Veľká očista kúpeľne: Pozor, tieto hygienické potreby musia preč!

Veľká očista kúpeľne: Pozor, tieto hygienické potreby musia preč!

Zbavovanie sa vecí, ktoré sú nepotrebné alebo ich nepoužívame, je akýmsi novodobým trendom. Nemali by sme ich však len bezhlavo vyhodiť do koša, ale skúsiť ich predať či venovať ďalej tým, ktorí to ocenia alebo potrebujú. Hygienické potreby, ktoré sme už otvorili, nedopoužívali a skladujeme ich niekde na poličke v kúpeľni, to je však úplne iný príbeh. Hĺbková očista kúpeľne je podľa odborníkov z času na čas dokonca viac než nutná. Ktorých vecí sa z nej treba zbaviť?

Zubná hygiena

Prvým kameňom úrazu býva v kúpeľni pasta na zuby. Ľudia si totiž myslia, že vydrží celú večnosť, a to i v prípade, že je otvorená. Výrobcovia však tvrdia niečo iné. Nenechávajte si ju v zásobách otvorenú dlhšie než 12, maximálne 18 mesiacov. Zahoďte ju aj vtedy, keď zvláštne chutí alebo sa zmenila jej textúra, napríklad ak začne kryštalizovať. Aby ste predišli jej pokazeniu, dajte si záležať, aby nebola na príliš teplom ani studenom mieste a zatvárajte ju na doraz po každom použití.

Pasta však nie je jediným produktom, ktorý treba pravidelne meniť, keď hovoríme o zubnej hygiene. Po výmene po najneskôr troch mesiacoch od začiatku používania doslova túži aj vaša zubná kefka. A tá vám dokonca dá i jasný signál, keď sa jej štetinky začnú strapkať a začne vyzerať obotrebovane. Vtedy by mala ísť do koša. V kefke sa môžu hromadiť baktérie, ktoré vedú k infekcii. No v neposlednom rade sa časom stáva menej účinná v odstraňovaní povlaku zo zubov a ďasien.

Pozri aj: Super tipy do domácnosti: Špičkových vychytávok nie je nikdy dosť

kedy vymeniť kefku

Zdroj: Shutterstock®

Špongia či mydlo

Ďalším sporným bodom je špongia, ktorou si umývate telo s použitím sprchového gélu. Ľudia majú tendenciu túto špongiu používať dlhé mesiace. Neuvedomujú si však, že sa v nej každým dňom hromadia baktérie a plesne, aj keď ich možno nevidno. Takéto baktérie môžu byť veľmi nebezpečné, a to napríklad ak máte otvorenú ranu, v ktorej môže vzniknúť infekcia. Odborníci odporúčajú špongiu vymeniť po mesiaci, maximálne po dvoch.

A čo klasické mydlo? Zabalené vydrží pokojne aj celé roky, no v momente, keď je vystavené vode, začnú sa na ňom hromadiť baktérie. Aby vám vydržalo čo najdlhšie, odkladajte ho na nádobku, v ktorej z neho voda stečie a nebude si v nej pokojne ležať. Mydlo vyhoďte, keď sa začne sfarbovať alebo roztekať na povrchu.

kedy vymeniť mydlo

Zdroj: Shutterstock®

Žiletky aj tampóny

Žiletky sú na tom podobne ako špongie. Myslíme si, že vydržia nekonečne dlho a pokiaľ na nich nepozorujeme naozaj viditeľné známky opotrebovania, nemeníme ich. Nuž, asi vás prekvapíme, ak budeme tvrdiť, že žiletky by sa mali meniť najneskôr po 2 týždňoch intenzívneho používania, alebo po treťom až piatom použití, ak ich nepoužívate každý deň. Asi nemusíme ani spomínať, že ak želiezka zhrdzavejú, vyhodiť by sa mali ihneď. Používanie žiletiek viac, ako sa odporúča, môže dráždiť pokožku a spôsobiť infekciu.

Na záver sa dostávame k celkom prekvapivému odporúčaniu od gynekológov. Ženám odporúčajú, aby sa zbavili nepoužitých tampónov po roku, maximálne dvoch, a to aj napriek tomu, že sa na krabičke píše niečo iné. Tampóny počas tohto času skladujte na suchom mieste. Ak sa dostanú do kontaktu s miernym vlhkom, môžu sa v nich nahromadiť neviditeľné plesne a baktérie, ktoré si do intímnych partií určite zaviesť nechcete.

Samozrejme, posvietiť by ste si mali aj na:

  • telovú kozmetiku,
  • pleťovú kozmetiku,
  • vlasovú kozmetiku,
  • dekoratívnu kozmetiku.

Ak všetky svoje skrášľovacie prípravky skladujete v kúpeľni, skontrolujte dátum spotreby, resp. exspirácie. Na produktoch sledujte symbol, ktorý uvádza, ako dlho je možné používať produkt, ktorý bol otvorený. Pri rôznych krémoch, sérach a inej pleťovej kozmetike je to zväčša 6 mesiacov, čo ich môžete používať bez rizika vzniku alergických reakcií na pleti!

Inšpiruj sa: Praktické tipy pre malý byt: Ako zväčšiť úložný priestor kúpeľne?

Aktualizovaný článok: 6.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 07.03.20 06:52

ĽŠ
karma
100.00

Hygienické potreby, ktoré naozaj po uvedenom čase musia preč!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní