Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

Čo vám ako prvé príde na um, keď sa povie ratatouille? Možno si ako prvé spomeniete na veľmi pekný animovaný film, v ktorom sa potkan túžil stať kuchárom. Pojem ratatouille však v prvom rade označuje hlavne pokrm, ktorý sa práve objavil i v spomínanej rozprávke a podľa ktorého bola i nazvaná. Ratatouille predstavuje miešaný zeleninový pokrm, ktorého domovinou je Francúzsko. Na prípravu sa využívajú tradične hlavne paradajky, papriky, cukety a baklažány, v zozname ingrediencií tiež nájdeme cesnak aj cibuľu a nemôžu chýbať ani koreniny, napríklad tymian, ktorý nie je vo francúzskej kuchyni ničím výnimočným. Samozrejme, pri príprave je tiež možné použiť mnohé ďalšie druhy obľúbenej zeleniny.

Existujú dokonca i rôzne metódy prípravy tohto zeleninového pokrmu. Podľa niektorých postupov sa všetky ingrediencie len zmiešajú a spolu upečú, podľa iných receptov sa zase zelenina postupne ukladá v zapekacej nádobe. V každom prípade je reč o veľmi chutnom a zdravom pokrme, ktorý je možné podávať samostatne či s pečivom ako hlavné jedlo, prípadne ako prílohu k mäsu či rybám. V prípade vegetariánskych pokrmov je možné tiež k ratatouille pridať napríklad kuskus, quinou, opečené zemiaky alebo aj strukovinové fašírky. Skrátka, každý si môže túto francúzsku špecialitu vychutnať podľa vlastných preferencií. No a ako ratatouille pripraviť?

Odporúčame: TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

francúzska kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 4 väčšie paradajky
  • 1 stredne veľkú cuketu zelenú
  • 1 stredne veľkú cuketu žltú
  • 1 menší baklažán
  • 2 papriky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 300 ml pasírovaných paradajok (paradajkovej passaty)
  • olivový olej
  • soľ a korenie
  • bazalku, tymian (sušené alebo čerstvé)

Odporúčame: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

zeleninové ratatouille

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si nakrájame zeleninu, a to cukety, baklažán aj paradajky. Krájame na tenké a hlavne rovnako široké kolieska. Množstvá môžete brať orientačne, záleží od toho, do akej veľkej zapekacej nádoby chcete ratatouille pripraviť. Ak do väčšej formy, pokojne si nakrájajte zeleniny viac.
  • Nakrájanú zeleninu následne zľahka posolíme a odložíme nabok. Ak po čase baklažán alebo cukety pustia veľa vody, môžeme ich trochu osušiť. 
  • Medzitým si nadrobno nakrájame cibuľku i cesnak a osmažíme ich na troche olivového oleja. Následne pridáme na kocky pokrájanú papriku.
  • Po zmäknutí papriky pridáme aj passatu (pasírované paradajky). Omáčku trochu dochutíme soľou a korením, podľa chuti aj bazalkou a tymianom. 
  • Hotovú paradajkovú omáčku nalejeme na spodok vybranej zapekacej misky (sklenenej, keramickej) či menšieho pekáča a podobne. 
  • Na omáčku následne začneme postupne ukladať krúžky zeleniny. Cukety, paradajky aj baklažán vždy striedame. Zeleninu však ukladáme viac šikmo, takmer až zvisle. Ak máme okrúhlu zapekaciu misku, môžeme kolieska zeleniny ukladať pekne do kruhu. 
  • Naloženú zeleninu v zapekacej miske ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom, prípadne pridáme pár lístkov čerstvej bazalky či vetvičiek tymianu. 
  • Ratatouille prikryjeme papierom na pečieme, ktorý sme si vystrihli do tvaru zapekacej misky, prípadne nádobu zakryjeme alobalom. 
  • Pečieme pri teplote 190 °C asi 45 až 60 minút. Zelenina by mala byť zmäknutá, no stále by mala byť zachovaná jej štruktúra i pekná farba.
  • Po dopečení podávame samotné alebo ako prílohu. Dobrú chuť!

TIP: Podľa chuti je možné ešte krátko pred dopečením pridať na ratatoiulle trochu postrúhaného syra alebo masla a krátko dopiecť bez prikrytia. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní