Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Čo ste o domácom kvásku nevedeli
  • 04.03.2015
  • Lucia Hausknechtová

V poslednej dobe sa slovo "kváskový chlieb" skloňuje čoraz častejšie, a tak sa dostáva do povedomia mnohých gazdiniek. Vznikajú rôzne diskusie a portály, kde si ľudia vymieňajú svoje skúsenosti s výrobou domáceho kvásku a dokonca sa nájdu aj takí, ktorí vám ochotne dajú časť z neho. A prečo je to taký fenomén? Kváskový chlieb je jednoducho chutnejší.

Rozdiel medzi domácim kváskom a droždím

Mnohí ľudia zastávajú názor, že rozdiel medzi kváskom a droždím je nepatrný. Pri použití oboch surovín cesto nakysne a tým splnili svoju úlohu. Kvások sa však tvorí niekoľko dní a vznikajú pri ňom baktérie mliečneho kvasenia. Tie pomáhajú pri stráviteľnosti a taktiež aj črevnej mikroflóre. Droždie je umelo vypestované a dochádza pri ňom k tzv. alkoholovému kvaseniu. Ak si chlieb kupujete, mali by ste mať tiež na pamäti, že zvyčajne obsahuje veľké množstvá prídavných látok.

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

cesto

Zdroj: Shutterstock®

Lepší ako z pekárne

Ak odhliadneme jeho pozitívne účinky na organizmus, tak má kváskový chlieb mnoho ďalších výhod pre ktoré sa ho oplatí konzumovať. Jednou z nich je, že má oproti obyčajnému chlebu nižší glykemický index, takže je vhodný aj pri chudnutí.

Ďalším pozitívom, ktoré určite mnohí ocenia, je aj jeho dlhšia trvanlivosť v porovnaní s obyčajným chlebom, ktorú má vďaka prítomnosti mliečnych baktérii. Kváskový chlieb je taktiež chrumkavejší a jeho jemne kyslastá chuť vám zostane v ústach ešte niekoľko minút po dojedení.

Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé

cesto

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť domáci kvások

Príprava domáceho kvásku nie je jednoduchá. Najľahším riešením je zaobstarať si kvások od niekoho, kto ho doma pripravuje a vy sa budete o neho starať a "kŕmiť ho". To znamená, že raz týždenne kvások vyberiete z chladničky a necháte ho otepliť. Premiešate varechou a pridáte k nemu lyžicu ražnej múku a trochu vody.

Urobiť si vlastný kvások trvá aj niekoľko dní a nie vždy sa podarí. Ak vás to neodradí, dobrý kvások vám bude zaručenou odmenou. Na internete nájdete množstvo rôznych receptov a postupov a preto skôr, než sa do všetkého pustíte, prečítajte si vopred čo to všetko vyžaduje.

Recept na kvások z ražnej múky:

Zmiešame 100 g ražnej múky so 120 ml vlažnej vody vo väčšej nádobe a prikryjeme utierkou. Takto necháme stáť 24 hodín pri izbovej teplote. Na ďalší deň primiešame 50 g ražnej múky a 60 ml vlažnej vody a opäť necháme stáť celý deň. Toto isté opakujeme aj tretí a štvrtý deň a kvások je hotový. 

Odporúčame prečítať: Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 04.03.15 14:01

MZ
karma
92.00

chlieb z takéhoto kvásku je určite neporovnateľne lepší

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 06.03.15 08:20

JK
karma
100.00

občas pečiem chlieb doma no klasický a kváskový som ešte nemala ani nik v mojom okolí kvások nepripravuje

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 16.03.15 12:48

HP
karma
107.00

To je výborná informácia o príprave kvásku doma. Ďakujem...

  • 0
Odpovedať

Alena Ďurechová 01.04.15 12:21

karma
93.00

Takýto chlebík mi doma, zabalený v utierke, vydrží týždeň. To sa o tých penových atrapách povedať nedá.

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 30.12.15 19:21

ĽR
karma
-1.00

Hm, môže to byť fakt super, len sa obávam, že by som po pár hodinách aj zabudla, že nejaký kvások robím a bolo by po kvásku :D .... no pre mňa nevýhoda, že sa tomu treba dlhodobo venovať :(. Ale keby mi niekto kvások daroval, tak by som určite vyskúšala upiecť dobrý chlebík ... a samozrejme by som najradšej z celozrnnej múky alebo s pridaním rôznych semienok (napr. slnečnica, lan, tekvica) alebo zo špaldovej múky. Čo mám však skúsenosti pri pečení koláčov zo špaldovej múky, je lepšie múku miešať s klasickou pšeničnou tak pol na pol, lebo inak je koláč zo špaldovej múky veľmi tuhý a chlapi mi trocha brblali. A to som kam ja zašla od toho kvásku? :D

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 19.05.16 20:37

AK
karma
100.00

stojí za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní