TOP 7 dôvodov, prečo jesť vodný melón: Milujete toto letné osvieženie aj vy?

TOP 7 dôvodov, prečo jesť vodný melón: Milujete toto letné osvieženie aj vy?

Milujete sladký červený vodný melón aj vy? Mnohí z nás si bez neho nevedia letné obdobie ani predstaviť. Vychladený melón je dokonalou pochúťkou a zároveň perfektným osviežením aj v tých najhorúcejších dňoch. Či už sami radíte dyňu červenú medzi ovocie alebo zeleninu, dôležitejšie je, že hovoríme o veľmi zdravej potravine, ktorá je v našich jedálničkoch viac než vítaná. Obsahuje množstvo potrebných živín, doplní nášmu telu veľa tekutín a priaznivo ovplyvňuje funkciu viacerých orgánov. Poďme sa spolu pozrieť na to, aký vplyv má chutný melón na naše zdravie!

1. Má málo kalórií a veľa živín

Melóny sú skutočne nízkokalorické. Stogramová porcia červenej dyne obsahuje len okolo 30 kalórií. Tento plod je však plný dôležitých a telu prospešných látok a živín. V malom množstve skrýva bielkoviny aj vlákninu a okrem toho sacharidy. Neobsahuje prakticky žiaden tuk. V sladkom melóne nájdeme zastúpený takmer celý rad vitamínov a minerálov. Telu doplní viaceré vitamíny skupiny B, taktiež vitamíny C aj K, vápnik, draslík, horčík, železo a ďalšie minerálne látky a stopové prvky.

Pozri aj: TOP dôvody, prečo jesť kukuricu: Čo ponúka táto zdravá obilnina?

čo obsahuje melón

Zdroj: Shutterstock®

2. Pomáha hydratovať telo

Melóny sú známe vysokým obsahom vody. V podstate vyše 90 percent hmotnosti plodov tvorí práve voda. Telo tak dokážu perfektne hydratovať. Červené melóny predstavujú skvelý spôsob, ako v lete doplniť telu tekutiny. Konzumáciou melóna si doplníte pitný režim a prispejete k prevencii bolestí hlavy, únavy či ďalších ťažkostí, ktoré súvisia s nedostatkom tekutín. Ak stále počas dňa zabúdate piť, zaraďte do jedálnička melón, ktorý zvýši príjem tekutín.

3. Podporuje imunitu

Vodné melóny vďaka svojmu zloženiu priaznivo vplývajú na imunitný systém a obranyschopnosť tela. Je to i vďaka obsahu dôležitého vitamínu C. V sladkom červenom melóne sa však skrýva aj množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky tela pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Okrem toho má aj protizápalové účinky. V tele napomáha tlmiť zápaly, ktoré sú často predchodcom mnohých chronických ochorení, napríklad aj chorôb srdca či rakoviny.

zdravé močové cesty

Zdroj: Shutterstock®

4. Pomáha močovým cestám

Melóny radíme medzi skvelé diuretické potraviny. Hoci naše telo primerane hydratujú, zároveň napomáhajú zbavovať organizmus nadbytočných tekutín. Vďaka tomu podporujú i prečistenie močových ciest a zbavovanie tela toxínov a škodlivín. Majú priaznivý vplyv na obličky a oplatí sa ich konzumovať pri problémoch s obličkami či močovými cestami. Melón môže byť osožný najmä pri zápalových ochoreniach, kedy je vhodné prijímať dostatok tekutín. Na obličkové kamene sa zase odporúča čaj z melónových jadierok.

5. Prospieva srdcu a cievnemu systému

Konzumáciou vodného melóna môžeme podporiť i zdravie svojho srdca a ciev. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku aj cholesterolu. Vysoký tlak a cholesterol sú pritom rizikovými faktormi mnohých srdcovo-cievnych chorôb, ktoré v súčasnej dobe patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Melóny vďaka obsahu mnohých látok s antioxidačnými či protizápalovými účinkami celkovo podporujú kardiovaskulárne zdravie. Obsahujú napríklad silný antioxidant lykopén, ktorý prispieva k prevencii srdcovo-cievnych aj nádorových ochorení.

zdravé trávenie

Zdroj: Shutterstock®

6. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie

Melóny robia niečo aj pre naše trávenie. Najmä vďaka vysokému obsahu vody dajú v podstate do pohybu naše črevá. Práve nedostatok prijímaných tekutín je neraz príčinou nepravidelného vyprázdňovania a nepríjemnej zápchy. V melónoch nájdeme i trošku vlákniny, ktorá je pre trávenie rovnako dôležitá. Melóny nám navyše účinne pomáhajú odkysliť telo a môžu byť nápomocné aj pri pálení záhy.

7. Vyživuje pleť aj vlasy

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že vodné melóny vďaka svojmu zloženiu podporujú i zdravie a krásu pokožky či vlasov. V prvom rade podporujú hydratáciu pokožky tela a pleti zvnútra. Telu doplnia vitamíny A aj C či viaceré minerály, ktoré sú rovnako dôležité pre dobrú kvalitu kože a vlasov. Obsiahnutý vitamín C prispieva k tvorbe kolagénu v tele, ktorý podporuje pružnosť a mladistvý vzhľad našej pleti. Vitamín A aj karotenoidy chránia kožu pred UV žiarením.

Odporúčame: Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní