Svaly panvového dna: Prečo a ako ich treba posilňovať?

Svaly panvového dna: Prečo a ako ich treba posilňovať?

Svaly panvového dna sú jedni z mála svalov na našom tele, ktoré nevidíme, a tak je len pochopiteľné, že ich dôležitosť akosi zatláčame do úzadia. A to je škoda, pretože nie sú o nič menej významné, než všetky ostatné. Navyše, ak im venujeme dostatočnú pozornosť, vedia sa nám odmeniť tým, že predídeme viacerým problémom, spojeným so ženským ústrojenstvom. Nech sa páči, poďte s nami na chvíľu venovať plnú pozornosť dôležitým svalom nášho tela – svalom panvového dna!

Neviditeľné, no mimoriadne dôležité

Hoci ide o diskrétnu oblasť a pre mnohé ženy je táto téma tabu, v žiadnom prípade nesmieme svaly panvového dna zanedbávať. Svojím spôsobom trpia práve tým, že sú ukryté vo vnútri nášho tela. Je to skutočne smutný fakt, že vieme stráviť hodiny a hodiny posilňovaním brušných svalov či spraviť maximum pre pevný zadok, ale na také dôležité svaly, akými tie v panvovom dne rozhodne sú, takmer vôbec nepomyslíme.

Preto sme sa rozhodli aspoň čiastočne prispieť k rozšíreniu osvety o význame týchto svalov. Nech sa páči, čítajte ďalej!

Zaujme ťa: Vyskúšaj brušný tanec! Prospieva nielen zdraviu, ale aj psychike

Oslabuje ich tehotenstvo, ale aj vysoké podpätky

K oslabeniu a ochabnutiu svalov panvového dna prispieva tehotenstvo, pôrod, sedavé zamestnanie, dokonca aj nosenie vysokých podpätkov, no jednoducho aj stúpajúci vek. Pevnosť panvových svalov ovplyvňuje priebeh pôrodu, ale aj takú zásadnú vec, akou je celkové držanie tela alebo pravidelné dýchanie. A ako tieto svaly vlastne rozpoznáte?

Stiahnite vnútorné svalstvo, akoby ste potrebovali zadržať moč. Nesťahujte pritom žiadne iné svaly, len tie zvieracie (len pre istotu - zvieracie od zvierača, nie od zvieraťa).

panvové svaly

Zdroj: Shutterstock®

Čo všetko tvorí panvové dno?

Svaly panvového dna sa zvyknú ozvať len pred menštruáciou alebo počas ovulácie, inak o nich ani nevieme. Súčasťou panvového dna je dolná časť brušnej dutiny, hrubé črevo, močový mechúr, maternica a vaječníky. Mimochodom, vedeli ste, že za vznikom inkontinencie stoja práve oslabené svaly panvového dna? Povedzte stop nechcenému úniku moču už dnes!

Nečakajte, kým sa vyskytne problém. Panvové svaly však nehrajú úlohu len pri močení, ale aj pri vyprázdňovaní či v sexuálnom živote. Posilňovaniu svalov panvového dna sa venujú takzvané Kegelove cviky (podľa amerického gynekológa Arnolda Kegela). Odporúčame obrátiť sa na certifikovaného trénera a osvojiť si cviky na posilnenie týchto dôležitých svalov. Sami sa totiž do potrebnej kondície nedostanú.

Pozri aj: Pozor na nebezpečné kliešte: Ich sezóna je opäť tu!

posilnenie panvového dna

Zdroj: Shutterstock®

Aj jednoduchý cvik vie zahrať veľa muziky

Zacvičte si každý deň jednoduchý cvik na posilnenie svalov panvového dna! Je to to najmenej, čo môžete pre svoje „ženské“ zdravie spraviť. Ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy a s nádychom nafúknite brucho. S výdychom následne zatiahnite svaly panvového dna. Tento cvik zopakujte desať až dvadsaťkrát za sebou. Nezadržiavajte pritom dych, naopak, dbajte na správne dýchanie.

Je to mimoriadne jednoduché, no zato účinné. Tento cvik robte pokojne ešte ráno v posteli, po tom, čo sa prebudíte alebo večer pred spaním. Ideálne však aj aj. :-)

zdravie ženských orgánov

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé telo ako odmena

A čím sa vám teda pevné svaly panvového dna odvďačia? Vyhnete sa inkontinencii, hemoroidom, diastáze brušných svalov, bolestivej menštruácii, bolestiam krížov, ale aj problémom s vyprázdňovaním a s neschopnosťou dosiahnuť orgazmus. Skvelé je, že sa nemusíte presúvať do fitness centra, ani vyťahovať karimatku. Začnite s posilňovaním panvových svalov hneď teraz!

- Anketa

POSILŇUJETE SVALY PANVOVÉHO DNA?

Odpovedalo 91 ľudí  

Áno
27%
Nie, ale teraz už budem
59%
Nie
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marta Bujdošová 11.05.18 15:16

MB
karma
98.00

NA joge 2 x tyzdenne precvicujeme panvove dno.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 11.05.18 15:16

MB
karma
98.00

NA joge 2 x tyzdenne precvicujeme panvove dno.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 06.06.18 22:41

JK
karma
100.00

Určite začnem

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní