Ako dlho vydržia potraviny v chladničke po tom, ako ich otvoríme či uvaríme, je vždy záhadou. Veď kto by si pamätal odporúčanú spotrebu rôznych druhov potravín? Niekedy sa však stáva, že sa akosi pozabudneme a necháme niektoré spracované potraviny v chladničke dlhšie, ako je dobré pre ne aj pre nás.
Iné je to s potravinami, ako je zelenina či ovocie, prípadne s mliečnymi výrobkami, ako sú syry či jogurty, ktoré zvyčajne vydržia dlhšie, ako označuje ich dátum spotreby. Viete však, koľko vydrží uvarené vajce? My vám na to dáme odpoveď a inšpirujeme vás, ako vajcia natvrdo využiť, keď vám jednoducho zostanú „na ocot“.
Neošúpané vajce na tvrdo vydrží dlhšie ako ošúpané
Pamätajte, že ak sa bavíme o skladovaní uvareného vajíčka, rozhoduje jeden dôležitý faktor, a to, či ste ho pred skladovaním olúpali zo škrupiny alebo nie. Je logické, že olúpané vajíčko vydrží o niečo kratšie, ako to, ktoré má ešte ochranu v podobe škrupiny.
Preto ak môžete, radšej olúpte vajíčok na nátierku alebo na chlebíčky menej, než viac. V prípade potreby potom môžete dolúpať o jedno vajíčko navyše, ak sa vám stane, že vám bude chýbať.
Pozri aj: Májová bryndza: Čo by si mala vedieť o tomto slovenskom poklade?
Maximálna doba skladovania vajec
A teraz k veci. Koľko teda môžeme v chlade skladovať uvarené vajce? So škrupinkou ho môžete pokojne nechať odpočívať vo vašej chladničke týždeň až týždeň a pol. Ak dovtedy vajíčko nevyužijete, určite ho vyhoďte, aby ste si neprivodili nejakú črevnú chorobu. Nezabúdajte však vajíčko odložiť do chladu do dvoch hodín od uvarenia a najlepšie urobíte, ak ho budete skladovať v uzavretej dóze.
Pravidlo zachladiť uvarené vajce platí aj pre variant bez škrupiny. Olúpané vajíčko však zabaľte do potravinovej fólie a uskladnite v uzavretej dóze. Takto chránené vajíčko vydrží 3, no maximálne 5 dní. Potom sa stáva odpadom.
Zaujme ťa: Svaly panvového dna: Prečo a ako ich treba posilňovať?
Ako využiť vajce natvrdo?
Ak sa predsa len stane aj vo vašej kuchyni, že uvaríte príliš veľa vajíčok, no neviete čo s nimi, inšpirujte sa týmito radami! Vajíčko natvrdo totiž nemusíte zjesť len na raňajky či s ním ozdobiť chlebíčky. Čo tak spraviť v nedeľu sekanú alebo španielske vtáčiky a vajíčko použiť ako náplň?
Vajíčko môžete použiť aj do šalátu. Zamiešajte si doň svoju obľúbenú zeleninu, spomínané vajíčko na štvrtinky a dochuťte plátkom vyškvarenej slaninky. Je to delikatesa a šalátik dostane úplne nový rozmer. Ak predsa preferujete vajíčko využiť na raňajky, dajte mu novú podobu. Napríklad ho nastrúhajte, pridajte jogurt, trošku majonézy a pažítku a máte sviežu nátierku na tmavý chlebík.
TIP: Výživná vajíčková nátierka so šošovicou
Ingrediencie:
-
100 g červenej šošovice
- 1 vajíčko
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- soľ
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- mleté čierne korenie
- 1 ČL sušeného koriandra
Postup: Prepláchnutú šošovicu uvaríme vo vode domäkka (asi 10 až 12 minút). Vajíčko si taktiež uvaríme natvrdo. K uvarenej šošovici pretlačíme cesnak, pridáme olivový olej, soľ, korenie, mletú papriku a koriander. Mixérom dôkladne rozmixujeme na kašu. Potom do zmesi pridáme nastrúhané vajíčko najemno. Podávame na chrumkavom pečive.
Aktualizovaný článok: 6.6.2023
- Anketa
STÁVA SA VÁM, ŽE VÁM ZOSTANE UVARENÉ VAJÍČKO?
Odpovedalo 2141 ľudí