Siahnite po hudbe, vaša myseľ a duša sa vám odvďačí. Pozor ale na „ušného červa“

Siahnite po hudbe, vaša myseľ a duša sa vám odvďačí. Pozor ale na „ušného červa“
  • 30.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak aj vy pociťujete nielen v týchto dňoch úzkosť, zvýšený stres a celkovú únavu, máme pre vás skvelý tip, ako zregenerovať myseľ. HUDBA. Jedno slovo, avšak obrovské množstvo možností. Nenadarmo sa hovorí, že nasýtiť treba nielen telo, ale aj dušu.

Už odpradávna bolo ľuďom zrejmé, že ticho treba nahradiť zvukmi, neskôr hudbou. Jednotlivé tematické časti založené na princípe symbiózy intonácie, dynamiky, rytmu, artikulácie, tempa, melódie či harmónie sa stali už veľmi dávno každodennou súčasťou životov našich predkov. Netreba ale vedieť žiadne odborné termíny a exaktnú históriu vývoja hudby na to, aby človek pri hudbe pociťoval radosť a uvoľnenie.

Ako si správne vybrať?

V tomto smere víťazí intuícia a pocit. Tie netreba podceňovať ani pri výbere hudby. Každému z nás je príjemné niečo iné, ak ide o typ hudby, obsadenie hudobných nástrojov, formu hudobného prejavu a podobne. Najmä v letnom období možno vidieť krásne splynutie tisícových davov ľudí na koncertoch a festivaloch, ale na hudbu by sme nemali zabúdať nikdy.

My ľudia sme rôzni a je skvelé, že v súčasnosti máme veľmi veľa možností, ako sa k hudbe dostať. Ani si to možno neuvedomujeme, ale našou súčasťou je hudba takmer všade. V aute, v obchodoch a nákupných centrách (kde je výber hudby šikovným spôsobom cielený na zvýšenie predaja), v práci a pravdepodobne aj doma. ALE – dnes už vieme hudbu do našich životov dostať aj cielene a kontrolovane. Milión ľudí, milión názorov, no, našťastie, dnes máme aj veľa možností. Prečo existuje toľko hudobných zoskupení, hudobných škôl, sólistov a interpretov? Pretože si môžeme vyberať a nájsť tak to, čo naplní našu dušu a myseľ pokojom.

„Hudba je najdokonalejší typ umenia, nikdy neprezradí svoje posledné tajomstvo.“
(Oscar Wilde)

počúvanie hudby

Zdroj: Shutterstock®

Hudbu vnímame vedome i podvedome

Do hudby sa vieme zapojiť aktívne alebo pasívne. Dnes už nie je nič neobvyklé, že aj dospelí ľudia si plnia svoje sny a učia sa hrať na hudobnom nástroji. Samotné hranie veľmi aktívne stimuluje mozgové bunky oboch hemisfér, kedy rôzne oblasti mozgu pracujú súčasne a veľmi rýchlo. Naopak, iných uspokojí dobrý koncert, prípadne výber dobrej hudby pri pohári vína alebo len tak, so zatvorenými očami a s vyloženými nohami.

Tak či onak, vedzte, že hudba:

  • dokáže zlepšiť nielen duševné zdravie (na psychologickej a intelektuálnej úrovni), ale aj fyzické zdravie človeka (pôsobí na organické funkcie – dýchanie, trávenie, cirkulácia a podobne),
  • vyvoláva pocity, spomienky,
  • upokojuje,
  • stimuluje mozgové bunky a bunky svalov,
  • je to účinné a ľahko dostupné antidepresívum,
  • má terapeutické účinky,
  • preniká do ľudského vedomia,
  • vo veľkej miere dokáže rozvíjať schopnosti detí,
  • taktiež dokáže motivovať k úspechom.

„Jedna dobrá vec, čo sa týka hudby je, že keď sa vás dotkne, necítite žiadnu bolesť.“        (Bob Marley)

hudba ako relax

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na „ušného červa“, ovplyvňuje kvalitu spánku

Ak pred spaním počúvate hudbu, nemusí to byť vždy správna voľba. Hovorí o tom najnovší prieskum z Baylorovej univerzity v Texase. Vedec Michael Scullin na vzorke 200 respondentov uskutočnil výskum, do akej miery vplýva počúvanie hudby na náš spánok. Zameral sa na mechanizmus, kedy sa hudba v ľudskej mysli stále opakuje, čo nazval ako „ušný červ“.  Vedec to vysvetľuje nasledovne: „Naše mozgy stále spracovávajú hudbu, aj keď už nehrá, a to aj počas spánku. Mnoho ľudí počúva hudbu celé hodiny každý deň, často pred spaním. Skúmali sme, či počúvanie hudby ovplyvňuje spánok, pričom sme sa zamerali na zriedkavo preskúmaný mechanizmus: mimovoľné hudobné vnemy (ušné červy).“

Svoje výsledky zverejnil v odbornom časopise PSYCHOLOGICAL SCIENCE. Štúdia preukázala, že čím viac pred spaním počúvate hudbu, tým je väčšia pravdepodobnosť, že budete mať syndróm ušného červa. Taktiež svojim skúmaním zistil, že k tomuto javu vedie častejšie inštrumentálna hudba ako hudba s textom. Scullin odporúča, aby ľudia obmedzili počúvanie hudby pred spaním. Preukázalo sa totiž, že tým môže byť do značnej miery ovplyvnená kvalita spánku, pretože ľudský mozog spracováva hudbu ešte niekoľko hodín aj potom, keď už neznie.

Štúdia taktiež zistila významné zvýšenie aktivity pomalej čelnej oscilácie, čo je marker konsolidácie pamäte závislej od spánku. Niektoré druhy hudby teda môžu narušiť nočný spánok vyvolaním dlhotrvajúcich ušných červov, ktoré sú udržiavané spontánnymi procesmi reaktivácie pamäte.

Ako „zabiť“ červa?

Niekedy si, paradoxne, potrebujeme od hudby oddýchnuť, a to vedome. Na to je najlepší kognitívny tréning, pri ktorom zamestnáme mozog, a na to stačí napríklad 10 minút riešenia logických úloh.

Prečítajte si aj: Je pálenie kalórii sexom účinnejšie než pri športe? Výskumy hovoria jasne!

relax

Zdroj: Shutterstock®

Hudba bola, je a aj vždy bude malý zázrak

Napriek pozitívnym i negatívnym faktom, hudba je súčasťou každého z nás. Dokáže nás potešiť, utešiť, ovplyvniť, inšpirovať, liečiť i rozvíjať.  A to je celkom dosť, nemyslíte? Doprajte si čas pre seba, zrelaxujte, a či už si vyberiete chvíle ticha alebo hudby, buďte šťastní a spokojní.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 01.05.22 07:22

ĽŠ
karma
100.00

Hudba bola, je a aj vždy bude malý zázrak.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 08.06.22 13:43

JK
karma
100.00

Rád som si prečítal

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní