Vysadenie antidepresív: Čo ťa teraz čaká? Toto musíš vedieť!

Vysadenie antidepresív: Čo ťa teraz čaká? Toto musíš vedieť!

Vysadenie antidepresív, užívaných zvyčajne od pár mesiacov až po niekoľko rokov, býva väčšinou dobrým znamením, že už dokážeme fungovať aj bez pomoci liekov a sme v poriadku. Avšak viete, čo so sebou tento krok prináša? Nie, rozhodne vás nechceme desiť, ale určite nebude na škodu pripraviť sa na to, ako vaše telo môže zareagovať na absenciu látok, obsiahnutých v antidepresívach.

Antidepresíva nikdy neprestaňte užívať naraz!

Začnime jednou veľmi podstatnou informáciou – nikdy, ale naozaj nikdy nevysádzajte antidepresíva z vlastnej vôle, bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom a bez jeho pokynov, kontroly a dohľadu! Keď však, po dohode s vaším lekárom, príde na rad fáza vysadenia týchto antipsychotík, telo si bude musieť na „život bez antidepresív“ chvíľku zvykať. O konkrétnych príznakoch vysadenia liekov by vás mal podrobne poinformovať váš psychiater, avšak, čo si budeme klamať, nie vždy k tomu reálne dôjde.

Neprehliadni: Mravčenie v rukách a nohách: Zisti, kedy ide o závažný problém!

zníženie dávky antidepresív

Zdroj: Shutterstock®

V prvom rade si opäť otvorte príbalový letáčik vysádzaných antidepresív (veríme, že ste nespravili tú chybu a nevyhodili ho) a pozorne si preštudujte informáciu o príznakoch z vysadenia lieku. Jednotlivých druhov antidepresív je celá škála, avšak symptómy z vysadenia sú viac či menej totožné. Pocítiť môžete niektoré z nich, prípadne, v tom najlepšom prípade, vôbec žiadne. Toto sú oni:

  • oslabenie koncentrácie a zmätenosť
  • závraty, nevoľnosť, bolesť a točenie hlavy
  • zhoršenie spánku a nepokoj
  • mravčenie a pocit elektrických šokov / výbojov
  • príznaky, podobné nádche
  • zlá krátkodobá pamäť
  • hnačka a vracanie
  • krátkodobá depresia a úzkosť
  • sexuálna porucha
užívanie antidepresív

Zdroj: Shutterstock®

Všetky uvedené príznaky sa zvyčajne vyskytujú v menšej intenzite, ak došlo k postupnému vysadeniu, ktoré trvalo minimálne dva týždne. Tieto príznaky väčšinou vymiznú samovoľne už po pár dňoch, ale je dobré o nich vopred vedieť, aby vás nezaskočili. Pozor! Ak dôjde k náhlemu vysadeniu antidepresív, pre telo to bude (respektíve môže byť) výrazný šok a rozhodne sa vám za to nepoďakuje. Naopak, vzbúriť sa môže prostredníctvom takzvaného relapsu, čo je znovuobjavenie príznakov ochorenia, prípadne ich výrazné zhoršenie.

Zaujme ťa: Bylinné antidepresívum– Ľubovník bodkovaný

abstinenčné príznaky

Zdroj: Shutterstock®

Miernejšími, no stále mimoriadne nepríjemnými príznakmi náhleho vysadenia antidepresív, sú žalúdočná ťažoba alebo živé sny. Čo z toho vyplýva? V nijakom prípade neprestaňte užívať antidepresíva naraz! A ešte jedno upozornenie: ak sa vám budú zdať príznaky z vysadenia antipsychotík neznesiteľné, v žiadnom prípade si tieto lieky samovoľne nenasádzajte späť! Namiesto toho radšej ihneď navštívte svojho psychiatra a poraďte sa s ním, ako je možné tieto nepríjemné pocity zmierniť.

ukončenie liečby antidepresívami

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé potraviny, spánok a pohyb

Ak si chcete vo fáze vysádzania alebo ihneď po vysadení antidepresív dopomôcť k čo najväčšej pohode, dbajte na dostatočnú výživu, pitný režim a dostatok spánku. Každý deň si zacvičte, ideálne jogu. Ak je to možné, zámerne sa vyhýbajte stresovým situáciám či príliš emotívnym momentom. A keďže sa ani zďaleka nesnažíme klásť vám na srdce to, o čom vás má detailne informovať váš lekár, nezabúdajte, že akýkoľvek zdravotný problém alebo nepríjemný pocit treba konzultovať práve s ním - s odborníkom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 12.06.18 21:11

karma
109.00

Našťastie som antidepresíva nikdy nepotrebovala,teda ani neužívala.

  • 5
Odpovedať

Jana Komadová 14.02.21 11:13

JK
karma
100.00

Naštastie nik teno problém v rodine nemá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní