Májová bryndza: Čo by si mala vedieť o tomto slovenskom poklade?

Májová bryndza: Čo by si mala vedieť o tomto slovenskom poklade?

Máj je, ako dobre vieme, mesiac lásky. Je to nielen čas, kedy všade naokolo kvitne príroda a láska, ale aj čas, kedy sa u lokálnych farmárov či na pultoch s mliečnymi výrobkami, začína objavovať typická slovenská pochúťka, ktorú milujeme snáď všetci. Májová bryndza. A uznajte, že ako láska, aj bryndza v máji chutí akosi inak – lepšie. My Slováci teda môžeme pokojne máj nazývať aj mesiacom bryndze.

Tento rok sa všetko akosi poponáhľalo. Leto prišlo už v apríli, na prvého mája sme sa mohli pobozkať akurát tak pod dávno odkvitnutou čerešňou a dokonca aj májová bryndza obšťastnila naše chuťové poháriky už o mesiac skôr. Na Slovensku sa začala vyrábať už v 15. storočí, takže jej tradícia je skutočne mimoriadne dlhá. Táto pochúťka z ovčieho mlieka sa do podoby, v akej ju poznáme dnes, dostala asi v 18. storočí, nahradením soli soľným roztokom.

Čím to je, že práve májová bryndza je najzdravšia a najchutnejšia? Je maslovejšia, jemnejšia a tiež menej ostrá, ako tá zimná. A za to všetko môžu čerstvo rozkvitnuté jarné lúky.

Pozri aj: Bryndzová krémova so zemiakovo-šunkovými kroketami

prečo jesť bryndzu

Zdroj: Shutterstock®

Májová bryndza sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, ktoré je v máji mimoriadne kvalitné. Je to doslova unikát a darmo by sme hľadali niečo, čo sa jej vyrovná. Sme na ňu, samozrejme, právom hrdí, veď je to naše biele zlato. Je úplne jedno, či si pripravíte bryndzové halušky, bryndzové pirohy, posúch alebo nátierku, jej chuť je jedinečná a nezameniteľná.

Ako sa vraví – hoď kameňom, kto nemáš rád bryndzu! Májová bryndza – to je doslova probiotický zázrak. Obsahuje kvasinky, baktérie mliečneho kysnutia a v niektorých prípadoch až tisíckrát viac prospešných mikroorganizmov, než jogurty. Obsahuje množstvo kvalitných bielkovín, minerálov (vápnik, draslík, fosfor) a vitamínov.

nepasterizovaná bryndza

Zdroj: Shutterstock®

Bryndza ako liek

Pravidelnou konzumáciou bryndze si dokážete dopomôcť k nižšiemu tlaku a k nižšej hladine cholesterolu. Má schopnosť posilniť imunitný systém, má vplyv na aktivitu čriev, čím predchádza hnačke, dokonca vám vie pomôcť pri zápale žalúdka či Crohnovej chorobe. Avšak pozor! V obchodoch sa neraz stretávame s napodobeninami pravej májovej bryndze od nepoctivých výrobcov a pre laika je pomerne ťažké zistiť, či náhodou nekupuje mačku vo vreci.

Nielenže sa môžete stretnúť s bryndzou, ktorá obsahuje výlučne kravské mlieko, treba si dávať pozor aj na to, či je bryndza pasterizovaná alebo nie. Každá bryndza od veľkovýrobcu je však pasterizovaná (pasterizácia je ohrev mlieka nad 70 °C), preto sa ani nenamáhaje hľadať v bežných obchodoch tú nepasterizovanú.

Zaujme ťa: Babička bylinkárka radí: Tieto májové bylinky si určite nazbieraj!

pravá bryndza

Zdroj: Shutterstock®

Ako spoznáte pravú bryndzu?

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že pravá bryndza je vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Ako všetko, aj tento prípad má svoje pre aj proti. Hoci pasterizovaná bryndza má v sebe oveľa menej cenných látok, v prípade nepasterizovanej už bol objavený aj vírus kliešťovej encefalitídy. Takisto si vždy skontrolujte, kde bola bryndza vyrobená. Ak to nebolo na Slovensku, ani po nej nesiahajte!

Všímajte si aj obsah ovčej hrudky (musí mať aspoň 50 %). Zájdite si teda na osvedčený salaš – okrem pobytu na čerstvom vzduchu si tak môžete dopriať kvalitnú bryndzu, syry, jogurty, korbáčiky aj žinčicu. A na záver už len malé pripomenutie – bryndzu skladujte v chladničke pri teplote 2 až 8 °C.

- Anketa

KDE NAKUPUJETE BRYNDZU?

Odpovedalo 84 ľudí  

V klasických obchodoch
25%
V špeciálnych predajniach
45%
Na salaši
30%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Marianna Rajniaková 13.05.18 11:55

MR
karma
109.00

májová, liptovská, pre mňa najlepšia..aj len tak na chleba s cibuľkou

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 13.05.18 22:36

karma
109.00

Bryndzu a všetky jedlá z nej milujem.Či sú to halušky,pirohy,alebo demikát.Ked ideme do Tatier,prvá zastávka je na salaši Dechtáre,alebo na salaši Krajinka.Liptovská bryndza je super a veľmi rada mám aj údenú,len tak na pečive,posypanú nasekaným medvedím cesnakom...mňam :-)

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 14.05.18 09:24

MB
karma
98.00

bryndza je uzasna

  • 2
Odpovedať

Jana Komadová 18.06.18 21:26

JK
karma
100.00

Milujem halušky s bryndzou ale aj všetko ostatné čo je z bryndzou

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní