Vredy predkolenia: Prečo sa nespoliehať na babské rady a mastičky?

Vredy predkolenia: Prečo sa nespoliehať na babské rady a mastičky?

Vzniku tejto nepríjemnosti predchádza hromadenie krvi v žilách dolných končatín a z toho prameniace bolestivé opuchy, ktoré poznáme ako vredy predkolenia. Dnes vám preto prezradíme, kto patrí do rizikovej skupiny, ako sa toto ochorenie prejavuje, ako sa lieči a aj to, čo môžete vy samy spraviť pre to, aby ste mu predišli. Vredy predkolenia totiž rozhodne nie sú ničím príjemným. Zistite o nich viac!

Kto je ohrozený?

Ľudovo sa im hovorí aj bercove vredy a ide prakticky o sprievodný jav chronického žilového ochorenia. Do rizikovej skupiny v tomto prípade patria všetci ľudia s oslabeným väzivovým tkanivom, no rovnako tak aj diabetici. Svoju úlohu tu však zohráva aj genetika, fajčenie, preležaniny, úrazy, vek, sedavé zamestnanie a nadmerná telesná hmotnosť. Pod vplyvom vyššie spomínaného hromadenia krvi v žilách trpí aj koža, nie je dostatočne prekrvená a tým pádom klesá aj jej odolnosť. Vredy predkolenia sa následne prejavia krvácaním pod kožou, bolestivosťou postihnutých miest, najmä v noci a pri chôdzi, hnisavým sekrétom a viditeľnými vredmi, prevažne od kolien až po členky.

Zaujme ťa: Spoznaj tieto signály tela! Na aké zdravotné problémy nás upozorňujú?

vredy na nohách

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú ešte príznaky?

V prípade vredov predkolenia sa môžu objaviť aj škvrny na koži či strata ochlpenia na postihnutých miestach. Nepríjemnou komplikáciou býva aj zápach, spojený s uvedenou sekréciou z predkolenia. Vredy predkolenia jednoducho nie je možné prehliadnuť. Ako postupovať, keď zistíte, že sa vredy predkolenia týkajú aj vás? V žiadnom prípade sa nespoliehajte na rôzne babské rady a domáce mastičky. Ide totiž o niečo, čo patrí výlučne do rúk odborníkov. Až na základe pokynov lekára bude samotná liečba vo vašich rukách, pričom jej súčasťou bude aj zmena životosprávy. Pri nadváhe bude potrebné pokúsiť sa zhodiť nadbytočné kilogramy a celkovo dopriať svojmu telu viac zdravého pohybu.

bandážovanie nôh

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte býva súčasťou liečby?

Súčasťou liečby býva aj špeciálne bandážovanie dolných končatín, ktoré vás naučí práve lekár, ako aj takzvané vlhké zábaly. Doba liečby býva veľmi individuálna, avšak netreba čakať zázraky na počkanie – aj pri správnej a poctivej liečbe môže ísť o niekoľkotýždňovú, často však ešte dlhšiu záležitosť. Navyše, kompresívne pančuchy bude potrebné používať aj po doliečení, teda doživotne, v opačnom prípade sa vredy predkolenia zvyknú po čase vracať. Vredom predkolenia sa môžete pokúsiť predísť udržiavaním si optimálnej telesnej váhy a ak už trpíte kŕčovými žilami, tak tiež nosením kompresívnych pančúch. 

Bude sa ti páčiť: 13 dôvodov, prečo jesť figy čerstvé, ale aj sušené: Podľahneš im?

vykladanie nôh

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte môžete urobiť v rámci prevencie?

Vždy, keď je to možné, skúste oddychovať s nohami, vyloženými na vyvýšenom mieste. Posilnite tiež príjem vitamínu A (mrkva, tmavozelená listová zelenina, mango) a pomôcť vie aj dostatok rutínu (pohánka alebo maliny). Fajčiari by mali určite obmedziť príjem nikotínu a ženy, užívajúce hormonálnu antikoncepciu, by mali zvážiť jej vysadenie. Vyhýbajte sa tiež horúcim kúpeľom a saune. Mimochodom, vedeli ste, že jeden až dvaja Slováci z desiatich trpia vredmi predkolenia?

Neprehliadni: Prírodné lieky proti bolesti: Po ružových tabletkách už nesiahneš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

viktor labakann 20.10.18 02:19

karma
85.00

Kamarát na toto zomrel. Spoliehal sa na susedu, potom mu odrezali nohu a potom zomrel.

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.10.18 07:40

ĽŠ
karma
100.00

Vredy predkolenia rozhodne nie sú ničím príjemným.

  • 2
Odpovedať

Miso Jogi 28.11.18 10:52

MJ
karma
68.00

Zabudli to najdolezitejsie co nevedia ani mnohi nasi lekari
vred predkolenia vznika v dosledku opuchu koncatiny a z toho ze rana sa nemoze zahojit pretoze neustale mokva pretlakom tekutiny
Opuch sa da obmedzit pohybom, nielen kompresnymi ponozkami
cim viac clovek denne chodi tam menej potrebuje kompresne ponozky hoci samozrejme pomozu aj tie
- dostatocne mnozstvo pohybu je hodina chodze denne
noha spevnie, znizi sa opuch a zaroven sa rychlo zahoji aj sama, hoci kompresne ponozky pomozu aj s hojenim aj s pohybom - urychlia to
Samozrejme aj chudnutie mam vyznam ale to je dlhodoby proces
Slusne vysledky ma uz samotny pohyb(chodza) a na to mnohi zabudaju vratane autorky tohoto clanku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní