Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť v Podunajsku?

Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť v Podunajsku?

Naša séria článkov o krátkych zastaveniach v jednotlivých slovenských regiónoch dokazuje, aká bohatá je naša krajina, pokiaľ ide o naozaj rôznorodé miesta, častokrát možno aj také, aké by vám ani nenapadlo navštíviť. Čo si budeme klamať, región Podunajsko nepatrí k tým oblastiam našej krajiny, ktoré by boli vychýrenými destináciami turistov. V tomto ohľade je však Podunajsku mimoriadne krivdené.

Poďte preto s nami aspoň v krátkosti do tohto regiónu nahliadnuť a veríme, že ak budete najbližšie zvažovať cieľ svojho výletu, vaše kroky povedú práve sem. Je tu totiž čo navštíviť. Čo treba vidieť v Podunajsku?

Podunajský región je súčasťou Nitrianskeho, Bratislavského a Trnavského kraja a patria sem mestá, ako Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Šaľa, Štúrovo, časť okresu Nové Zámky a časť okresu Senec. Ako už zoznam miest napovedá, Podunajsko treba hľadať na juhu Slovenska a tento región susedí s Maďarskom a Rakúskom. Nuž a zrejme vás neprekvapí ani fakt, že najčastejšie používaným jazykom tu je ten maďarský. Najväčšiu časť regiónu tvorí Žitný ostrov a milovníci vysokohorskej turistiky by sem asi merali cestu zbytočne, pretože hovoríme prevažne o rovine.

Neprehliadni: Čo vidieť v Drážďanoch? Pri návšteve mesta nevynechaj tieto zastávky!

región Podunajsko

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Čo by ste mali rozhodne vidieť, keď zavítate do Podunajského regiónu, to sú vodné mlyny na Malom Dunaji a hoci v tomto chladnom počasí to neznie dvakrát lákavo, keď sa oteplí, určite si doprajte dávku dobrodružstva aj pri splave Malého Dunaja a Dunajských ramien. Pri vode ešte chvíľu zostaneme, pretože príjemný zážitok vám tu poskytne aj plavba na výletnej lodi.

Hvezdáreň v Hurbanove

Váš partner nie je práve romantický typ a tak vás nemá kto zasvätiť do problematiky hviezd na oblohe? Nezúfajte a navštívte Slovenskú ústrednú hvezdáreň v Hurbanove. Od roku 1983 je tu sprístupnené planetárium, ktoré rozhodne nadchne každého milovníka astronómie a dovolíme si tvrdiť, že nielen jeho, ale aj tých, ktorí sa doposiaľ o hviezdy príliš nezaujímali. Na svoje si tu isto prídu aj vaše ratolesti. Avšak pozor – v novembri a decembri sa budú v hvezdárni vykonávať udržiavacie práce, preto sa o jej otvorení vopred informujte, prípadne si jej návštevu naplánujte až na január.

zaujímavosti v Podunajsku

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Pevnosť v Komárne

Hovoríme tu o jednom z najväčších pevnostných systémov v rámci celej Európy a hoci časť pevnosti už patrí našim maďarským susedom, stále si môžeme nárokovať na túto unikátnu pamiatku. Z maďarskej strany si tu rozhodne prezrite múzeá s historickými expozíciami a slovenská strana pevnosti vám bude zase dostupná spolu so sprievodcom – je však potrebné vopred sa informovať o sprístupnení tejto prehliadky. Okrem sochy, takzvanej Kamennej panny, ktorá je symbolom nedobytnosti pevnosti, tu môžete obdivovať jedinečné bastióny a klenby, pričom celý obvod pevnosti tvorí neuveriteľných pätnásť kilometrov, čiže si nezabudnite pohodlnú obuv!

Odporúčame: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť na Orave?

pevnosť v Komárne

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Veľký Meder

Ako už býva zvykom, na koniec nezabudnuteľných výletov vám odporúčame dopriať si čerešničku na torte, príjemne sa zohriať a zrelaxovať. Túto možnosť vám poskytne termálne kúpalisko vo Veľkom Mederi, no neľakajte sa, nevyháňame vás do vonkajšieho bazéna, naopak, ide o celoročne otvorený priestor na kúpanie a dokonalý oddych. Môžete si tu užiť kryté bazény, saunový svet, masáž či pedikúru a manikúru – jednoducho, zaslúžený relax. Veľký Meder ľahko nájdete medzi Komárnom a Dunajskou Stredou.

Zdroj úvodná foto: flickr.com

- Anketa

POZNÁTE SLOVENSKÝ REGIÓN PODUNAJSKO?

Odpovedalo 57 ľudí  

Áno, žijem tu
33%
Áno, z výletov
30%
Nie, ale láka ma ho spoznať
33%
Nie, ani ma neláka
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Martina Zahoranová 01.12.18 13:38

MZ
karma
92.00

bývam v tomto regióne a je tu krásne ale chýbajú mi hory

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 01.12.18 18:07

karma
108.00

Naše Slovensko je krásne...

  • 0
Odpovedať

Tomáš Holubík 06.12.18 15:26

TH
karma
-1.00

vďaka za príjemný a motivujúci článok a pekné fotografie, neškodilo by zreteľnejšie označiť, čo na nich je...

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 07.12.18 14:13

MB
karma
108.00

inšpiratívne čítanie

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 10.12.18 12:21

karma
127.00

Určite to stojí za návštevu

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.02.19 20:27

JK
karma
100.00

Zatiaľ som nebol pozrieť

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 10:10

KS
karma
133.00

Je tam skutočne pekne, Komárno je pekné, hlavne jeho námestie Európy :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní