3 tipy, ako lepšie hospodáriť s peniazmi počas karantény

3 tipy, ako lepšie hospodáriť s peniazmi počas karantény

Keď sa začal šíriť koronavírus a začali sa objavovať prvé správy a prípady aj u nás, vtedy ešte nik netušil, aké bude mať toto ochorenie dopady na mnoho domácnosti. Koronavírus sa nestal len krízou v zdravotníctve, ale aj hospodárskou krízou, ktorú začínajú pociťovať mnohé domácnosti. Stovky, ak nie tisícky či desať-tisícky rodín zrazu zo dňa na deň prišli o prácu, boli nútení zatvoriť svoje prevádzky či dokonca pracovať z domu, v dôsledku čoho sa im okresali financie. Najhoršie na tom celom však je, že nikto nevie, ako dlho bude trvať šírenie vírusu COVID-19, ako dlho budú zatvorené školy a škôlky, ako dlho budú zatvorené malé či veľké firmy. A táto neistota nás núti uťahovať si opasky a premýšľať čo ďalej. Hlavne v tých domácnostiach, kde žijú z ruky do úst je to o to ťažšie.

Je tu však iskrička nádeje, no kým sa skutočne udeje, musíme urobiť čiastočné finančné zmeny, aby sme dokázali uživiť svoju rodinu najbližšie mesiace. Aj keď vláda hovorí o istej pomoci pre podniky, ale aj pre živnostníkov, určite sa na ňu netreba spoliehať. Kde teda začať s uťahovaním opasku? 

Odporúčame: Komu sa hodia krátke vlasy a komu nie? Zisti to podľa pravidla 5,7!

ako si vytvoriť pohotovostný fond

Zdroj: Shutterstock®

Vytvorte si záchranný / pohotovostný fond

Tí, ktorí ešte nemajú vytvorený pohotovostný fond, pod ktorým môžeme rozumieť aj S.O.S obálku s peniazmi a ešte stále chodia do práce alebo pracujú z domu, tak by si takýto fond mali vytvoriť. Odborníci vravia, že každý by mal mať našetrený dostatok financií na pokrytie životných nákladov po dobu 3 mesiacov. V tejto neistej dobe však odporúčajú mať k dispozícii financie na pokrytie životných nákladov po dobu 6 mesiacov.

Ak si hovoríte, ako usporiť, tak riešenie sa v podstate núka samo. Reštaurácie a kaviarne sú zatvorené, rovnako aj obchodné centrá a rôzne butiky s oblečením, takže v podstate ani nemáte kde míňať svoje peniaze. Teda odhliadnuc od e-shopov, no tým sa skôr vyvarujte a snažte sa radšej šetriť. Veď keď sedíte doma, tak určite nepotrebujete nové lodičky, sako či kabelku. Teda, hotovosť, ktorú by ste za normálnych okolností investovali do zábavy, si radšej odložte na horšie časy.

Podnikateľom vyšla vláda v ústrety a posunula povinnosť podávania daňového priznania a tým aj platenia daní za rok 2019. Banky zase poskytli svojim klientom možnosť odloženia splátky úveru a poisťovne zase prichádzajú s možnosťou odkladu splátok, resp. s odpustením poistného. Peniaze, ktoré by ste teda použili na zaplatenie daní, zdravotného či sociálneho poistenia, tak využite na vytvorenie finančnej rezervy. Samozrejme, skôr než sa rozhodnete niečo nezaplatiť, tak si overte vo svojej banke a poisťovni či aj oná ponuka takúto možnosť. Ak je to teda možné, využite takéto podporné programy, ktoré boli zavedené v súvislosti so šírením sa vírusu COVID-19. 

šetrenie peňazí počas pandémie

Zdroj: Shutterstock®

Znížte svoj rozpočet

Snažte sa znížiť svoje mesačné výdavky na minimum. Samozrejme, stále budete míňať na potraviny či bývanie, stále budete míňať na verejnú dopravu alebo na pohonné hmoty (ak chodíte do práce). No snažte sa znížiť všetky nadbytočné náklady, ktoré by zaťažili váš finančný rozpočet. Určite nepotrebujete predplatné na streamingové služby ani nové hry pre deti. Sú to zbytočné náklady, ktoré môžete použiť na budovanie finančnej rezervy – na horšie časy.

Ak ste prišli o prácu v dôsledku COVID-19, tak sa zaregistrujte na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny a požiadajte o podporu v nezamestnanosti. Nesiahajte automaticky po vašej finančnej rezerve, ale snažte sa využiť všetky dostupné možnosti. Dokonca v aktuálnej dobe mnoho potravinových reťazcov hľadá ľudí na výpomoc do svojich prevádzok, takže aj to je možnosť, ako neostať zo dňa na deň bez financií. 

Vytvorte si zoznam výdavkov a porovnajte ho so svojimi príjmami. Popritom sa snažte svoje výdavky okresať na minimum, aby ste ako-tak vyžili niekoľko nasledujúcich týždňov. Určite sa vyhnite pôžičkám a najmä tým, ktoré majú vysoké úrokové sadzby. A samozrejme, nepožičiavajte si od nebankoviek ani od „úžerníkov“.

Neprehliadni: Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Tu sú TOP tipy na jeho použitie!

ako na šetrenie peňazí

Zdroj: Shutterstock®

Refinancovanie úverov

Možno si poviete, že nie je aktuálne ideálny čas na refinancovanie úverov. Ale mali by ste vedieť, že úrokové sadzby sú aktuálne na najnižšej možnej úrovni, čo je ideálne na refinancovanie úveru. Teda v prípade, ak uplynula doba, počas ktorej máte fixnutú úrokovú sadzbu. Ak sa rozhodnete pre refinancovanie úveru, z dlhodobého hľadiska ušetrite peniaze a z krátkodobého hľadiska znížite svoje mesačné výdavky, čo by vám v tejto dobe výrazne pomohlo.  

princíp troch grošov

Zdroj: Shutterstock®

Tip na záver: Princíp troch grošov

Aby ste nevyšli na „psí tridsiatok,“ tak by ste sa mali riadiť princípom troch grošov. 1 groš predstavuje vaše splátky, ten druhý zase sporenie pre deti (alebo na niečo iné) a z tretieho žijete. V modernom ponímaní sa však uplatňuje pravidlo 10:20:30:40.

10 % tvorí poistná rezerva na nepredvídateľné výdavky. 20 % tvorí dlhodobé sporenie, životná poistka či sporenie pre deti alebo na dôchodok. 30 % tvoria splátky úverov, hypotéky, lízingu a pod. 40 % predstavujú pravidelné mesačné náklady domácnosti.

Ak si teda celú svoju výplatu každý mesiac rozdelíte podľa tohto princípu, tak by sa vám nemalo stať, že zo dňa na deň ostanete bez financií. 

Zaujme ťa: Čo telo ničí viac než cigarety? Budeš prekvapená!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní