Ani štipľavý, ani sladký, ani do koláčov, ani do mäsa. Kardamom patrí medzi tie najzaujímavejšie korenia, ktoré vám popletú nielen hlavu, ale aj chuťové poháriky. V kuchyni má nekonečné využitie – momentálne sa najviac využíva pri pečení koláčov, ale pridať ho môžete aj do špagiet, mäsa s omáčkou, do čaju alebo do kávy.
Táto zaujímavá korenina dnes patrí, po šafrane a vanilke, medzi tie najdrahšie koreniny. Jeho pôvod siaha až do Indie a Nepálu, kde bol súčasťou klasickej ajurvédy. Mimo Ázie bol známy aj u Grékov či Rimanov, ktorí ho žuli, aby mali čisté zuby a svieži dych. Predstavujeme vám „orientálnu kráľovnú korenín“ (kráľom je čierne korenie) s jej najvýraznejšími účinkami.
Všestranne využité korenie
Hovorovo sa mu tiež hovorí kardamon. Rozoznávame dva typy – pravý, zelený a nepálsky, hnedý. Práve ten pravý kardamom je tým žiadanejším, pretože nepálsky obsahuje oveľa menej účinných látok a používa sa len ako „náhrada". V našich končinách je kardamom známy skôr ako súčasť karí korenia a korenia garam masala.
Ako bolo spomenuté, využitie kardamomu je naozaj rozsiahle. Používa sa na dochutenie sladkých aj slaných jedál, ale aj do kávy a čajov. Zaujímavosťou je, že niektorí výrobcovia žuvačiek prevzali jeho starodávne využitie a začali ho pridávať do žuvačiek na osvieženie dychu. Taktiež sa používa na zlepšenie chuti niektorých liekov a využitie má aj v alternatívnej medicíne.
Čo by to bolo za korenie, keby sa k nemu neviazala povera. Verí sa, že žena, ktorá pridá mužovi do kávy štipku kardamomu, ho naveky okúzli.
Zaujme ťa: Predávkovanie potravinami: Aké vedľajšie účinky nám hrozia?
Prečo práve kardamom?
Okrem toho, že liečba prírodnými bylinkami či koreniami je momentálne veľmi populárna, je aj účinná. Výsledky nenastupujú okamžite ako pri farmakologicky vyrobených liekoch, ale určite pri väčšine prírodných liečiv nenájdete nežiadúce vedľajšie účinky. Preto sa vám kardamom určite zapáči!
Kardamom máme radi preto, že obsahuje veľa zdravých tukov, omega 3 a 6 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamín B a C, draslík, vápnik, fosfor a mnohé iné minerálne látky. Z éterických olejov obsahuje hlavne gingerol, pinen, cineol, ktoré sa nachádzajú aj v zázvore. V podstate je to typ rastliny, ktorá je veľmi podobná zázvoru.
Bude ťa zaujímať
Pomoc pre črevá aj srdce
Medzi najčastejší zhubný nádor patrí nádor hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Práve kardamom má veľmi dobré výsledky pri prevencii jeho vzniku. Jedným z účinkov, ktoré za to môžu, je jeho schopnosť chrániť bunky pred volnými radikálmi. Pomáha tiež uvoľniť žalúdočné kŕče, chráni žalúdočnú stenu a zmierňuje pálenie záhy. Zvyšuje chuť do jedla a používa sa pri zápche či plynnatosti.
Pozitívne vplýva aj na kardiovaskulárny systém, a teda na srdce a na cievy. Pomáha regulovať krvný tlak a udržovať pravidelný srdcový rytmus. Preto sa používa pri liečbe problémov so srdcom a zvýšeným tlakom a ako preventívna ochrana pred ich vznikom. Platí to aj pri infarkte, ktorému pomáha predchádzať.
Pozri tiež: Ako využiť škoricu v domácnosti? 5 nevšedných spôsobov ťa dostane!
Aromaterapia kardamomom
Kardamom dobre pôsobí na nervový systém, podporuje funkciu mozgu a zlepšuje pamäť. Na upokojenie sa odporúča žuť pár semienok. Pokiaľ trpíte zmenami nálad či depresiami, určite využite kardamomový olej pri aromaterapii. Tá pomôže dokonca pri liečbe pľúcnych ochorení aj pri problémoch so žalúdkom.
Aromaterapia sa odporúča aj ľuďom, ktorí trpia astmou alebo bronchitídou, pretože obsahuje až 8% rôznych éterických olejov, ktoré sú jeho mocnou zbraňou! Pozitívne účinky kardamomu na priedušky a priedušničky boli už niekoľkokrát dokázané. Pomáha zlepšovať cirkuláciu krvi v pľúcach. Po istom čase, sa objavia výsledky vo forme priechodnejších dýchacích ciest, takže ak ste astmatik, určite kardamom vyskúšajte.
Bude ťa zaujímať
Ďalšie pozitíva
- Pomáha pri chudnutí, pretože zlepšuje funkciu tráviacej sústavy.
- Pomáha pri nevoľnosti a bolesti hlavy.
- Používa sa pri liečbe niektorých kožných problémov.
- Pri bolestiach krku sa odporúča kloktať.
- Má mierne močopudné účinky – zlepšuje funkciu obličiek.
- Zlepšuje zrak.
Ak vás kardamom svojimi vlastnosťami dostal tak ako nás, urobte si hneď čaj a zlepšite svoju fyzickú aj psychickú pohodu. V pohári (3 dcl) zalejeme lyžičku korenia a lúhujeme 15 minút. Odporúča sa piť trikrát denne pred jedlom. Pozor by si mali dať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými vredmi a ochorením žlčníka, u ktorých sa neodporúča konzumácia kardamomu.
Musíš vidieť: Klinčeky ako liek: Vyrob si z nich úžasnú klinčekovú tinktúru!