Čo kryje havarijné poistenie a ako si ho uzatvoriť

Čo kryje havarijné poistenie a ako si ho uzatvoriť

Zatiaľ čo povinné zmluvné poistenie si zo zákona musí uzavrieť každý majiteľ vozidla, havarijné poistenie je dobrovoľné. Možno preto si mnohí ľudia myslia, že nie je až tak potrebné. Kým PZP pokrýva škody, ktoré svojím autom spôsobíte niekomu inému, poistenie proti havárii chráni vás a kryje škody na vašom vozidle. Ak vám teda vznikne škoda na aute v dôsledku havárie, alebo vaše auto poškodia vandali či dokonca hlodavce, vďaka havarijnému poisteniu nemusíte siahať hlboko do vrecka.

Čo všetko pokrýva havarijné poistenie?

Úlohou havarijného poistenia je zabezpečiť majiteľovi auta odškodnenie v prípade poistnej udalosti, napríklad náraz do stromu či plotu, poškodenie auta vandalmi, poškodenie káblov a izolačných materiálov hlodavcami či živelnou udalosťou, krádež vozidla. Nie vždy je za dopravnú nehodu zodpovedný vodič a nie vždy dôjde k poškodeniu auta výlučne pri dopravnej nehode s iným vozidlom. Časté sú škody zapríčinené zrážkou s divou zverou, najmä  v období od septembra do februára na cestách popri lesoch a poliach.

Maximálnu výšku poistného krytia tvorí hodnota, ktorú malo auto v čase poistnej udalosti. Ak bola teda hodnota vozidla 15 000 eur, poistné plnenie bude siahať do maximálnej výšky 15 000 eur.

Klient sa na plnení škodovej udalosti spolupodieľa sumou, ktorú si napríklad v Unione sám vyberie. Na výber je výška spoluúčasti 100, 200 alebo 300 eur.

Pozri aj: Čo robiť v prípade defektu? Takto vymeníš koleso ľavou zadnou!

čo všetko kryje havarijné poistenie

Zdroj: Shutterstock®

Výhody pripoistenia

Poisťovňa Union ponúka možnosť vyskladať si poistenie motorového vozidla na mieru a podľa vašich preferencií. V rámci šikovného poistenia vozidla, ktoré ponúka PZP onlinehavarijné poistenie na jednej zmluve, si môžete pripoistiť aj ďalšie poistenia:

  • asistenčné služby – poskytnú pomoc v núdzi bezprostredne po dopravnej nehode alebo poruche vozidla,
  • úraz vodiča - poistenie slúži na odškodnenie v prípade smrti či trvalých následkov vodiča v dôsledku úrazu, alebo na odškodnenie za hospitalizáciu,
  • pripoistenie batožiny - kryje škody, ktoré vznikli poškodením, zničením, odcudzením alebo stratou batožiny vo vozidle.
ako uzatvoriť havarijné poistenie

Zdroj: Shutterstock®

Ako si uzatvoriť havarijné poistenie?

Je viacero spôsobov, ako si môžete uzatvoriť šikovné poistenie vozidla. Možnosťou je uzavrieť si ho na niektorej pobočke poisťovne Union. Trochu modernejšou variantou je možnosť vyskladať si poistenie na mieru online formou. Je to rýchle a pohodlné riešenie s výhodou ukončenie zmluvy kedykoľvek počas roka so skrátenou výpovednou dobou. Vďaka Union poistnej kalkulačke a vyplneniu EČV sa niektoré údaje o vozidle automaticky doplnia, čím ušetríte čas a energiu pri pracnejšom vyhľadávaní údajov v technickom preukaze.

Poistenie proti vandalizmu a havárii je platné nielen na Slovensku, ale v celej Európe.

Zaujme ťa: Aký je význam opierky hlavy v aute? Pre toto ju nikdy nedávaj dole!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Týna Ryglová 17.12.20 10:37

TR
karma
-1.00

My si havarijné poistenie neplatíme. Manželovi to pripadá zbytočné a ja sa mu do toho nemýlim, pretože tomu nerozumiem. Som rada, že ma auto dveze, kam potrebujem a to mi stačí.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 15.03.21 11:54

karma
127.00

Mne pripadá havarijné poistenie trochu drahé.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní