by sme mohli povedať, že vitamín C je nesmierne dôležitý pre náš organizmus. Je to v podstate základná zložka, ktorá v našom organizme plní množstvo funkcií. V prvom rade môžeme hovoriť o podpore imunitného systému. V dnešnej COVID-19 dobe sa práve tento vitamín skloňuje z každej strany. Podľa odborníkov je vitamín C zodpovedný nielen za posilnenie imunity, ale tiež pomáha chrániť organizmus pred srdcovocievnymi ochoreniami, tiež podporuje zdravie pokožky i oči a pod.

Zo zdravotného hľadiska mu nemožno uprieť jeho účinky. No čo jeho kozmetické benefity – aký je vplyv vitamínu C na pleť? Aj naša pleť a pokožka celého tela potrebuje vitamín C! A zatiaľ, čo niektorí vsádzajú len na pleťové krémy a séra s obsahom vitamínu C a spoliehajú sa len na jeho vonkajšie účinky, my sme zisťovali, prečo je vnútorné užívanie tohto vitamínu pre našu pokožku prospešnejšie a prečo siahnuť práve po výživových doplnkoch.

Odporúčame: Majiteľka Inca Collagenu Romana Ljubasová: Kolagén spája bunky v tele, ale aj ľudí!

účinky vitamínu C

Zdroj: Shutterstock®

Čo je vitamín C, aké sú jeho účinky a koľko ho potrebujeme?

Vitamín C je mnohými označovaný ako jedna z najlepších zložiek proti starnutiu pleti, ktorá sa nachádza na našom trhu. Je to údajne kľúč k udržaniu hladkej, žiarivej a zjednotenej pleti, ktorá si udržiava iskru mladosti. Je to vo vode rozpustný antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály. Nachádza sa v našom tele a rovnako aj v pokožke, a to hneď v jej dvoch vrstvách.

Vďaka antioxidačným účinkom pomáha udržiavať voľné radikály „na uzde“ a tým pomáha podporovať prirodzený proces regenerácie pokožky. Tento proces je nesmierne dôležitý na opravu poškodených buniek, ktoré sú každý deň vystavované UV žiareniu a ďalším negatívnym faktorom z vonkajšieho prostredia.

Účinky vitamínu C sa, prekvapivo, neobmedzujú len na jeho antioxidačné účinky. Tento vitamín má množstvo ďalších liečivých vlastností. Okrem iného vitamín C podporuje tvorbu kolagénu a elastínu – teda dvoch zložiek, ktoré udržujú našu pokožku pružnú, a tým predchádzajú predčasnej tvorbe jemných línií či dokonca pomáhajú zabrániť prehlbovaniu vrások.

V ďalšom rade kyselina askorbová (vitamín C) obsahuje vlastnosť, vďaka ktorej inhibuje produkciu melanínu v pokožke. Čo to znamená? Tak v prvom rade to, že vďaka týmto vlastnostiam kyselina askorbová pomáha zosvetľovať tmavé škvrny na pokožke a zabraňuje tvorbe pigmentových škvŕn. Vitamín C tak pôsobí ako skvelý zosvetľovač pomáhajúci „vybieliť“ tmavé škvrny bez toho, aby zmenil normálnu pigmentáciu pokožky.

Okrem jeho účinkov je dôležité vedieť, aká je odporúčaná denná dávka vitamínu C. Mnohí častokrát siahajú po vysokých dávkach, aby svojmu telu dopriali čo najväčšie množstvo vitamínu. Ako však uvádza internistka Etela Janeková: „Vitamín C je prirodzeným zdrojom, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Telo vstrebe maximálne od 200 do 500 miligramov denne, preto nemá zmysel brať vyššie dávky.“ Ak svoju telu dodáte vyššie dávky kyseliny askorbovej, tak ju nevstrebe, ale naopak, vylúči ju prostredníctvom moču.

vitamín C v kozmetike

Zdroj: Shutterstock®

Sú pleťové séra či krémy s obsahom vitamínu C pre našu pleť postačujúce?

Vitamín C môžete svojej pleti doplniť a jej krásu podporiť aj rôznymi pleťovými produktami. Zväčša prostredníctvom pleťových krémov, sér, olejov a ďalších produktov s rôznou konzistenciou. Síce majú niečo do seba, no treba si uvedomiť, že vitamín C v nich obsiahnutý nedokáže preniknúť do hlbších vrstiev pokožky. Zväčša ostáva na jej povrchu, čím pleť rozžaruje, no výsledný efekt je len krátkodobý.

Najideálnejšie je siahnuť po vitamínových doplnkoch s obsahom kyseliny askorbovej, pretože tá dokáže pôsobiť zvnútra a jej účinky sú v takom prípade dlhodobejšie a viac viditeľnejšie.

Inca Collagen

Zdroj: Inca Collagen

Vitamín C a kolagén

Ako sme písali vyššie, vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je pre náš organizmus rovnako potrebný. Dokonca by sme mohli povedať, že kolagén v ľudskom tele účinkuje len vtedy, keď ho prijímame práve spoločne s kyselinou askorbovou. V prvom rade môžeme povedať, že kolagén podporuje zdravie kostí a chrupaviek, podporuje krásu vlasov, nechtov a, samozrejme, aj pokožky.

Síce ho naše telo potrebuje, no vďaka nášmu životnému štýlu a iným vonkajším faktorom, sa kolagén z nášho tela vytráca. Je to nepotešujúce, ale po 25. roku života je potrebné kolagén do tela dopĺňať. Najideálnejšie je siahnuť po hydrolyzovanom morskom kolagéne, ktorý má podobnú štruktúru ako ľudský. Telo ho tak dokáže lepšie vstrebať a využiť všetky jeho účinky na maximum.

Odporúčame Inca Collagen, ktorý ma skvelé recenzie a ktorý sme testovali aj u nás v redakcii. Modelka Karolína Chomisteková: „Inca Collagen užívam už dlhšiu dobu a vďaka nemu mi začali menej vypadávať vlasy, taktiež mám pocit, že sa mi zlepšila kvalita pokožky. Je súčasťou môjho každodenného ranného rituálu.“

Módna návrhárka Jana Pištejová: „Ja nedám dopustiť na INCA Collagen. Pretože je morský, 100 % čistý prírodný a bez prísad. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že pokiaľ ho užívate dlhodobo a v správnej forme, dokáže s vašim telom doslova zázraky. Nie nadarmo sa asi kolagén prezýva bielkovinou mladosti. Vyhladí vrásky, výrazne zlepšuje elasticitu kože, pozitívne vplýva na kĺby, vlasy… Mne po INCA kolagéne vlasy rastú doslova ako z vody, koža je krásna elastická.“

Je potvrdené, že vitamín C by sa mal užívať spolu s kolagénom pre podporu zdravia, ale aj krásy. Pri nákupe kolagénu Inca Collagen dostanete vitamín C ako darček. A navyše s kódom „KZK“ získate 5 € zľavu na každé balenie kolagénu.

Zaujme ťa: Ako podporiť zdravie domáceho miláčika? Zabezpeč mu dostatok kolagénu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Leona Bašistová 16.10.20 10:41

LB
karma
104.00

Vitamín C je super, tak ako všetky vitamíny pre náš organizmus. Osobne mám viac skúsenosť s vitamínom E, priamo na pleť. ktorý si dávam v klasických tobolkách. (kúpite ako výživový doplnok v každej lekárni). Krásne vyhladí a hydratuje pleť, upokojuje ju a hlavne sa vstrebáva do nej priamo v čistej koncentrácii.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.10.20 06:35

ĽŠ
karma
100.00

Vitamín C je podľa všetkého skutočne kľúč k udržaniu hladkej, žiarivej a zjednotenej pleti.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 17.10.20 08:43

MK
karma
100.00

Inca Collagen užívam a som spokojná

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 17.10.20 14:10

KK
karma
109.00

Vitamín C je určite pre naše telo potrebný.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 17.10.20 17:11

MC
karma
109.00

asi vyskúšam ,keď je taký užitočný ...

  • 0
Odpovedať

Ivana Fajdelová 18.10.20 16:58

IF
karma
-1.00

Zaujimavy članok :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Balakova 18.10.20 19:42

DB
karma
96.00

Milujem citrónovú vodu.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 20.10.20 19:51

AK
karma
100.00

vitamín C je hlavne na imunitu

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 22.10.20 09:58

karma
108.00

Vitamin C je skvely. Nielen uzivat ho ako prevenciu proti chorobam, ale aj v kozmetickych vyrobkoch. Akurat idem jeden taky krem testovat.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 23.10.20 14:16

AH
karma
-1.00

Vôbec som netušila, že vit.C, teda vnútorné užívanie je dobré aj na pleť. Ale v zime pravidelne dopĺňam dávky C-čka a naozaj je moja pleť na tom lepšie, takže niečo na tom bude.

  • 0
Odpovedať

beata kolkova 24.10.20 14:17

BK
karma
-1.00

Ano silu citronu mozrm potvrdit,nezabudam na neho hlavne v tomto obdobi.

  • 0
Odpovedať

Jana Havranová 26.10.20 15:49

JH
karma
-1.00

C-čko je perfektné pri aplikácii na pokožku na rozjasnenie pleti. Z vlastných skúseností odporúčam začať s nízkymi dávkami a teda nezačať hneď s vysokopercentným sérom. Môže spôsobiť podráždenie pleti. Taktiež zásadne neodporúčam skúšať rôzne DIY masky z citróna, mohli by ste si pleť priam ,,popáliť". Dôverujte radšej výrobkom, ktoré sú overené dermatológmi. Odporúčam prípravky s obsahom vit. C aplikovať ráno, nakoľko ako antioxidant tvorí výbornú dvojku s opaľovacím krémom. :) P.S.: Opaľovací krém je najlepším prípravkom proti starnutiu ;)

  • 0
Odpovedať

Andrea Justusová 26.10.20 19:19

AJ
karma
-1.00

Ja vitamín C tiež považujem za zázrak. Mám takmer 50 a na pleti to je čím ďalej tym viac poznať, že starne. Posledný rok s touto prirodzenosťou bojujem s vitamínom C a mám pocit (teda je to dosť viditelne), že pleť mám pružnejšiu a vrasky sú menej hlboké. Zvyknem si robit aj kolagénové kúry. Najmä teraz na jeseň. A užívanie kolagénu zasa pociťujem na vlasoch a ich hustote..

  • 0
Odpovedať

Ivana Ragulová 01.11.20 16:01

IR
karma
-1.00

Bez vitaminu C by sme neboli zdraví. Prispieva k lepšej imunite.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 03.12.20 21:33

SK
karma
113.00

Netušila som, že je to až také potrebné na pleť. Ale ďakujem za článok. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní