Čierny kašeľ a pivo - zvláštne spojenie, ktoré pomáha. Zisti, ako!

Čierny kašeľ a pivo - zvláštne spojenie, ktoré pomáha. Zisti, ako!

Čierny kašeľ je hrozivo znejúce ochorenie a v skutočnosti takým aj naozaj je. Príležitostne sa objavuje aj na Slovensku a vtedy je veľkou hrozbou, ktorej sú plné médiá a žiaľ, aj nemocnice. V preklade ide o takzvaný divý kašeľ. Asi samy z vlastnej skúsenosti viete, že keď sa (akýkoľvek) kašeľ objaví vo vašom živote, nápojom číslo jeden je teplý čaj s medom, nanajvýš ešte tak liečivý sirup. A áno, uznávame, pivo je vtedy to posledné, na čo pomyslíte. Ale čo, keď vám prezradíme, že práve pivo je pri čiernom kašli veľkým pomocníkom?

Pozri aj: Trápi ťa ochorenie dýchacích ciest? Pomôže ti divozel veľkokvetý!

pivo s medom

Zdroj: Shutterstock®

Milé dámy, ak by chcel váš partner použiť tento článok ako alibi, že si ide s kamarátmi sadnúť „na jedno“ – poliečiť kašeľ, nenechajte sa opiť rožkom, pretože takto to naozaj nefunguje. :-) Ďalšia dôležitá informácia je, že čierny kašeľ patrí nekompromisne do rúk lekára, preto domáci recept, ktorý vám dnes ponúkame, slúži len na zmiernenie symptómov tohto ochorenia, nie prioritne na jeho liečbu!

Na prípravu nápoja budete potrebovať:

  • ½ litra čierneho piva
  • 4 PL medu (alebo hroznového cukru)

Príprava je veľmi jednoduchá. Ako už zrejme tušíte, tmavé pivo priveďte do varu, pridajte med a ešte teplé vypite, ideálne „na jeden dúšok“ a večer. Opäť však upozorňujeme, že nápoj čierny kašeľ nelieči, iba zmierňuje príznaky ochorenia!

Upozornenie: Nakoľko ide o alkoholický nápoj, o užívaní tohto receptu sa poraďte s vaším lekárom, obzvlášť, ak užívate lieky.

očkovanie proti čiernemu kašľu

Zdroj: Shutterstock®

Čo to vlastne čierny kašeľ je?

Čierny kašeľ (lat. Pertussis), nazývaný aj divý kašeľ, je akútne respiračné ochorenie, na ktoré sa, za čias našich starých mám, bežne umieralo. Ľudstvo trápi táto choroba už od 16. storočia. Aj v dnešnej dobe tejto mimoriadne nákazlivej chorobe podliehajú ľudia na celom svete, avšak percento úmrtí sa, následkom modernej liečby a očkovania, našťastie znížilo.

Najrizikovejšími sú v tomto prípade deti, najmä dojčatá, avšak choroba postihuje aj dospelých so zníženou imunitou. Čierny kašeľ sa prejavuje typickými záchvatmi kašľa, predovšetkým nočnými, ktoré sami od seba neustupujú a horúčkou, pričom v úplných začiatkoch sa choroba prejavuje presne tak isto ako obyčajná nádcha.

Odporúčame: Neznáma čierna reďkovka: Najzdravšia spomedzi svojich súrodencov!

dráždivý kašeľ

Zdroj: Shutterstock®

Nie výnimočne toto ochorenie prerastá do krvácania očí, zápalu pľúc či dokonca zápalu mozgu. Alarmujúce je, že čiernym kašľom sa ročne nakazí neuveriteľných 20 až 40 miliónov ľudí na celom svete. Jedinou prevenciou pred nakazením sa čiernym kašľom je očkovanie.

Zaujme ťa: Zápal v tele môže byť životu nebezpečný! Vieš, prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 16.07.18 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj zvláštne, radšej sa ale tomuto ochoreniu vyhnúť.

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 16.07.18 16:04

JU
karma
103.00

použiteľné aj na "bežný" kašeľ" treba sa len premôcť pre tú zlú chuť, nakoľko horúce a ešte k tomu aj sladké pivo sa pije dosť ťažko, aspoň mne..

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní