Dojčenie po cisárskom reze: Ako manipulovať s bábätkom?

Dojčenie po cisárskom reze: Ako manipulovať s bábätkom?
  • 12.06.2018
  • Jana Sedláková

Čaká vás pôrod cisárskym rezom a pýtate sa sama seba, kedy a ako budete vôbec schopná postarať sa o svoje bábätko? Máte dilemu, či v sebe vôbec živiť nádej na úspešný začiatok dojčenia? Myslíte si, že máte dostatok informácií alebo, naopak, nemáte vôbec predstavu, čo vás po takomto pôrode čaká? Dojčenie a manipulácia s bábätkom po cisárskom reze sú veľkou témou najmä s ohľadom na bežnú prax v slovenských pôrodniciach. Východisková situácia je totiž o poznanie náročnejšia, ako pri pôrode spontánnom. Pri dobrej a včasnej príprave si však mnohé očakávania môžete zreálniť a mnohé predstavy splniť, chce to len trochu odvahy a ochoty konfrontovať sa s realitou nejaký čas vopred a nenechať to na náhodu. Námaha sa vám určite vyplatí, najmä ak ste typ, ktorý má určité požiadavky a predstavy ohľadom osudu svojho bábätka po pôrode.

Zaujme ťa: Cisársky rez: Pohodlný pôrod alebo nebezpečný trend?

žena po pôrode

Zdroj: Shutterstock®

Hlavne byť spolu

Obyčajne základnou požiadavkou každej mamičky po pôrode je, že chce byť so svojím bábätkom čo najskôr. To, čo je však po spontánnom pôrode bez komplikácií bežné, to po sekcii ako veľkej brušnej operácii bežné byť nemusí. Objektívne napríklad nemôžete byť na izbe s bábätkom sama, pretože 12 hodín nebudete môcť vstať. To však automaticky nemusí znamenať, že ho neuvidíte a nebudete ho môcť dojčiť.

Pozrime sa na to, čo reálne môžete požadovať:

  • bonding priamo na operačnej sále - mať dieťatko hneď po pôrode, položené nahé na hrudník (ak je samozrejme matka pri vedomí), je úžasná možnosť, ako celú neprirodzenú situáciu okolo pôrodu sekciou „nahodiť“ späť do prirodzených koľají a pokračovať tam, kde je to pre matku aj bábätko najprirodzenejšie – na hrudi matky. Dieťa môže dokonca sať prsník, ak sa operačné pole posunie o niečo nižšie. Nie je to v našich pôrodniciach bežný postup, ale zopár lastovičiek už ukázalo, že možné to je. Teraz je na maminkách ukázať, či o to majú naozaj záujem, pretože iniciatíva určite nepôjde od pôrodníkov, ktorí majú svoje zabehnuté postupy a nemajú motiváciu ich meniť.
Kontakt po sekcii s tatinkom

Zdroj: Shutterstock®

  • „náhradný bonding" - ak aj z rôznych príčin nie je takáto možnosť priamo po pôrode na operačnej sále, určite sa aktívne dožadujte dieťatka čo najskôr po dokončení pôrodu. Situáciu vie uľahčiť napríklad nadštandardná izba, kde s vami môže byť nepretržite váš partner alebo iná blízka osoba, ktorá vám môže od prvého dňa s bábätkom pomáhať, kým nemôžete sama vstať z postele. Je to ideálny spôsob, ako sa neobrať o možnosť urobiť „náhradný“ bonding čo najskôr po pôrode. Položte si za asistencie partnera nahé dieťatko na nahú hruď (kontakt „kože na kožu“). Je to jednoduchý a pritom úžasne účinný spôsob, ako podporiť všetky prirodzené mechanizmy, ktoré sa bežne aktivujú po pôrode, keď sú bábätko a maminka spolu (vytváranie vzťahovej väzby, porozumenie potrebám dieťatka, dojčenie...) Buďte takto s bábätkom v prvé dni čo najviac.
  • ak nie je hneď možný priamy kontakt s dieťatkom (napríklad pri zdravotných ťažkostiach dieťatka), využite dostupné možnosti, ako vidieť dieťatko čo najskôr (fotografia, video...) Aj to je lepšie, ako nič a pomôže vám preniesť sa cez „citové vákuum“, doprevádzajúce čas bez bábätka.

Čaro všetkých týchto odporúčaní spočíva v tom, že nesúvisia so žiadnym špeciálnym vybavením alebo špeciálnym prístupom, sú to veci, ktoré sú len otázkou ochoty personálu a veľmi pomáha komunikovať o nich vopred. Tiež je veľkým kreditom mať v takomto prípade (ak ide o plánovanú alebo pravdepodobnú sekciu) zazmluvneného pôrodníka, lebo máte na svojej strane zodpovedného človeka, ktorý vie o vašich požiadavkách a bude sa snažiť ich naplniť.

Odporúčame: Šestonedelie: Prečo je obdobie po pôrode dôležité a na čo sa pripraviť?

Vzájomný kontakt po sekcii hneď ako je to možné

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie a manipulácia s bábätkom

  • pokúste sa o prvé priloženie čo najskôr, ako to bude možné. Kontakt „koža na kožu“ a pokojná atmosféra podporí samoprisatie. Treba však počítať s tým, že bežne odporúčané polohy na dojčenie nemusia pre vás byť pohodlné kvôli rane na bruchu. Prvorodičkám preto určite pomôže kontakt na skúsenú laktačnú poradkyňu, ktorú si v prípade potreby zavoláte aj priamo na izbu. V prípade maminiek so skúsenosťami s dojčením – hľadajte polohu, kde budete mať čo najmenšie bolesti – v ľahu na boku s bábätkom vedľa seba alebo v ľahu na chrbte s bábätkom šikmo cez hruď... Pomáha aj podkladanie operačnej rany vankúšom, aby sa tlak na jazvu zmenšil.
  • ak nie je možný prvý kontakt s bábätkom a prvé prisatie do 6 hodín, začnite s ručným odstriekavaním mlieka (kolostra) do skúmavky - toto mliečko by malo byť potom podané vášmu bábätku priamo zo skúmavky. V tomto postupe treba pokračovať až dovtedy, kým nebudete mať pri sebe bábätko.
  • aj pre vás platí všeobecná zásada pri dojčení: prikladať bábätko k prsníku vždy, keď prejaví záujem - ak to nie je možné, žiadajte personál, aby vám dieťatko nosili aspoň každé 3 hodiny cez deň a každé 4 hodiny v noci a nepodávali mu nič iné – ani glukózu ani náhradné materské mlieko.
  • majte dieťatko čo najbližšie pri sebe, najlepšie v posteli alebo hneď vedľa, aby ste si ho mohli kedykoľvek priložiť a dojčiť bez nutnosti vstávania z postele.
Dojčenie po sekcii je dôležité

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie hneď po pôrode – maximum pozornosti

Prečo je dojčenie čo najskôr po pôrode také dôležité? Odpoveď má viacero aspektov: Dieťatko dostane častým prikladaním veľa kolostra - prvého mliečka, ktoré má redšiu konzistenciu, je to žltá polopriesvitná tekutina. Je ideálnou výživou pre novorodenca v prvých dňoch, má mimoriadne výživové vlastnosti (obsahuje vzácne obranné a iné látky).

Keď je dieťatko na začiatku často prikladané, vďaka kolostru sa rýchlejšie vylúči prvá stolica (smolka) , novorodenecká žltačka sa obyčajne drží v norme, dieťatko lepšie prospieva, dokonca môže začať hneď priberať. Tiež predídete bolestivému naliatiu prsníkov a dieťatko sa naučí správne sať ešte predtým, ako sa prsia nalejú mliekom a prisatie môže byť potom náročnejšie.

Pozri aj: Jonášova metóda: Čo myslíš, dá sa naplánovať pohlavie dieťaťa?

Chvíle vzájomnej blízkosti vytvárajú vzťahovú väzbu

Zdroj: Shutterstock®

Nezabudnite byť láskavá sama k sebe!

Popri všetkých povinnostiach a radostných starostiach, ktoré vás v súvislosti so starostlivosťou o bábätko po pôrode čakajú, nezabúdajte aj sama na seba a svoje potreby. Keď vám už dovolia vstať, platí, že pohyb prekrvuje a zdravá miera prekrvenia urýchľuje hojenie. Aj keď je potrebné brať toto odporúčanie so zdravým sedliackym rozumom, pohybu sa rozhodne nevyhýbajte. Platí, že zapájanie brušných svalov bude pre vás bolestivé minimálne do vybratia stehov a pravdepodobne vás donúti dvíhať sa rukami a hľadať rôzne iné uľahčenia, najmä pri vstávaní a zmene polôh.

Zo začiatku môže byť toto zistenie vlastnej zraniteľnosti dosť deprimujúce, no neprepadajte panike! Uvedomte si, že máte za sebou naozaj náročnú operáciu a potrebujete čas na uzdravenie a načerpanie síl. Začnite sa čím skôr starať o bábätko v tom, čo viete zabezpečiť. Užívajte si spoločné chvíle, vzájomnú blízkosť a hlavne nemyslite na domácnosť a povinnosti. Čo sa nevyrieši samo, vyriešite neskôr, keď sa už budete cítiť pri sile. Teraz využite jedinečný čas, čo môžete venovať svojmu dieťatku, vašej vzájomnej väzbe a budovaniu materinských kompetencií.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marianna Rajniaková 21.10.18 13:29

MR
karma
109.00

je to už sedemnásť rokov, no tiež som tým prešla..svoju dcéru som videla po takmer 24 hod.,začiatky dojčenia bolo trápenie, ale vyplatilo sa, potom si pochutnávala na materskom mlieku asi jeden rok..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní