Sebarozvoj s koučkou: Čo s porovnávaním?

Sebarozvoj s koučkou: Čo s porovnávaním?

Už ste isto zažili mnohé pocity frustrácie, keď ste sa s niekým porovnávali. To, čo nám porovnávanie spôsobí, je podcenenie samých seba. Vonkoncom nám to neurobí dobre a ešte získame jeden „bonus“ navyše – nespokojnosť.

Hoci vieme, že porovnávanie sa je zbytočné a ešte aj bolestivé, niečo nás k tomu ženie ako molu do svetla. Je to niekde v ľudskej prirodzenosti, že máme silný sklon k závisti a neprajnosti. Namiesto toho, aby sme sa radovali z vlastného dobra, budeme analyzovať, koľko dobra sa dostalo ostatným.

Pozri aj: Prvá pomoc: Čo robiť, keď máme poranený necht?

frustrovaná žena

Zdroj: Shutterstock®

Porovnávanie sa s inými

Ba čo viac, my sa zvyčajne neporovnávame s jedným človekom – vyberieme si všetkých, čo oplývajú niečím, po čom túžime, čiže získame prototyp superhrdinu, ktorému sa chceme vyrovnať. Keď na vás príde nutkavá potreba porovnávať sa, tak to urobte so sebou. Pozrite sa na seba spred piatich, desiatich rokov. Určite zistíte, ako ste sa posunuli vpred, čo všetko ste zvládli a čo už máte na listine svojich úspechov. Je predpoklad, že by ste sa mali cítiť úspešnejší a spokojnejší, než keď sa pozeráte na druhých.

Pravda je aj tá, že vám to možno odokryje nespokojnosť s tým, že váš progres je pomalší, než chcete. Viete sa však zamerať na to, ako to ovplyvniť a zobrať veci do svojich rúk. A ešte jedna malá útecha - keby ste mali možnosť u tých úspešnejších zistiť, či sú aj skutočne šťastnejší, čo sa môžete dozvedieť?

Odporúčame: Nebezpečný viscerálny tuk: Ako zistíš, že ho máš v tele nadbytok?

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 03.04.18 07:55

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ, je to tak, porovnávanie je u nás ľudí bežná záležitosť. Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.04.18 18:18

DB
karma
117.00

skvele napísané

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.04.18 13:48

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní